Narkotikų karalius J. Guzmanas - nesučiumpamas?

Panašu, kad Meksikos narkotikų kartelio „Sinaloa“ vadas Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas yra gyvas, sveikas ir juokiasi iš patikėjusiųjų, kad jis žuvo per susišaudymą Gvatemalos džiunglėse, rašo „ABC News“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2013, 4:13 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:00 AM

Gandai apie įtakingiausio pasaulyje narkotikų prekeivio mirtį lėtai ėmė sklisti antradienio popietę.

Tuomet Gvatemalos ir Meksikos žurnalistai ėmė elektroniniais laiškais susirašinėti apie Gvatemalos džiunglėse tariamai įvykusį dviejų narkotikų kartelių atstovų susišaudymą. Per jį esą galėjo žūti du žmonės, vienas jų - narkotikų baronas J. Guzmanas.

Vietos gyventojai sakė matę Peteno departamente, esančiame netoli sienos su Meksika, po susišaudymo vienoje mašinoje krauju permirkusį vyrą, kuris esą buvo labai panašus į J. Guzmaną.

Netrukus žinia apie vieno ieškomiausių pasaulio nusikaltėlių mirtį išplito kaip virusas. Tiesa, pasakojamos istorijos detalės keitėsi.

Gvatemalos pareigūnai keitė nuomonę

Ketvirtadienio vakarą Gvatemalos vidaus reikalų ministras Mauricio Lopezas Bonilla žurnalistams pareiškė, kad netoli sienos su Meksika įvyko Gvatemalos karių ir dviejų narkotikų prekeivių susišaudymas, per kurį žuvo pastarieji.

„Nesame tikri, bet tai gali būti jis“, - pridūrė ministras.

Tačiau jau visai netrukus Gvatemalos pareigūnai pareiškė apskritai nesantys tikri, ar susišaudymas su narkotikų prekeiviais įvyko. Paskelbta, kad kariai žvalgosi tariamoje įvykio vietoje ieškodami susirėmimo ženklų.

Penktadienį Gvatemalos vidaus reikalų ministras sukėlė dar didesnę nuostabą pareikšdamas, jog įrodymų apie ieškomiausio Meksikos narkotikų prekeivio mirtį, nėra. Esą pasklidusios kalbos tėra didžiulis nesusipratimas.

M.Lopezas Bonilla pabrėžė, kad žinia apie galimą nusikaltėlio žūtį pasklido dėl vietos gyventojų liudijimų, kuriais Gvatemalos vidaus reikalų ministerija pernelyg pasitikėjo. Vietovę apieškoję kariai ir policija nerado jokių susirėmimų ženklų.

„Aš apgailestauju, jeigu įvyko nesusipratimas“, - kalbėjo M. Lopezas Bonilla.

Apsiriko dėl sūnaus

Naujienų agentūra AP primena, kad tokių nesusipratimų yra nutikę ir anksčiau. Praėjusiais metais Meksikos prezidento rinkimų išvakarėse šalies pareigūnai aiškino sučiupę J. Guzmano sūnų Jesusą Alfredo.

Tačiau nepraėjo nė savaitė, o Meksikos prokurorai jau skelbė, kad jų rankose per klaidą atsidūrė mašinų pardavėjas iš Gvadalacharos, o ne įtakingiausio narkotikų prekeivio sūnus.

Vis dėlto yra priežasčių manyti, kad J. Guzmanas Gvatemaloje. Ketvirtadienį tinklalapio „Wikileaks“ paviešinti dokumentai, tarp kurių yra privačios JAV žvalgybos kompanijos „Stratfor“ elektroninių laiškų, rodo, kad narkotikų prekeivis gali slapstytis minėtame Peteno departamente.

Garsios aktorės pagyros

Kodėl tūkstančiams pareigūnų taip nesiseka sučiupti narkotikų prekeivio, kuris po Osamos bin Ladeno mirties yra ieškomiausias planetos nusikaltėlis?

