Kinijos disidentai aplankė sulaikytą Nobelio premijos laureato žmoną

Kinų disidentų

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-12-31 18:41, atnaujinta 2018-03-14 08:18

Liu Xiaobo, disidentas veteranas, dalyvavęs 1989 metų demokratijos šalininkų protestuose Tiananmeno aikštėje, kuriuos Kinijos armija nuslopino, Nobelio taikos premiją laimėjo 2010-aisiais. Metai prieš tai jis buvo įkalintas ir atlieka 11 metų kalėjimo bausmę.

Jo žmona Liu Xia yra laikoma namų arešto sąlygomis. Ji retai išleidžiama, o lankytojai pas ją beveik niekada neleidžiami.

Šeimos draugas, taip pat disidentas Hu Jia sakė, kad jis ir dar keli disidentai penktadienį - Liu Xiaobo gimimo dieną - prasibrovė pro sargybinius, saugančius Liu Xia butą Pekino vakariniame priemiestyje, ir kad ji juos pasveikino susigraudinusi ir nustebusi.

„Jaučiu, kad mes, kaip Kinijos piliečiai, turime teisę nueiti ir susitikti su ja“, - „Reuters“ sakė Hu Jia.

„Pasakiau jai apie 134 Nobelio (premijų) laureatus, kurie ragino vyriausybę paleisti ją ir jos vyrą. Ji nepaprastai apsidžiaugė tai išgirdusi, bet taip pat jautė tam tikrą beviltiškumą, kad vyriausybė nekreips dėmesio“, - pridūrė jis.

Pasak Hu Jia, vizitas truko vos kelias minutes, o Liu Xia nuogąstavo, kad vyriausybė nubaus ją už šį susitikimą. Vėliau aktyvistas „YouTube“ paskelbė susitikimo vaizdo įrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.