A. Lukašenka tikisi asmeninio pakvietimo į Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje

Baltarusijos prezidentas

A. Lukašenka siekia pademonstruoti, kad Vilniaus ir Minsko santykiuose svarbesnę pozicija užima baltarusiai.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
A. Lukašenka siekia pademonstruoti, kad Vilniaus ir Minsko santykiuose svarbesnę pozicija užima baltarusiai.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 9, 2013, 7:46 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:00 AM

„Minskas tikisi, kad pakvietimas dalyvauti Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje bus atsiųstas Lukašenkos vardu, o Baltarusijos pusė pati nuspręs, kas atstovaus šaliai susitikime“, - šią savaitę diskusijoje Berlyne pareiškė Baltarusijos ambasadorius Vokietijoje Andrejus Giro. Jį cituoja baltarusių naujienų agentūra BelTa.

Baltarusijos diplomatas priminė, kad 2009 metais Čekijos užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas atvežė į Minską pakvietimą A. Lukašenkai dalyvauti inaugurciniame Rytų partnerystės viršūnių susitikime. Tuo pat metu, kaip pažymi A. Giro, diplomatiniais kanalais buvo prašoma į susitikimą Pragoje deleguoti kitą Baltarusijos atstovą.

Minskas tuomet priėmė šį „keistą pakvietimą“, nes su nauja ES politika siejo daug lūkesčių, teigė ambasadorius. Tačiau jis pridūrė, jog Rytų partnerystės istorija - tai eilė nusivylimų.

Diplomatas vylėsi, kad viršūnių susitikime Vilniuje šių metų lapkritį Baltarusija nebus diskriminuojama.

„Mes taip pat tikimės, kad baigiamieji dokumentai sudarys ne politinių deklaracijų rinkinį, o sąrašą konkrečių projektų, kurie turi būti įgyvendinti netolimoje ateityje“, - pareiškė A. Giro.

Neoficialiomis žiniomis, kurias nurodo Baltarusijos naujienų agentūra, Minskas ir Briuselis konsultuojasi dėl dalyvavimo formato artėjančiame viršūnių susitikime. Svarstoma galimybė į susitikimą pakviesti Baltarusijos užsienio reikalų ministrą Vladimirą Makejų, kuris yra ES „juodajame sąraše“. Šis klausimas siejamas su baltarusių politinių kalinių išlaisvinimu ir reabilitavimu.

Buvo svarstymu, jog į lapkričio susitikimą Vilniuje gali būti pakviestas Baltarusijos premjeras Michailas Miasnikovičius.

Lietuva pirmininkavimą ES Tarybai perims liepos 1 dieną. Glaudesnis ES bendradarbiavimas su posovietinėmis kaimynėmis rytuose yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo prioritetų.

Rytų partnerystės programoje dalyvauja Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina. Lapkritį Vilniuje planuojamas viršūnių susitikimas, kuriame laukiama šių šalių ir ES valstybių vadovų.

Į Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Varšuvoje prieš dvejus metus Baltarusijos prezidentas ir premjeras nebuvo pakviesti. Tuomet Baltarusija išvis atsisakė dalyvauti susitikime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.