Medicininė sensacija: vegetacinės būklės žmogus gali bendrauti

Stiprus smegenų pažeidimas, o po jo - ilgas beprasmis vegetavimas ligoninės palatoje. Kaip ir daugelis panašias traumas patyrusių žmonių, kanadietis Scottas Routley taip gyvena jau 12 metų - nuo dienos, kuomet pateko į lemtingą automobilio avariją. Nors medikai iki šiol buvo įsitikinę, kad šis vyras nieko nesuvokia, paaiškėjo, jog jie buvo neteisūs. Vegetacinės būklės pacientas eksperimento metu sugebėjo pasakyti, kad jam nieko neskauda. Anot mokslininkų, tai reiškia perversmą neurologijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-13 18:55, atnaujinta 2018-03-15 11:45

Apie atradimą paskelbęs britų transliuotojas BBC tvirtina, kad tai – pirmas kartas, kai sunkią smegenų traumą patyręs žmogus, kurio kūnas iki šiol nerodė jokių gebėjimo bendrauti ženklų, atsakė į jam pateiktus klausimus.

Vegetacinės būklės pacientai miega arba būdrauja atmerktomis akimis, tačiau, manoma, kad jie nesuvokia nei savęs, nei aplinkinio pasaulio.

Mokslininkai, kalbėdami apie pastarojo atradimo reikšmę, tvirtina, jog po šio atvejo medicinos vadovėliai turės būti perrašyti.

„Scottas sugebėjo mums parodyti, kad turi sąmoningą, mąstyti gebantį protą. Mes tyrimą pakartojome keletą kartų, ir jo smegenų aktyvumas parodė, kad jis aiškiai pasirenka atsakymus. Mes tikime, kad jis supranta, kas jis ir kur jis yra“, - džiaugėsi vyrą tyręs britas neurologijos profesorius Adrianas Owenas.

Gydytojai S. Routley tyrė užduodami jam klausimus ir tuo pačiu metu stebėdami jo smegenų veiklą funkcinio magnetinio rezonanso (fMRI) aparatu.

Pagal jo smegenų aktyvumą buvo nustatyta, kad jis atsako į gydytojų klausimus, nors iki šiol visi fiziniai S. Routley būklės vertinimai rodė, kad pacientas nesuvokia aplinkos ir negali bendrauti.

Profesoriaus A. Oweno teigimu, tai reiškia tikrą perversmą.

„Daugelį metų mūsų tikslas buvo sužinoti tai, kas svarbu mūsų pacientams. Ateityje galėtume išsiaiškinti, kaip pagerinti jų gyvenimo kokybę. Tai galėtų būti tokie paprasti dalykai, kaip pramogos, laikas, kada jie nori valgyti ar praustis“, - kalbėjo neurologijos mokslų specialistas.

10 metų kanadiečio neurologu buvęs profesorius Bryanas Youngas iš Londono universitetinės ligoninės sakė, kad tyrimo rezultatai verčia keisti žmogaus elgesio vertinimus, kurie buvo priimtini daug metų.

„Tai, kad jis sugebėjo parodyti savo sąmoningumą, mane sužavėjo ir padarė didelį įspūdį. Jis buvo laikomas tipiniu vegetacinės būklės pacientu ir neatliko jokių judesių, kurie būtų atrodę prasmingi“, - savo įspūdžiais dalijosi B. Youngas.

Po tyrimo, kuris atskleidė, jog S. Routley yra sąmoningas, jo fizinės būklės vertinimo išvada išliko tokia pati – vegetacinė būklė.

S. Routley tėvai teigia, kad jie visuomet manė, jog sūnus yra sąmoningas ir gali bendrauti pakeldamas nykštį ar judindamas akis. Tačiau šią jų versiją medikai nuolat atmesdavo.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.