Pagaliau italai turės vyriausybę

Roma seka Berlyno pavyzdžiu. Kaip ir Vokietija 2005 m., Italija formuos nacionalinės vienybės vyriausybę. Prezidentas Giorgio Napolitano įtikino kairiuosius ir dešiniuosius bendradarbiaut, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasi „Reuters” ir AP informacija.

Italijos vyriausybei vadovaus neįprastai jaunas 46 metų E. Letta.<br>AP
Italijos vyriausybei vadovaus neįprastai jaunas 46 metų E. Letta.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 25, 2013, 8:09 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:42 PM

Centro kairės Demokratų partija ir centro dešiniųjų „Laisvės tauta” po vasario rinkimų ilgą laiką viena į kitą net nežiūrėjo.

Nors Italiją spaudžia sunki ekonominė krizė, plačios koalicijos galimybę vis atmetė tai vieni, tai kiti. Ypač aršiai nusiteikęs buvo Demokratų partijos lyderis Pieras Luigi Bersani.

Tačiau dabar jis partijai jau nebevadovauja – P. L. Bersani savaitgalį atsistatydino po to, kai nesuvienijo partijos kolegų balsuojant dėl prezidento.

Ir taip, atrodo, atvėrė duris ilgai lauktam susitarimui.

Užimti premjero postą G. Napolitano paprašė nuosaikiųjų kairiųjų pažiūrų politiko Enrico Lettos. Italijai neįprastai jaunas 46 metų politikas – Demokratų partijos pirmininko pavaduotojas.

Pirma jaunatviško būdo E. Lettos užduotis – kuo greičiau pasirinkti ministrus. Tuomet kabinetas turės būti patvirtintas abejuose parlamento rūmuose.

Dar prieš kelias savaites tai būtų buvę neįmanoma. Tačiau dabar atrodo, jog G. Napolitano pasistengė, kad E. Lettos kandidatūrą paremtų ir centro kairieji, ir centro dešinieji.

Su G. Napolitano antradienį susitikęs centro dešinės vėliavnešys S. Berlusconi visų kortų dar neatskleidė: „Mes tiesiog norime stiprios, ilgalaikės vyriausybės.”

Bet netrukus ir S. Berlusconi vadovaujama „Laisvės tauta”, ir Demokratų partija, ir laikinai premjero postą užimančio Mario Monti įkurtas „Piliečių pasirinkimas” pareiškė, kad bendradarbiaus su bet kuriuo G. Napolitano pasirinktu kandidatu.

Dešiniesiems E. Letta greičiausiai tinka ir todėl, kad jo dėdė Gianni Letta daugelį metų buvo S. Berlusconi dešinioji ranka vyriausybėje.

Tiesa, iš pradžių pagrindiniu pretendentu į premjero postą buvo laikomas 74 metų akademikas Giuliano Amato, praeityje dukart jau vadovavęs vyriausybei ir turintis gerą reputaciją Europoje.

Tačiau G. Napolitano, regis, nutarė atsižvelgti į piliečių, pavargusių nuo nusenusio politinio elito, nuomonę ir suteikti galimybę jaunajai kartai.

E. Letta jau yra pareiškęs, kad Italijai reikia skubiai stoti į mūšį su recesija ir 11,6 proc. nedarbo lygiu. Šalyje darbo neturi 37,6 proc. jaunimo.

1998-aisiais E. Letta, kuriam tada buvo 32 metai, tapo jauniausiu ministrų kabineto nariu per visą Italijos istoriją. Tuometis premjeras Massimo D’Alema jį buvo paskyręs Europos reikalų ministru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.