Netekėjusioms 27 metų kinėms - „atlikusios moters“ etiketė

Esate vyresnė nei 27-erių ir netekėjusi? Kinijoje tokioms jaunoms moterims lipdoma etiketė „atlikusi moteris“, rašo BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-25 07:36, atnaujinta 2018-03-11 03:59

Tai liūdina išsilavinusias, karjeros laiptais sėkmingai kopiančias kines.

Viena jų - 29 metų Huang Yuanyuan, dirbanti Pekino radijo naujienų tarnyboje. Jauna moteris gauna gerą atlyginimą, turi savo butą, viename geriausių Kinijos universitetų baigė magistrantūrą.

Tačiau kai kas trukdo jai mėgautis gyvenimu.

„Aš vis dar vieniša. Neturiu vaikino. Jaučiu didžiulį spaudimą ištekėti“, - prieš savo gimtadienį kalbėjo Huang Yuanyuan.

Ji žino, kad tokios moterys kaip ji Kinijoje vadinamos „sheng nu“ arba „atlikusiomis moterimis“.

Spaudimą ištekėti Huang Yuanyuan daro ne tik šeima, draugai, bet ir valstybinė žiniasklaida.

Netgi Visos Kinijos moterų federacijos tinklalapyje buvo pasirodę publikacijų apie „atlikusias moteris“.

„Gražioms merginoms nereikia aukštojo išsilavinimo, kad jos nutekėtų į turtingą ir įtakingą šeimą. Tačiau vidutinės ir prastos išvaizdos merginoms tai padaryti sunku“, - buvo teigiama vienoje federacijos publikacijoje, pavadinimu „Atlikusios moterys nenusipelno mūsų užuojautos“, rašoma britų leidinyje „Daily Mail“.

Valstybinė Kinijos žiniasklaida terminą „atlikusi moteris“ ėmė vartoti 2007 metais. Įžeidžianti etiketė sukėlė milijonų jaunų, išsilavinusių ir ambicingų moterų pasipiktinimą.

„Nuo 2007 metų valstybinė žiniasklaida agresyviai skleidė šį terminą apklausose, naujienų pranešimuose, komentaruose, karikatūrose ir fotografijose, iš esmės stigmatizuodama išsilavinusias vienišas vyresnes nei 27-30 metų moteris“, - teigia viename Pekino universitetų sociologijos doktorantūrą studijuojanti amerikietė Leta Hong-Fincher.

Kinijos valdžia ragina jaunas moteris tuoktis, kovodama su sutrikusia lyčių pusiausvyra. Tai tampa rimta problema.

Vyrų Kinijoje yra daugiau dėl vieno vaiko politikos, vykdomos šalyje nuo 1979 metų, ir abortų, kuriuos kinės darydavosi ir tebesidaro sužinojusios, kad laukiasi mergaitės.

118 berniukų Kinijoje gimsta 100 mergaičių. Šiuo metu Kinijoje jaunesnių nei 30 metų vyrų yra dvidešimčia milijonų daugiau nei jaunesnių nei 30 metų moterų.

Viena iš penkių 25-29 metų moterų Kinijoje yra netekėjusi.

Tokio paties amžiaus nevedusių vyrų skaičius yra kur kas didesnis. Tačiau tai nereiškia, kad su jais lengva susiporuoti, mat kinai dažniausiai renkasi už save jaunesnes ir mažiau išsilavinusias moteris.

A rūšies vyrai susiras B rūšies moteris, B rūšies vyrai susiras C rūšies moteris, o C rūšies vyrai susiras D rūšies moteris. Lieka A rūšies moterys ir D rūšies vyrai. Tad jeigu esi „atlikusi moteris“, esi iš grupės A“, – kalbėjo minėta Leta Hong-Fincher.  

Ji pabrėžė, kad valdžia nori, jog būtent A grupės moterys gimdytų vaikus.

Šiai kategorijai priskiriamos moterys išsikovojo bent tai, kad Visos Kinijos moterų federacija neseniai atsisakė „atlikusių moterų“ termino.

Tačiau ši etiketė visuomenėje labai paplitusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.