Kai kas teigia, kad Meksikai vadovauja ne šalies prezidentas, o El Chapo – neūžauga, trumpulis.

Ši J. Guzmano pravardė kam nors gali sukelti šypseną, bet ne jo tėvynainiams. Šie jį mini maldose, o jo darbus sapnuoja košmaruose.

Grėsmingojo meksikiečio medžiotojų apmaudui, žurnalas „Forbes” nuo 2009-ųjų įtraukia J.Guzmaną, kurio turtas vertinamas daugiau nei milijardu JAV dolerių, ir į galingiausių pasaulio žmonių sąrašą.

Garsiai El Chapo vardas skambėjo ir 2012-ųjų sausį. Mat JAV Iždo departamentas išplatino pareiškimą, kuriame J. Guzmaną pavadino galingiausiu narkotikų prekeiviu pasaulyje.

Kone tuo pat metu meksikietiškų televizijos serialų superžvaigždė Kate del Castillo internete paskelbė viešą kreipimąsi į garsųjį mafiozą ir sukėlė milžinišką skandalą.

„Šiandien aš pasitikiu El Chapo labiau nei vyriausybe, kuri slepia skausmingą tiesą, slepia vaistus nuo vėžio ir AIDS dėl savo naudos ir gerovės”, – pareiškė 39 metų aktorė savo tinklaraštyje.

„Pone El Chapo, argi nebūtų puiku, jeigu pradėtumėte gabenti gerus dalykus: vaistus nuo ligų, maistą gatvės vaikams, alkoholį pagyvenusiems žmonėms, kurie gyvena lūšnose ir negali savo paskutinių metų praleisti taip, kaip, po velnių, jie norėtų?

Galėtumėte kovoti su korumpuotais politikais, o ne moterimis ir vaikais, kurie paverčiami vergais”, – tęsė K. del Castillo, tituluojama viena gražiausių Meksikos moterų.

Aktorė taip pat siūlė sudeginti „visus tuos kekšių namus, kur moterys nevertos daugiau kaip pakelio cigarečių”.

Anot jos, be pasiūlos nebus ir paklausos.

„Pirmyn, pone, jūs taptumėte didvyrių didvyriu”, – aistringai ragino garsenybė, televizijos seriale „Karalienė iš Pietų” („La Reina del Sur”) atlikusi narkotikų prekeivės vaidmenį.

Armija asmens sargybinių

Aktorės gerbėjams beliko tikėtis, kad drąsūs jų numylėtinės žodžiai, skirti galingajam tėvynainiui, jam nenuskambėjo kaip nors netinkamai.

Kai El Chapo kas nors nepatinka, žmogus gali būti nušluotas nuo žemės taip pat lengvai, kaip musė nuo stalo. Nusikaltėliui talkina visa armija smogikų ir, kaip įtariama, nemaža vietinės policijos dalis.

Jo vadovaujamo „Sinaloa“ kartelio mastą ir jo paties reikšmingumą galima įsivaizduoti žinant, kad vien patį J. Guzmaną saugo apie trisdešimt asmens sargybinių. Jie gerai ginkluoti ir vilki karių uniformas.

Už informaciją, kuri padėtų sučiupti J. Guzmaną, JAV yra pažadėjusios 5 milijonų JAV dolerių premiją. El Chapo medžioklę yra paskelbęs ir Interpolas.

Iškilti padėjo ambicingas būdas

Vienas didžiausių šiandienos pasaulio nusikaltėlių gimė 1957 metų balandžio 4-ąją.

J. Guzmanas augo skurdžioje šeimoje kartu su 2 seserimis ir 4 broliais. Vaikystėje prie šeimos išlaikymo prisidėdavo pardavinėdamas apelsinus.

Jo tėvas augino galvijus ir, manoma, aguonas opiumui. Vyras turėjo ryšių su tuometiniais narkotikų prekeiviais Kuljakane, Ramiojo vandenyno skalaujamos Sinaloa valstijos sostinėje.

