Naujas Čekijos prezidentas gali padėti atitrūkti nuo euroskeptiško lyderio palikimo

Čekijos gyventojai šeštadienį

Milošas Zemanas yra aiškus favoritas į prezidento postą.<br>"Reuters"
Milošas Zemanas yra aiškus favoritas į prezidento postą.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 12, 2013, 4:10 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:09 PM

Rinkimų favoritais laikomi du ekspremjerai ir buvę Komunistų partijos nariai - Milošas Zemanas ir Janas Fischeris, tačiau žiniasklaidos apžvalgininkai prognozuoja, kad užsienio reikalų ministro Karelo Schwarzenbergo paskutinės minutės pastangos sužavėti rinkėjus gali padėti jam iškopti į antrąjį turą.

Numatoma, kad nė vienas iš devynių kandidatų nelaimės per pirmąjį turą, kuris baigėsi šeštadienį 13 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku, todėl sausio 25-26 dienomis matyt bus renkamasi iš dviejų daugiausiai balsų surinkusių kandidatų.

„Milošas Zemanas yra aiškus favoritas į prezidento postą. Jis gali lengvai įveikti Schwarzenbergą arba Fischerį antrajame rate“, - dienraštis „Lidove Noviny“ rašė šeštadienį.

Nors M. Zemanas yra kairiųjų proeuropietiškų pažiūrų, dešiniosios stovyklos apologetas prezidentas V.Klausas, niekada nepraleidžiantis progos įgelti ES, penktadienį užsiminė, jog netgi jis pats balsuotų už M.Zemaną, „kurio patirtį (politikoje) mes visi matome“.

Čekijos prezidento galios gana menkos, o per šią rinkimų kampaniją buvo daugiausiai diskutuojama apie respublikos vaidmenį Europos Sąjungoje ir reiškiamas nerimas dėl korupcijos.

Tiek aštraus žodžio nevengiantis kairiųjų politikos veteranas M. Zemanas, tiek malonaus būdo centro dešiniųjų stovyklos kandidatas J. Fischeris, kuris taip pat yra statistikos ekspertas, į 27 šalių Bendriją žvelgia daug palankiau negu V.Klausas.

Jų pozicija daugmaž atitinka V. Klauso pirmtako, velionio Aksominės revoliucijos lyderio Vaclavo Havelo požiūrį.

„Čekija turėtų žengti link tvirtesnių ES struktūrų, Europos vieningosios ekonomikos politikos“, - M. Zemanas sakė neseniai viename interviu, palaikydamas požiūrį, kurį V. Klausas jau seniai vadina košmaru.

Dirbdamas premjeru 1998-2002 metais, M. Zemanas buvo atsakingas už derybas dėl 10,5 mln. gyventojų turinčios šalies stojimo į ES, kuris buvo realizuotas 2004 metais.

Centro dešinysis J. Fischeris, buvęs premjeras 2009-2010 metais, tvirtina, kad Čekijos Respublika turėtų „aktyviai dalyvauti debatuose apie ES ateitį“.

Penktadienį rinkėjų aktyvumas buvo didelis - apie 40 procentų. Visi kandidatai balsavo pirmąją rinkimų dieną.

Pypkę rūkantis 75-erių Karelas Schwarzenbergas, aristokratas, kurio visi vardai ir pavardė yra Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Furst zu Schwarzenberg (Karlas Johanesas Nepomukas Jozefas Norbertas Frydrichas Antonijus Vratislavas Mena Švarcenbergo kunigaikštis), taip pat traukė rinkėjus. Daugelis laiko jį patyrusiu ir garbingu žmogumi.

„Jis yra mažiausiai korumpuotas ir labiausiai patyręs, turint omenyje diplomatiją ir tarptautiniai ryšius“, - sakė Alena Poulova, jauna rinkėja Černošicėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas