Aistros dėl šaunamųjų ginklų JAV įsisiūbuoja

Amerikiečiams vis dar neatsitokint po kraupių penktadienio žudynių Konektikute, Demokratų partijos nariai jau tvirtina, kad šalyje turi būti uždrausta įsigyti ir laikyti kariuomenės stiliaus šturmo šautuvus. Kaip rašo naujienų agentūra AP, taip pat būtina kontroliuoti ginklų pardavimą nuo rimtų psichinių sutrikimų kenčiantiems asmenims.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Dec 17, 2012, 12:05 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:24 PM

Keli demokratų įstatymų leidėjai, taip pat – nepriklausomas senatorius Joe Liebermanas sekmadienį pareiškė, kad jau atėjo laikas atidžiau pažvelgti į pastarąją masinių žudynių šaunamaisiais ginklais epidemiją ir padaryti išvadas.

Ginklų kontrolė Amerikoje buvo „karšta“ tema beveik prieš 20 metų, kuomet Kongresas dešimtmečiui uždraudė šturmo šautuvus. Tačiau 2004-aisiais draudimas nustojo galioti, o amerikiečiai, ypač – po Rugsėjo 11-osios atakų, jau nebenorėjo griežtesnių įstatymų.

Tačiau dabar, po tragedijos Niutaune, aktyvistai, pasisakantys už griežtesnes šaunamųjų ginklų įsigijimo ir laikymo taisykles, mano, kad situacija gali pasikeisti iš esmės.

Pasiektas lūžio taškas?

„Manau, kad galime būti atsidūrę lūžio taške, kuomet galbūt pagaliau kažką pasieksime“, - televizijos CBS laidoje „Face the Nation“ teigė senatorius Chuckas Schummeris.

Sekmadienį kalbėdamas per gedulingą vakarą Niutaune, JAV prezidentas Barackas Obama konkrečiai apie ginklų kontrolę neužsiminė. Tačiau kalbėjo būtent apie šį amerikietišką fenomeną.

„Ateinančiomis savaitėmis darysiu viską, ką man leidžia mano pareigos, kad paskatinčiau piliečius – nuo teisėsaugios pareigūnų iki psichinės sveikatos specialistų – pasistengti užkirsti kelią tokioms tragedijoms ateityje“, - kalbėjo B. Obama.

Ką jis pats manąs, prezidentas parodė šiais žodžiais: „Ar tikrai esame pasiruošę teigti, kad esame bejėgiai, kad politinė problema – per sudėtinga? Are esame pasiruošę teigti, kad mūsų vaikų metų metus patiriamas smurtas yra mūsų laisvės kaina?“

Sieks uždrausti šturmo šautuvus

Ch. Schumeris, kiti demokratai ir J. Lierbamanas teigia sieksiantys, kad būtų uždrausta pardavinėti šturmo šautuvus ir kad būtų įvesta griežtesnė patikra šaunamuosius ginklus norintiems įsigyti asmenims, kurie turi psichologinių sutrikimų.

J. Liebermanas taip pat tvirtina norintis įsteigti naują komisiją, kuri vertintų šaunamųjų ginklų prekybos įstatymus, psichinės sveikatos institucijų veiklą ir smurto filmuose, serialuose ir kompiuteriniuose žaidimuose žalą.

„Šturmo šautuvai buvo sukurti JAV kariuomenei, o ne komerciniam pardavimui civiliams, - teigė J. Liebermanas, kitąmet pasitrauksiantis iš Konektikuto senatoriaus pareigų. – Šią akimirką tinka pradėti labai rimtą diskusiją apie smurtą mūsų visuomenė, ypač – apie šiuos masinio smurto incidentus“.

Savo ruožtu senatorė Dianne Feinstein paskelbė kitąmet, vos po Kalėdų susirinkus Kongresui, pasiūlysianti įstatymo projektą, pagal kurį būtų uždrausta parduoti šturmo šautuvus, taip pat – didelės talpos apkabas, šovinių būgnus. „Tai tikrai gali būti pasiekta“, - teigė senatorė.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas pridūrė, kad B. Obama galėtų pasinaudoti savo federalinėmis galiomis ir sugriežtinti galiojančius ginklų įsigijimo ir laikymo įstatymus: „Prezidentui laikas atsistoti ir pasakyti šaliai, ką turime daryti, o ne eiti į Kongresą ir klausti: „Vaikinai, kaip man elgtis?“

Gailisi, kad direktorė neturėjo ginklo

Tuo tarpu daugelis aktyvistų, ginantys 2-ąją JAV konstitucijos pataisą, užtikrinančią piliečiams teisę įsigyti ginklų, nuo penktadienio žudynių sutrikę tyli. Visi, išskyrus vieną, atsisakė pasirodyti nacionalinių televizijų sekmadienio pokalbių šou laidose.

NBC laidos „Meet the Press“ vedėjas Davidas Gregory atskleidė, kad televizija į sekmadienio šou kvietė visus 31 antrąją Konstituciją aktyviausiai ginantį senatorių. Visi jie atsisakė. Į CBS laidą „Face the Nation“ neatvyko nė vienas iš aštuonių respublikonų, dirbančių Senato komitete, nagrinėjančiame teisinius klausimus.

Šaunamųjų ginklų entuziastams žiniasklaidoje atstovavo vienintelis respublikonas kongresmenas Louie Gohmertas iš Teksaso.

Laidoje „Fox News Sunday“ jis pareiškė, kad Sendi Huko pradinės mokyklos direktorė, kuri žuvo bandydama sutrukdyti žudikui Adamui Lanzai, pati turėjo būti apsiginklavusi. Taip L. Gohmertas patogiai pamiršo faktą, kad A.Lanzos motinai, kurią sūnus nušovė pirmiausia, apsiginti nepadėjo net keturi šaunamieji ginklai.

„Gaila, kad ji savo kabinete neturėjo užrakinto šautuvo M-4. Išgirdusi šūvius, ji galėjo išsitraukti ginklą ir „nuskinti“ žudiko galvą prieš jam iššaudant vaikučius. Jai nebūtų reikėjo herojiškai pulti šaulio“, - svarstė L. Gohmertas.

Kongresmenas taip pat teigė, kad smurto lygis žemesnis miestuose, kuriuose ginklų kontrolė švelni, ir aukštesnis miestuose, kuriuose įstatymai griežtesni.

Tačiau aktyvistai už griežtesnę ginklų kontrolę tvirtina, kad tai – netiesa. Esą statistika rodo, kad septyniose iš 10 valstijų, kuriose ginklų įsigijimo ir laikymo taisyklės griežčiausios, žūčių nuo šaunamųjų ginklų skaičius – žemiausias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.