Kas taps naujuoju euro zonos vadovu?

Pirmasis šių metų euro zonos šalių finansų ministrų susitikimas ženklins ir pabaigą. Iš įtakingo euro grupės pirmininko posto šį vakarą turėtų pasitraukti Liuksemburgo finansų ministras Jeanas-Claude`as Junckeris.

Liuksemburgo finansų ministras J-C. Junckeris kalbasi su Nyderlandų finansų ministru J. Dijsselbloemu.<br>AP
Liuksemburgo finansų ministras J-C. Junckeris kalbasi su Nyderlandų finansų ministru J. Dijsselbloemu.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

2013-01-21 17:08, atnaujinta 2018-03-13 13:49

Nors oficialiai naujasis euro grupės pirmininkas turėtų paaiškėti tik vakare, neoficialiai kalbama, kad juo taps vienintelis oficialus kandidatas – Nyderlandų finansų ministras Jeroenas Dijsselbloemas.

Vieniems tai – kompromisinis, kitiems – nuostabą keliantis sprendimas. Stebimasi, kad iki šiol patyrusio 58 metų liuksemburgiečio J-C. Junckerio užimtas postas atiteks 46 metų menkai žinomam ir vos du mėnesius Nyderlandų finansams vadovaujančiam politikui.

Tai ypač užkliūna Prancūzijai, kurios finansų ministras Pierre`as Moscovici kurį laiką buvo laikomas vienu realiausių kandidatų į euro grupės pirmininkus.

Šis Prancūzijos politikas jau paprašė J. Dijsselbloemo pristatyti savo programą ir euro zonos viziją. Tačiau kandidatas į įtakingą postą pareiškė, kad „su malonumu“ padarys tai pirmadienio vakarą, prasidėjus pirmajam šiais metais 17 euro zonos šalių finansų ministrų susitikimui.

Kryžkelė tarp Šiaurės ir Pietų

Kompromiso šalininkai mano, kad tai geriausia kandidatūra iš visų 17 euro grupės narių finansų ministrų. Visų pirma dėl to, kad tai vienos iš ES narių steigėjų atstovas.

Be to, Nyderlandai pavyzdingai atlaikė krizę ir per visus jos metus neprarado kredito reitingo agentūrų jiems suteikto aukščiausio – trijų A – skolinimosi reitingo.

Manoma, kad šalies tarptautinis patikimumas - kurį laiką tarp kandidatų į euro grupės vadovus minėto Vokietijos finansų ministro Wolfgango Schäuble reikalavimas. Pajėgiausios euro zonos ekonomikos reikalavimas - kad euro grupei vadovautų šalies, nepraradusios trigubo A skolinimosi reitingo atstovas.

Iš 17 euro zonos šalių aukščiausią AAA skolinimosi reitingą yra išsaugojusios keturios šalys – Vokietija, Nyderlandai, Suomija ir Liuksemburgas.

Be to, manoma, kad Nyderlandų finansų ministras galės būti simboline kryžkele, randančia kompromisą tarp Šiaurės ir Pietų Europos.

Rūpesčiai – ir namuose, ir Europoje

Socialistinių pažiūrų ministras savo šalyje apibūdinamas, kaip puikus strategas ir talentingas tarpininkas. Olandų spauda teigia, kad po gana griežto žmogaus įvaizdžiu slepiasi labai šiltas ir malonus žmogus.

Pats J. Dijsselbloemas pasisako už subalansuotą biudžetą ir taupymo priemones.

O taupymo ir griežtų veiksmų tiek euro zonai, tiek visai Europos Sąjungai dar reikės. Pusę savo kandencijos kovojęs už euro zonos išsaugojimą ir patikimo euro įvaizdį J-C. Junckeris šį darbą perleis ir naujajam euro grupės vadui.

Nes jau pirmojo 17 ministrų susitikimo metu bus aptartas finansinės paramos Kiprui klausimas. Darbotvarkėje – ir tiesioginis bankų rekapitalizavimas, kurio vis dar laukia kai kurių euro zonos šalių bankai.

Tačiau manoma, kad be rūpesčių dėl euro zonos, šiais metais J. Dijsselbloemas galvos skausmo neišvengs ir dėl savo šalies ekonomikos. Šių metų prognozės Nyderlandams nėra itin šviesios. Manoma, kad šalies ekonomika šįmet turėtų trauktis, o biudžeto deficitas gali viršyti 3 proc. Tad pasigirsta kalbų, kad šiai Beneliukso valstybei gali tekti atsisveikinti ir su prestižiniu trigubo A reitingu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.