Rusų milijardierių vaikus mokiusi prancūzė: „Juos valdo vartojimo manija“

Rusijos oligarchų gyvenimas – tai nykus egzistavimas auksiniame narvelyje, vien apie naujus pirkinius galvojančių asmenų apsuptyje. Tokios išvados priėjo 28 metų prancūzų žurnalistė ir rašytoja Marie Freyssac, dvejus metus dirbusi aukle labai turtingoje rusų šeimoje. 4 ir 8 metų sesutėms mergina dėstė prancūzų kalbą ir per savaitę uždirbdavo 5 tūkst. eurų (17,3 tūkst. litų), rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 15, 2013, 8:50 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 9:29 PM

„Pirmas skrydis privačiu lėktuvu geriant šampaną man paliko neišdildomą įspūdį. Bet dar labiau pribloškė golfo pamoka vaikams Monake, kuri vyko šeimyninėje jachtoje, plaukiant jūra. Kai į jūrą įkrisdavo kamuoliukas, kapitonas jį privalėdavo ištraukti. Žinojau, kad pinigai atveria visas duris. Bet patirti tai – visai kitas dalykas“, - duodama interviu prancūzų leidiniui „Le Figaro“ kalbėjo žurnalistė.

Rusijoje įgytą patirtį mergina aprašė knygoje „Gyvenimas su rusų milijardieriais („Ma vie chez les milliardaires russes“).

Į turtuolių šeimą prancūzė pateko beveik atsitiktinai. Ji norėjo padirbėti užsienyje ir pagilinti savo rusų kalbos žinias. M. Freyssac seniai svajojo apie Rusiją ir troško joje pagyventi. Mergina nusprendė, kad geriausia būtų Rusijoje susirasti prancūzų kalbos mokytojos darbą.

Ji aptiko skelbimą, kuriame buvo siūloma triskart per savaitę dviem mergaitėms vesti prancūzų kalbos pamokas. Už savaitę darbo – 5 tūkst. eurų ir nemokamas apgyvendinimas.

Skelbimas prancūzę suviliojo.

Prieš susitikimą su būsimais darbdaviais mergina įsivaizdavo, kad tai bus pasipūtę, iš aukšto žvelgiantys turtuoliai. Tačiau buvo maloniai nustebinta, kai išvydo simpatiškus ir draugiškus žmones, vilkinčius sportiniais kostiumais. Brangiais, žinoma. M. Freyssac taip pat paliko gerą įspūdį, ir jie ilgai negalvoję prancūzę pasamdė.

Su savo guvernante milijardieriai elgėsi kaip su šeimos nare. M. Freyssac sako, kad nesijautė nepatogiai, jog yra iš kito visuomenės sluoksnio. Tačiau, atėjus svečiams, situacija pasikeisdavo – merginai būdavo nurodyta tuo metu nuo žmonių laikytis atokiai.

Beje, šeimininkai taip pat pageidavo, kad darbuotoja visada šypsotųsi, nerodytų blogos nuotaikos ir visuomet gerai atrodytų. O vienas pagrindinių reikalavimų – būti kantriai su mergaitėmis: Liza ir Aliocha.

„Jos išlepintos, joms negalima sakyti „ne“, - prisiminimais dalijosi prancūzė. - Jeigu jos ko nors nenorėdavo daryti, pavyzdžiui, mokytis kalbos ar tvarkytis kambario, tekdavo su jomis derėtis.“

M. Freyssac Rusijoje ėmė dirbti 2011-2012 metų sandūroje, kai Maskvoje kilo protestai prieš Vladimirą Putiną. Tačiau jaunoji prancūzė pastebėjo, kad jos darbdaviai politika beveik nesidomėjo. „Reikia mokėti būti artimiems valdžiai, išlaikant atstumą“, - pas turtuolius išmoktą pamoką įsiminė žurnalistė.

Ji taip pat mano, kad Vakarai klaidingai suvokia Rusijos visuomeninius procesus, įskaitant opozicinį judėjimą.

„Rusijoje demokratija nėra pats svarbiausias dalykas. Tauta pergyveno tokius sukrėtimus, kad jai svarbiausia – stabilumas. V. Putinas Rusijoje kritikuojamas dėl kitų dalykų. Dauguma opozicionierių nusiteikę radikaliau nei jis. Jie galvoja, kad jis (V. Putinas) pernelyg minkštas, per mažas nacionalistas, nepakankamai aktyviai kovoja su migracija. Jis ten laikomas centristu“, - savo įžvalgas išsakė rašytoja.

Prancūzė pastebėjo, kad rusai skiriasi nuo vakarų europiečių. Ypač kalbant apie turtinguosius.

„Rusai mėgsta demonstruoti savo turtus. Jie labai didžiuojasi savo pasiekimais. Prancūzijoje pinigų turintys žmonės jų nesistengia rodyti“, - pasakojo M. Freyssac.

Jos nuomone, turtingus rusus apskritai yra užvaldžiusi vartojimo manija.

„Kai jie džiaugiasi kiekvienu nauju pirkiniu – tai labai jaudinantis reginys. Bet kartu tai gąsdina, nes jiems visada reikia turėti daugiau nei kaimynas. Nežinau, ar tai susiję su sovietine patirtimi, bet jie siekia išnaudoti visas kapitalizmo galimybes“, - padarė išvadą prancūzė.

Mergina taip pat mano, kad jos vadinamuosius „naujuosius rusus“ turtai užgriuvo neseniai ir netikėtai, todėl jie nespėjo prie to priprasti.

M. Freyssac prisipažino, kad pusryčiams valgyti juoduosius ikrus jai patiko.

„Kai tave supa prabanga, kurios anksčiau neteko pažinti, iš pradžių tai malonu. Bet tai greitai nusibosta“, - pažymėjo milijardierių gyvenimo skonį pažinusi mergina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.