Atomine bomba mojuojantis Pchenjanas grasina Pietų Korėjai galutiniu sunaikinimu

Praėjusią savaitę nepaisydama JT organizacijos rezoliucijos atlikusi atominės bombos bandymus, Šiaurės Korėja pasijuto galinga valstybe. Antradienį, Jungtinių Tautų nusiginklavimo konferencijos Ženevoje debatų metu, Šiaurės Korėjos atstovas visiškai nediplomatiškai pareiškė, kad Pietų Korėja „prisišauks galutinio sunaikinimo“. Izoliuota komunistinė valstybė rengiasi tęsti savo branduolinius bandymus, kad priverstų JAV pradėti diplomatines derybas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2013, 10:58 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:48 PM

„Yra toks posakis – tik gimęs katinėlis neturi tigro baimės. Nenuoseklus Pietų Korėjos elgesys tik prišauks jai galutinį sunaikinimą“, – susitikimo metu rėžė Šiaurės Korėjos diplomatas Jon Young Ryongas.

Į komentarą akimirksniu itin kritiškai sureagavo kitų valstybių atstovai.

„Tokie pasisakymai visiškai nepriimtini. Negalima leisti, kad čia skambėtų pareiškimai apie galimą kurios nors Jungtinių Tautų narės sunaikinimą!“ – Šiaurės Korėjos poziciją komentavo britų diplomatė, Joanne Addamson, kuri pripažino, kad diskusijos su Šiaurės Korėja pasuko neteisingą kryptimi.

Ispanijos ambasadorius Javieras Gil Catalina pasakė, kad šis komentaras jį pribloškė ir pasirodė prieštaraujantis tarptautinės teisės normoms.

„Per 30 metų mano karjeros niekada nieko panašaus negirdėjau. Man atrodo, kad net tokios kalbos negali būti priimtinos. Tai grasinimas panaudoti jėgą, kuri uždrausta Jungtinių Tautų chartijos 2.4 straipsniu.“

JAV ambasadorė Laura Kennedy pirmiausia pasakė, kad toks Šiaurės Korėjos grasinimas kelia nerimą, o vėliau parašė, kad jis „užgaulus“. Lenkijos atstovas pasiūlė apriboti Šiaurės Korėjos dalyvavimą JT organizacijos forume.

Po praėjusią savaitę Šiaurės Korėjos atlikto nesankcionuoto branduolinio ginklo bandymo, Pietų Korėja įspėjo, kad atakuos komunistinę šiaurę, jei tik kils įtarimų, kad konfliktas yra neišvengiamas. Abi valstybės techniškai vis dar kariauja tarpusavyje, nes 1953 m., pasibaigus pilietiniam karui, taikos sutartis taip ir nebuvo pasirašyta.

„Šis branduolinis bandymas yra visų pirma kontrpriemonė. Atlikdama jį Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika pademonstravo maksimalų santūrumą, – kalbėjo diplomatas J. Y. Ryongas. – Jei JAV tęs savo priešišką politiką mūsų šalies atžvilgiu ir padėtis komplikuosis, Šiaurės Korėjai neliks kito pasirinkimo, tik žengti antrą ir trečią, stipresnius, žingsnius.“

Kokie tai bus žingsniai diplomatas nenurodė. Tiesa, kaip pranešė „Reuter“, Šiaurės Korėja savo didžiausiai sąjungininkei Kinijai jau prieš savaitę išdavė, kad yra pasirengusi atlikti dar bent du branduolinius bandymus ir taip priversti JAV pradėti derybas.

Vienos labiausiai tarptautinėmis sankcijomis smaugiamų valstybių pasaulyje gyventojai kenčia badą. Tačiau po branduolinio bandymo JAV su sąjungininkais siekia dar labiau užveržti finansinę kilpą, kad Šiaurės Korėjos vadovai nebeturėtų lėšų ginkluotei.

Šiaurės Korėjos diplomatas tokius žingsnius vadina „dvigubu standartu“, nes JAV pati atliko daugiausia branduolinių bandymų pasaulyje. JTO Saugumo Tarybos rezoliucija prieš jo šalį diplomatas vadina tarptautinės teisės pažeidimu.

Netrukus dėl tokių teisės pažeidimų gali tekti kentėti paties Jon Young Ryongo darbdaviams. Tikimasi, kad JTO Žmogaus Teisų taryba jau kitą mėnesį pradės tyrimą, dėl galimų Šiaurės Korėjos lyderių nusikaltimų žmogiškumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.