D. Medvedevo vyriausybė - duobėje?

Šią savaitę iš Rusijos vicepremjero pareigų atsistatydinęs Vladislavas Surkovas įplieskė diskusijas apie pokyčius valdžios viršūnėse. Apžvalgininkai jau kasa duobę visai Dmitrijaus Medvedevo vyriausybei, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Komersant.ru”, „Newsru.com” ir „Reuters” informacija.

V. Surkovas (kairėje), regis, neįtiko ir V. Putinui, ir kitiems Kremliaus veikėjams.<br>AP
V. Surkovas (kairėje), regis, neįtiko ir V. Putinui, ir kitiems Kremliaus veikėjams.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2013, 8:21 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:45 PM

Dabartinės Rusijos politinės sistemos kūrėju vadinamas V. Surkovas pareiškimą apie atsistatydinimą prezidentui įteikė gegužės 8-ąją, trečiadienį, nors sakoma, kad jį buvo parašęs jau prieš 2 savaites.

O dar gegužės 7-ąją per prezidento Vladimiro Putino susitikimą su vyriausybe 48 metų vyras nuolankiai klausėsi pylos ir žadėjo pasitaisyti. Tačiau V. Putino žvilgsnis, įsmeigtas tiesiai į buvusį Kremliaus pilkąjį kardinolą, regis, jam pasakė daugiau nei priekaištai apie neišpildytus 89 iš 200 prezidento įsakų.

Tad kitą dieną ant V. Putino stalo gulėjo vyriausybės administracijos vadovo prašymas atleisti. Komentuodamas prezidento sprendimą atleisti V. Surkovą, V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pabrėžė, kad Rusijos politikos sunkiasvoris traukiasi savo noru.

Pats V. Surkovas taip pat buvo nekalbus. „Papasakosiu vėliau. Kai tam bus tinkamas laikas”, – paslaptingai užsiminė jis.

Vakar vicepremjeru D. Medvedevas paskyrė Sergejų Prichodką, kuris iki šiol ėjo V. Surkovo pirmojo pavaduotojo pareigas.

Kremliui artimas asmuo teigė, kad skirtumai tarp V. Putino ir buvusio jo patarėjo buvo vis ryškesni. Jis patikino, kad tik V. Putinas galėjo nuspręsti, jog buvęs jo patarėjas turi palikti vyriausybę. Ši intriga paskatino spėliones apie galimas tikrąsias V. Surkovo atsistatydinimo priežastis.

Pirmiausia atkreiptas dėmesys, kad V. Surkovas pasitraukė tuo metu, kai rusų tyrėjai susidomėjo Skolkovo fondo veikla. Projektas, pagal kurį šalia Maskvos turi iškilti aukštųjų technologijų verslo kompleksas, buvo pradėtas plėtoti 2010-aisiais, o V. Surkovas jį kuravo.

Balandžio vidury buvo iškelta byla vienam fondo vadovų dėl iššvaistymo ypač stambiu mastu. Dėl to V. Surkovas viešai sukritikavo tyrimą atliekantį Rusijos Federacijos tyrimų komitetą. Jo vadovas Vladimiras Markinas gegužės 7 dieną per spaudą užsiminė apie galimą V. Surkovo atsistatydinimą.

Prezidento atstovas pabrėžė, kad įvykiai nesusiję. Vis dėlto rusiška žurnalo „Forbes” versija skelbė, kad Skolkovo fondas galėjo būti tik pretekstas atleisti V. Surkovą, nors tam buvo ruošiamasi seniai. Esą su šiuo atleidimu gali būti susiję premjero oponentai, dirbantys prezidento administracijoje, – Sergejus Ivanovas ir Viačeslavas Volodinas.

Tačiau sutariama, kad šio politiko pasitraukimas susilpnino D. Medvedevo vyriausybę.

Vienas politikos apžvalgininkas be V. Surkovo likusį ministrų kabinetą netgi palygino su stalu, kuris turi tris kojas ir bet kada gali griūti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?