Tėvo pažintys ir nulėmė J. Guzmano ateitį.

Būdamas maždaug 20 metų jis įsitraukė į narkotikų prekybos pasaulį.

Būsimojo narkotikų prekybos karaliaus karjera šuoliuoti aukštyn ėmė praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio pabaigoje.

Jaunuolis buvo ambicingas. Tapęs atsakingu už narkotikų siuntas iš kalnuose veikiančių fabrikų į miestus ir pasienį, jis spaudė savo bosus gaminti ir siųsti į šiaurę vis daugiau produkcijos.

Netrukus J. Guzmanui buvo pavesta rūpintis narkotikų ir jiems gaminti reikalingų medžiagų gabenimu iš Kolumbijos į Meksiką, o vėliau teko ir narkotikų perdavimo klientams JAV kontrolė.

Kai tuometis J. Guzmano viršininkas Miguelis Angelis Felixas Gallardo, pravarde El Padrino, buvo suimtas, jaunasis gangsteris pats stojo prie „Sinaloa“ kartelio vairo.

Ši nusikalstama organizacija yra įsitvirtinusi Kuljakane ir turi prekybinių ryšių su maždaug 50 pasaulio valstybių.

El Chapo iki šiol stiprina savo pozicijas Meksikoje, kur, be jo vadovaujamo kartelio, veikia dar 7 narkotikų prekybos susivienijimai. Tarp klanų dažnai vyksta karai dėl įtakos – jie persikelia į gatves, o jų aukomis tampa ir nekalti žmonės.

Trečia žmona – grožio karalienė

Kaip ir darbe, taip ir asmeniniame J. Guzmano gyvenime rutinos nėra. 1977 m. jis vedė pirmą kartą ir susilaukė 3 sūnų. Devintojo dešimtmečio viduryje vedė antrą kartą, gimė dar 3 sūnūs ir duktė.

2007-aisiais mafiozas vedė dabartinę savo žmoną, Sinaloa valstijos grožio karalienę Emmą Coronel Aispuro. Jie susituokė, vos tik merginai suėjo 18 metų.

JAV pilietybę turinti gražuolė 2011 metų rugpjūtį Los Andžele pagimdė dvynukes.

Ligoninėje pildydama dokumentus, grafą, kur reikėjo nurodyti naujagimių tėvą, moteris paliko tuščią.

Policija neturėjo preteksto ją sulaikyti, ir motina su naujagimėmis sėkmingai grįžo į Meksiką.

Tvarkos ir gerovės simbolis?

Vyresnieji J. Guzmano sūnūs pasuko tėvo pėdomis – į narkotikų verslą.

2008-ųjų gegužės 8-ąją kovos tarp „Sinaloa“ ir „Beltrano Leyvos“ kartelių metu buvo nužudytas jo sūnus iš antrosios santuokos.

Tėvo sielvartą tuomet pajuto visi: vien per gegužę Kuljakane buvo nužudyta 116 žmonių, iš jų 26 – policininkai. Birželį – 128, liepą – 143.

Paradoksalu, bet El Chapo vietinių gyventojų yra siejamas ne tik su praliejamu krauju bei pražūtingos priklausomybės skatinimu, bet ir su tvarka bei gerove.

Šią J.Guzmano veiklos pusę atskleidė žurnalistas, J. Guzmano biografas Malcomas Beithas: „Manoma, kad El Chapo sumoka už mokyklų, ligoninių statybas, remia kitų viešųjų projektų įgyvendinimą. Antra, kai kuriose Sinaloa valstijos dalyse jis kone vienintelis darbdavys. Trečia, jis sugauna ir nubaudžia smulkius vagišius ir chuliganus.”

Restorane – netikėtumas

2007-aisiais kitas žurnalistas aprašė atvejį, kiek praskleidusį žymiojo narkotikų prekeivio asmenybės šydą.

