Dėl Paryžiaus mero kėdės grumsis vien moterys?

Į Paryžiaus mero kėdę kol kas taikosi vien moterys. Nors rinkimai vyks tik kitais metais, dramų tarp varžovių netrūksta jau dabar.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2013, 5:56 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:07 PM

Paryžiaus mero kėdė daug kam yra tapusi tramplinu į Prancūzijos prezidento postą, rašo „The Daily Telegraph“.

Todėl nenuostabu, kad dabartiniam sostinės merui Bertrand'ui Delanöe paskelbus apie planus kitais metais nesiekti antrosios kadencijos, užvirė tikra kova.

Socialistų kandidatė į šią kėdę yra Paryžiaus mero pavaduotoja ir artima prezidento François Hollande'o bičiulė 53-ejų Anne Hidalgo.

Jai pirštinę metė garsi Prancūzijos dešiniųjų atstovė 47 metų Rachida Dati. Iš Šiaurės Afrikos kilusi politikė Nicolas Sarkozy vyriausybėje užėmė teisingumo ministrės postą, o nuo 2009 metų yra Europos parlamento narė.

R. Dati prieš trejus metus sukėlė tikrą sąmyšį, kai praėjus vos kelioms dienoms nuo dukters gimimo avėdama aukštakulnius pasirodė ministrų kabineto posėdyje.

Didžiulio dėmesio sulaukė ir jos kova teisme, kuriame politikė siekia nustatyti savo vaiko tėvystę.

Londono mero Boriso Johnsono gerbėja prisistatanti R. Dati teigia norinti plėtoti Paryžiaus, kaip globalaus miesto, viziją ir sustiprinti miesto prestižą tarptautiniu mastu.

Tačiau jos galimybės laimėti smarkiai sumažėjo po to, kai praėjusį penktadienį apie savo kandidatūrą į Paryžiaus mero postą paskelbė 39 metų Nathalie Kosciusko-Morizet, irgi priklausanti dešiniesiems.

Iš šeimos, turinčios lietuviškų-lenkiškų šaknų (politikės protėvis buvo Jozefas Kosciuška, 1794 metų sukilimo vadovo Tado Kosciuškos brolis), kilusi N. Kosciusko-Morizet 2010-aisiais N. Sarkozy vyriausybėje buvo paskirta į ekologijos, tvarios plėtros, transporto ir būsto reikalų ministrės postą.

Vėliau ji atsisakė šių pareigų, kad galėtų pradėti eiti N. Sarkozy prezidento rinkimų kampanijos atstovės pareigas.

Nuo 2008 metų šalia Paryžiaus esančio Lonžiumo miestelio merės pareigas einanti politikė ragina surengti pirminius rinkimus, per kuriuos paryžiečiai išsirinktų dešiniųjų kandidatę į Paryžiaus mero postą.

Nuomonių apklausos rodo, kad N. Kosciusko-Morizet, populiariai vadinama trimis raidėmis NKM, tokiuose rinkimuose surinktų daugiau balsų nei R. Dati.

NKM remia ir buvęs Prancūzijos premjeras François Fillonas, kurio prasti santykiai su R. Dati niekam ne paslaptis.

Tačiau buvusią šalies teisingumo ministrę remia Jeanas François Copé – nuožmus F. Fillono priešininkas. Jie neseniai surėmė ietis dėl centro dešiniųjų partijos - Sąjunga už liaudies judėjimą (UMP) – lyderio kėdės.

Nors abi N. Sarkozy stovyklos atstovės jo prezidentavimo laikotarpiu atrodė bendražygės, jos iš tiesų vargiai šnekasi.

R. Dati savo varžovę jau apkaltino nesigaudymu sostinės reikaluose, nes N. Kosciusko-Morizet kartą negalėjo pasakyti Paryžiaus metro bilieto kainos.

Tačiau dešiniųjų politikės vienbalsiai atakuoja socialistę A. Hidalgo, kuri yra nuomonių apklausų viršūnėse.

Dešiniųjų atstovės pabrėžia, kad į mero pavaduotojo postą paskirta A. Hidalgo niekada nebuvo žmonių išrinkta į kokį nors postą.

Rinkimų į Paryžiaus merą kovoje dar gali dalyvauti ir vyriausybės ministrė, žaliųjų atstovė Cecile Duflot

37 metų politikė praėjusį savaitgalį leido suprasti, kad neatmeta galimybės siekti Paryžiaus mero posto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.