Izraelį suerzino B. Netanyahu karikatūra britų spaudoje

Izraelio Kneseto pirmininkas

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 28, 2013, 11:38 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:07 AM

„Izraelio žmonėms ši karikatūra primena tamsiausių žmonijos laikų žurnalistiką“, - Knseseto pirmininkas Reuvenas Rivlinas rašė laiške savo kolegai britų parlamente Johnui Bercow.

Skandalą sukėlusiame Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną laikraštyje pasirodžiusiame piešinyje B. Netanyahu mosuoja kruvina mūrininko mentele ir deda plytas į aukštą sieną, kurioje matyti jau įmūryti palestiniečių vyrai, moterys ir vaikai, skausmo iškreiptais veidais.

„Kaip demokratas aš pritariu politinei kritikai, bet išspausdinus šią karikatūrą vakar Londone, buvo peržengtos kalbos laisvės ribos“, - rašė R. Rivlinas, pridurdamas, kad „ prietarai daro didelę įtaką teisėtai kritikai“.

„Jeigu Izraelyje būtų išspausdinta karikatūra, kurioje Britanija būtų parodyta siaubingoje šviesoje, ir šitaip nedorai bei bjauriai būtų įžeisti britų jausmai, jūs nedvejodami skųstumėtės man, ir tai būtų teisinga, dėl teisėtos išraiškos laisvės ribų peržengimo“, - sakoma J.Bercow skirtame laiške.

Pasak R. Rivlino, Izraelis yra „nusivylęs“, kad tokie paveikslai galėjo būti išspausdinti šiuolaikinėje Britanijoje. Kneseto vadovas sakė, jog karikatūra demaskavo „tikrai nesveikas užslėptas tendencijas“.

Tačiau kairiosios pakraipos laikraščio „Haaretz“ apžvalgininkas Anshelis Pfefferis nepritaria šios karikatūros pasmerkimui, nes ji, pasak apžvalgininko, „nėra jokiais būdais antisemitinė“.

Jis nurodė, kad karikatūroje nėra žydiškų ar Holokausto simbolių, ji yra tokia pati kandi, kokios būna ir ne žydų tautybės žmonių karikatūros, net nepanaši į tradicines „nekalto kraujo liejimu nepagrįstai kaltinančias“ karikatūras.

Dieną prieš šios karikatūros pasirodymą vienas britų parlamentaras buvo priverstas atsiprašyti už tai, kad savo tinklaraštyje kritikavo Izraelio elgesį su palestiniečiais, kaltindamas „tuos žydus“ kasdien daromais žiaurumais, kurie primena Antrojo pasaulinio karo laikų nacių vykdytą Holokaustą.

Šis liberaldemokratų parlamentaro Davido Wardo pareiškimas sulaukė griežtos kritikos socialiniuose tinkluose ir iš atskirų teisių gynėjų grupių, todėl šeštadienį parlamentaras paskelbė atsiprašymą, kuriame sakė, jog nenorėjo „įžeisti žydų apskritai, nei kaip rasės nei kaip tikinčiųjų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.