Ricino detektyve – nauji vėjai

„Ryžiai? Aš nevalgau ryžių” – prieš savaitę teisinosi Paulas Kevinas Curtisas, išgirdęs, kad yra įtariamas ricino ataka prieš JAV prezidentą. Regis, nuostaba buvo tikra – jį galėjo pakišti asmeninis priešas, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis AP, „New York Times” ir „Daily Mail” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-25 08:04, atnaujinta 2018-03-07 18:42

45 metų P. K. Curtisas užvakar braukė laimės ašaras – jis paleistas iš kalėjimo, o kaltinimai terorizmu panaikinti.

Keturių vaikų tėvas atgavo laisvę praėjus dienai po to, kai Federalinis tyrimų biuras (FTB) pranešė neradęs jokių įrodymų, kad šis vyras rezgė sąmokslą prieš JAV valdžią. Teisėsaugininkai teigė iššniukštinėję amerikiečio namus ir automobilį Korinto mieste Misisipės valstijoje, tačiau neradę jokių ricino ar jo gamybos pėdsakų.

Patikrinus P. K. Curtiso kompiuterį paaiškėjo, kad maniakine depresija sergantis amerikietis neieškojo jokios informacijos apie ricinmedžius ar iš jų sėklų išgaunamą riciną.

„Man tarsi traukinys nuo pečių nuvažiavo”, – atėjusį palengvėjimą vaizdingai apibūdino P. K. Curtisas ir už išlaisvinimą dėkojo Dievui ir advokatams.

Žvilgsniai į tvirkintoją

JAV pareigūnai nekomentavo P. K. Curtiso paleidimo. Bet antradienį paviešintuose teismo dokumentuose nurodyta, kad „tyrimo metu buvo atskleista nauja informacija”.

Kaip tik šiomis dienomis buvo atlikta krata kito Misisipės valstijos gyventojo namuose. Apieškotas Tupelo mieste gyvenančio Everetto Dutschke būstas. Su šiuo vyru susisiekę žurnalistai išgirdo, kad jo name pareigūnai rausėsi dar praėjusią savaitę.

„Nežinau, kaip ilgai tai pakelsiu”, – skundėsi 41 metų vyras, kuris sausį buvo suimtas ir apkaltintas trijų mergaičių tvirkinimu 2007–2011 metais. Šiuo metu jis paleistas už 25 tūkst. JAV dolerių užstatą, bet jo laukia teismas.

Neteisingai apkaltinto P. K. Curtiso advokatai nuo pat pradžių tvirtino, kad geros reputacijos vyriškį kažkas pakišo.

Jie pareigūnams įteikė sąrašą asmenų, kurie galėtų kenkti jų klientui.

„Paminėjus E. Dutschke, prokurorai pagriebė sąrašą ir su juo nubėgo. Negaliu teigti, kad jis kaltas ar nekaltas, bet jie norėjo kažką patikrinti”, – pasakojo P. K. Curtiso advokatas Halas Neilsonas.

Draugai tapo priešais

P. K. Curtisas ir kovos menų instruktorius E. Dutschke pažįstami nuo 2005 metų. Abu muzikantai, politiniai aktyvistai, domisi kovos menais. Vyrai esą anksčiau bičiuliavosi. Juolab kad E.Dutschke buvo P.K.Curtiso brolio verslo partneris.

Draugų santykiai esą pašlijo dėl P. K. Curtiso knygos „Trūkstamos dalys” („Missing Pieces”). Savo kūrinyje vyras aprašė organų donorystės industriją, apie kurią neva sužinojo dirbdamas ligoninėje.

Buvę bičiuliai pastarąjį kartą matėsi 2010-aisiais ir metų metus vienas kitam siuntinėjo piktus elektroninius laiškus. Kai pareigūnai krėtė E. Dutschke namus, jis neigė savo vaidmenį nusikaltime. Amerikietis širdo, esą P. K. Curtisas jį apkaltino siekdamas pats išsisukti nuo atsakomybės.

Laiškai sėja baimę

Respublikonų partijos narys E. Dutschke 2007 metais kandidatavo į Misisipės atstovų rūmus. Bet jį nurungė demokratas Steve’as Hollandas. Būtent šio politiko motina Misisipės teisėja Sadie Holland praėjusią savaitę gavo ricinu apkrėstą laišką.

Dar vienas laiškas su ricinu buvo adresuotas JAV prezidentui Barackui Obamai, o trečias – respublikonui, Misisipės valstijos senatoriui Rogeriui Wickeriui, kuris gerai žinojo P. K. Curtisą.

Vis dėlto baimė dėl ricino laiškų, regis, niekur nedingo. Mat paleidus P. K. Curtisą ir apklausus E. Dutschke Senato daugumos lyderis Harry Reidas pareiškė, jog į netoli Vašingtono esančią Bolingo karinių oro pajėgų bazę atkeliavo įtartinas laiškas. Tiesa, kariškiai tikino ricino pėdsakų jame neradę.

Apnuodyti laiškai priminė išpuolį su juodlige

Ricinu apnuodyti laiškai amerikiečiams atgaivino prisiminimus apie įvykius prieš beveik 12 metų. Tuomet senatorių biurai Vašingtone, taip pat žiniasklaidos kanalai Niujorke ir Floridoje gavo laiškų su juodligės bakterijų sporomis.

Laiškai su šios mirtinai pavojingos ligos užkratu buvo išsiųsti praėjus savaitei po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Niujorke ir Vašingtone.

Taip sutapo, kad ir laiškai su ricinu buvo išsiųsti tuojau po teroristinio išpuolio Bostone.

2001-aisiais, atplėšę laiškus su juodligės bakterijomis, mirė penki žmonės ir susirgo dar 17 – tai buvo daugiausia aukų pareikalavusi „bioterorizmo” ataka per visą JAV istoriją.

2010 metais FTB priėjo prie išvados, kad laiškus siuntė JAV vyriausybės tyrėjas Bruce’as Ivinsas. Jis 18 metų dirbo JAV gynybos nuo biologinių ginklų tyrimų laboratorijose, kur ruošdavo juodligės pavyzdžius, naudotus skiepų eksperimentuose. Nustatyta, kad jis veikė vienas. Sužinojęs apie jam gresiančius kaltinimus B. Ivinsas 2008 m. nusižudė.

Įkvėpti B. Ivinso pavyzdžio kiti piktadariai, siekdami įbauginti politikus, vėliau ne kartą siuntinėjo jiems vokus su baltais milteliais.

2009 m. įtartini balti milteliai vokuose buvo atsiųsti kelioms diplomatinėms misijoms Jungtinėse Tautose. Tarp jų – Lietuvos. Greitai paaiškėjo, kad tai buvo paprasčiausi miltai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.