Gandas apie bombą prezidento lėktuve skaldo Lenkiją

Lenkijoje niekaip netyla aistros dėl sensacingos, tačiau melagingos informacijos apie sprogmenų pėdsakus, neva rastus Smolenske katastrofą patyrusio prezidentinio lėktuvo nuolaužose.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas ("Lietuvos rytas")

Nov 10, 2012, 9:29 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:00 PM

Dienraštyje „Rzeczpospolita” paskelbta informacija Varšuvoje sukėlė rimtą politinę krizę.

Ir nors skandalas dar tą pačią dieną nurimo – paaiškėjus, kad duomenys prasimanyti, aistros dėl šio gando kunkuliuoja iki šiol.

Mat dalis politikų spėja, kad skandalą inicijavo saugumo tarnybos, tokiu būdu padėjusios valdantiesiems diskredituoti opoziciją.

Dienraščiui „Rzeczpospolita” atleidus provokacinio straipsnio autorių, prie redakcijos ėmė rinktis protestuotojai, tikinantys, kad tokiu būdu mėginama susidoroti su vyriausybės kritikais.

Ragino nušluoti valdančiuosius

„Rzeczpospolita” praėjusią savaitę pasirodęs žurnalisto Cezario Gmyzo straipsnis „Trotilas lėktuvo nuolaužose” ant kojų sukėlė tiek valdančiųjų, tiek opozicinių partijų vadovus.

Nenuostabu – laikraštis iki šiol buvo laikomas solidžiu ir patikimu. Dar prieš metus jo akcijų turėjo valstybė, o pagal tiražą leidinys yra antras pagal dydį Lenkijoje.

C. Gmyzas paskelbė, jog lenkų ekspertų paimtuose mėginiuose buvo aptikta trotilo ir nitroglicerino pėdsakų. O tai esą patvirtina versiją, kad lėktuvas sudužo ne dėl prastų orų ir pilotų kaltės – jis buvo susprogdintas.

Įaudrinti šios sensacingos žinios per katastrofą žuvusio prezidento Lecho Kaczynskio šalininkai ėmė internete raginti tautiečius išeiti į gatves ir reikalauti vyriausybės atsistatydinimo.

Opozicijos lyderis velionio prezidento brolis dvynys Jaroslawas Kaczynskis per Seime skubiai sukviestą spaudos konferenciją pareiškė, jog 96 lėktuvu skridę žmonės „buvo nužudyti”.

Politikas baudžiamojon atsakomybėn paragino patraukti ne tik asmenis, susijusius su šiuo nusikaltimu, bet ir tuos, kurie bandė jį nuslėpti.

Šalies vyriausybę J.Kaczynskis pavadino nusikaltimą slepiančia diktatūra ir paskelbė, jog ji nebeturi moralinės teisės valdyti, todėl privalo kuo greičiau atsistatydinti.

Sensacingas straipsnis iš pusiausvyros išmušė net vyriausybės atstovą spaudai Pawelą Grasį – jis radijo studijoje pareiškė, kad dėl paaiškėjusių faktų reikia atnaujinti valstybinės komisijos darbą.

„Rzeczpospolita” teiginiai išmušė iš pusiausvyros Lenkijos vadovybę – ji visą rytą karštligiškai posėdžiavo, atkakliai nekomentavo kaltinimų.

Sensaciją pirma išjuokė Maskva

Pirmoji sensacingo rašinio teiginius nepagrįstu prasimanymu įvardijo Rusijos tarptautinio aviacijos komiteto, tiriančio aviakatastrofų priežastis, pirmininkė Tatjana Anodina.

Maskvietė pareiškė, jog sprogimo atveju ant katastrofos aukų ir lėktuvo nuolaužų visada lieka ryškūs tokio proceso pėdsakai. Tačiau Smolenske nebuvo jokių sprogimo požymių.

Netrukus panašų pareiškimą paskelbė ir katastrofą tirianti Lenkijos karinė prokuratūra.