Vieną lapkričio vakarą, apie 20 valandą, į vieną restoraną įėjo vyras, lydimas dar trijų vyrų. Storu balsu paprašė maždaug 30 tuo metu ten vakarieniaujančių žmonių dėmesio.

„Ponai, prašau skirti man minutėlę savo laiko. Netrukus įeis vyras, bosas. Prašome jūsų likti savo vietose. Durys bus užrakintos ir niekas negalės išeiti. Jums taip pat neleidžiama naudotis mobiliaisiais telefonais.

Nesijaudinkite: jei darysite viską taip, kaip jūsų prašoma, nieko neatsitiks. Toliau valgykite ir neprašykite sąskaitos. Bosas sumokės. Ačiū.”

Visi vakarieniautojai nustebę laukė. Į restoraną įėjo penkiolika vyrų, tarp jų ir bosas J. Guzmanas. Lankytojai buvo paralyžiuoti iš baimės. Žingsniuodamas savo smogikų centre El Chapo atrodė ramus ir išdidus.

Gangsteris ėjo prie kiekvieno staliuko ir visiems spaudė ranką: „Sveiki, malonu su jumis susipažinti. Kaip sekasi? Aš Joaquinas Guzmanas. Džiaugiuosi su jumis susipažinęs. Esu jūsų paslaugoms.”

Nė vienas neliko nepasveikintas.

Tuomet El Chapo nuėjo į privatų restorano kambarį. Dalis jo parankinių nuėjo kartu, dalis pasiliko su lankytojais.

Užsirakinęs tame kambaryje jis vakarieniavo apie 2 valandas, užsisakydamas nuo aštrumo net prakaituoti priverčiančius meksikietiškus valgius.

Pavakarieniavęs El Chapo tyliai pasišalino. Įkandin išėjo ir jo sargybiniai. Visų lankytojų sąskaitos buvo apmokėtos.

Žinoma ir apie daugiau tokio pobūdžio vakarienių.

Skandalingas pabėgimas

Mafijos šulas jau yra ragavęs kalėjimo duonos. 1993 metais jis buvo sučiuptas Gvatemaloje, išduotas Meksikai ir nuteistas kalėti beveik 21 metus.

Praleidęs pusaštuntų metų griežtojo režimo kalėjime, J. Guzmanas iš jo išvažiavo... skalbinių sunkvežimyje. Vairuotojui sustojus ir išlipus degalinėje, būsimasis bosų bosas išsprūdo lauk ir nukulniavo į naktį.

Šis įvykis užtraukė didelę tarptautinę gėdą Meksikos valdžiai.

Kalbama, kad J.Guzmanui pabėgimas kainavo apie 2,5 mln. JAV dolerių. Už juos gangsteris „nupirko” visus jį išlaisvinti pagelbėjusius asmenis.

Pasak pareigūnų, prie pabėgimo organizavimo prisidėjo net 78 žmonės.

Nuo to laiko dešimtys tūkstančių policininkų ir karių El Chapo gaudo lyg vėją laukuose.

Negelbėja net naujausios technologijos, o vietiniai gyventojai savo dievuko neišduoda.

Karteliui „Sinaloa“ dabar ypač svarbu, kad kuo mažiau informacijos apie jį pasiektų valdžios ausis.

Šią poziciją organizacija aiškiai pademonstravo 2011-ųjų lapkritį, kai buvo nužudytas žinomas Meksikos liaudies muzikos atlikėjas Diego Rivas.

Dainininkas su bičiuliais savo namuose gėrė ir dainavo, kai į namus įsiveržė ginkluoti užpuolikai ir visus sušaudė.

D. Rivas kūrė ir atliko dainas apie narkotikų verslą.

Tarp jo kūrinių – baladė, pavadinta „Duoklė El Chapo” („Homenaje al Chapo”).

Žmonės kalba, kad nusikaltėlių vadeivoms dažniausiai neįtinka esą užgaulūs arba per daug informacijos apie jų verslą atskleidžiantys dainų tekstai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.