Ispanijos karališkąją šeimą klampina įtarimai žentui

45 metų I. Urdangarinas, kuris yra įtariamas viešųjų lėšų, sumokėtų pagal kontraktus jo vadovaujamai bendrovei, pasisavinimu, atvyko į teismo apklausą Maljorkos Palmoje.

Daugiau nuotraukų (1)

BBC, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 23, 2013, 4:30 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:51 AM

45 metų I. Urdangarinas, kuris yra įtariamas viešųjų lėšų, sumokėtų pagal kontraktus jo vadovaujamai bendrovei, pasisavinimu, atvyko į teismo apklausą Maljorkos Palmoje.

I. Urdangarinas ir vienas jo buvęs verslo partneris Diego Torresas yra įtariami ne pagal paskirtį panaudoję milijonus eurų, kuriuos regioninės vyriausybės už sporto ir turizmo renginių organizavimą mokėjo Maljorkos Palmoje įsikūrusiai labdaringai organizacijai „Noos“.

I. Urdangarinas jai vadovavo nuo 2004-ųjų iki 2006-ųjų. Tuo metu ir buvo padaryti įtariami nusikaltimai.

Teigiama, kad 1997 metais su princese Cristina susituokęs buvęs rankininkas I. Urdangarinas pasinaudojo savo ryšiais karališkojoje šeimoje, kad pastūmėtų pareigūnus Valensijoje ir Balearų salose būtent „Noos” patikėti įvairių renginių organizavimą.

„Noos” esą buvo skiriama dešimtys milijonų eurų, o jos vadovai dalį pinigų tuomet nutekindavo I. Urdangarino ir jo verslo partnerių įmonėms.

Buvęs pagrindinis Juano Carloso žento partneris D. Torresas jau apkaltintas valstybės lėšų iššvaistymu.

I. Urdangarinui kaltinimai nėra pateikti. Tačiau tai antras kartas, kai jis apklausiamas teisme.

Korupcijos skandalas sukrėtė Ispanijos karališkąją šeimą. Ji bandė atsiriboti nuo skandalo dar 2011-ųjų gruodį paskelbdama, kad I. Urdangarinas laikinai nebedalyvaus oficialiose karaliaus rūmų ceremonijose.

O Juano Carloso atstovas Rafaelis Spottorno tada pažymėjo, kad toks sprendimas priimtas būtent dėl I.Urdangarino verslo sandorių: „Jie nebuvo pavyzdiniai.”

Nepaisant to, skandalas Ispanijos karališkosios šeimos įvaizdžiui padarė milžinišką žalą. Įtarimai I. Urdangarinui pasirodė ir itin nepalankiu metu – kai šalis kovoja su milžiniška ekonomikos krize.

Negana to, praėjusią savaitę Ispanijos laikraščių paviešinti elektroniniai laiškai rodo, kad karalius Juanas Carlosas labai domėjosi savo žento verslo reikalais.

Tai dar labiau pakenkė karališkosios šeimos populiarumui.

Praėjusią savaitę Katalonijos socialistų partijos atstovas Pere Navarro tapo pirmu įtakingu politiku, paraginusiu karalių perleisti sostą savo sūnui princui Felipe'ui.

Kliuvo ir princesei Cristine. Aktyvistai ragina teismą ją paskelbti įtariamąja, nes mano, kad moteris galėjo prisidėti prie galimų sutuoktinio nusikaltimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.