Tardytojas pulkininkas Ireneuszas Szelagas pareiškė, jog žurnalistas C. Gmyzas klaidingai interpretavo tardytojų išvadas apie ant lėktuvo nuolaužų rastas cheminių medžiagų daleles.

Anot I. Szelago, tokias mikroskopines daleles palieka įvairios medžiagos – net kvepalai.

Todėl tvirtinimas apie trotilą yra prasimanymas, mat laboratorinė ekspertizė bus baigta tik po pusmečio.

J. Kaczynskio rėmėjai nerimsta

Premjerui Donaldui Tuskui pareiškus, jog jam sunku įsivaizduoti, kaip ateityje reikės bendradarbiauti su vyriausybę žudynėmis apkaltinusiu J. Kaczynskiu, pastarasis iškart pasislėpė nuo žiniasklaidos.

Užtat opozicijos lyderio parankiniai ėmė skleisti sąmokslo teoriją – esą saugumo agentai žurnalistui C. Gmyzui specialiai pateikė melagingą informaciją, kad išprovokuotų J. Kaczynskį.

Toks opozicijos diskreditavimas esą turėjo padėti valdančiajai Piliečių platformos partijai sustabdyti populiarumo kritimą.

Opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovas spaudai Adamas Hofmanas tvirtino, jog šis incidentas diskreditavo ne J. Kaczynskį, bet D.Tuską, kuris priešinasi tarptautinės komisijos sudarymui.

A. Hofmanas pareiškė, jog nėra jokių garantijų, kad Rusija neslepia tyrimo rezultatų. Be to, jis apkaltino vyriausybę, kad ji nesikreipia pagalbos į NATO ir ES vadovus.

TTP iškart po katastrofos ėmė neigti ekspertų tvirtinimus, jog lėktuvas sudužo pilotams neatsakingai nusprendus leistis esant labai prastoms oro sąlygoms ir po susidūrimo su beržu lūžus vienam sparnui.

Opozicinė partija neatsiribojo nuo nė vienos sąmokslo teorijos – kad pilotus suklaidino virš oro uosto paskleisti specialūs dūmai, kad lėktuve buvo sugadinta aparatūra, kad jis buvo susprogdintas, kad kažkas specialiai žudo tragedijos liudininkus.

Prezidentas Bronislawas Komorowskis sukritikavo pasiūlymą burti tarptautinę komisiją, nes tai esą reikštų nepasitikėjimą šalies institucijomis.

Be to, prezidentas mano, jog jei tokia komisija paskelbtų TTP netenkinančias išvadas, J.Kaczynskis pareikalautų sudaryti naują. Mat jis yra aklai įsitikinęs, kad jo brolis buvo nužudytas.

Demonstracijos prie dienraščio redakcijos

TTP užkliuvo ir dienraščio „Rzeczpospolita” savininko milijonieriaus Grzegorzo Hajdarowicziaus veiksmai.

Kai G.Hajdarowiczius atleido straipsnio autorių C.Gmyzą ir keturis vadovaujančius darbuotojus, iš kurių vienas tuo metu atostogavo, TTP pasipiktino, kad „Rzeczpospolita” atsikrato šiai partijai simpatizuojančių žurnalistų.

Opozicija iškart ėmė kviesti šalininkus į protesto demonstracijas. Nieko nuostabaus – šalį valdant TTP, laikraštyje įsitvirtino minėtos partijos šalininkai, vėliau be gailesčio kritikavę D.Tuską ir Piliečių platformos partiją (PPP).

TTP įtaria, jog vyriausybė, siekdama atsikratyti kritikų, prieš metus laikraštį leido privatizuoti turtuoliui G. Hajdarowicziui. Būtent tuomet „Rzeczpospolita” tapo neutralesnė.

Tiesa, G. Hajdarowicziaus sprendimą dėl vieno klaidinančio rašinio atleisti penkis vadovaujančius darbuotojus pasmerkė Lenkijos žurnalistų sąjunga ir net konkuruojančių laikraščių darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.