Kinai nugvelbė Australijos paslaptis?

Australijos žvalgybininkai šįmet ketino persikraustyti į naujintelį modernų biurą Kanberoje. Tačiau jų planus griauna programišiai, galimai nugvelbę 608 mln. JAV dolerių kainavusio statinio brėžinius, rašo "Lietuvos rytas", remdamasis AP informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:51 AM

Informaciją apie galimą kibernetinę ataką iš Kinijos pirmadienį vakare paviešino Australijos televizija ABC.

Reportaže teigiama, kad brėžinius programišiai nugvelbė įsibrovę į statybų rangovo kompiuterius. Tai buvę detalieji planai apie komunikacijų kabelių kelius, numatomas serverių vietas ir saugumo sistemas.

Vagystės pėdsakai vedė į kinų serverį.

Australijos nacionalinio universiteto kibernetinio saugumo ekspertas Desas Ballas aiškino, kad tokie brėžiniai gali būti panaudoti, pavyzdžiui, norint jame įtaisyti klausymosi įrangą.

Tad, jo nuomone, Australijos saugumo žvalgybos organizacija (ASIO), persikrausčiusi į naują pastatą, turės jame dirbti nuolat įtempusi visas jusles.

Kita eksperto siūloma išeitis – išgriauti visą pastato vidų ir įrengti jį iš naujo.

Australijos pareigūnai antradienį nei patvirtino, nei paneigė, kad įvyko vagystė. Teisingumo ministras Markas Dreyfusas patikino, kad perprojektuoti statinio nereikės, o ASIO į jį persikels jau šiemet.

„Šis pastatas labai saugus, įrengtas aukščiausiu lygiu”, – kalbėjo ministras ir žiniasklaidos paviešintą informaciją pavadino nepagrįsta.

Šalies premjerė Julia Gillard taip pat apsiribojo trumpu atsakymu: pasakojimą apie nugvelbtus brėžinius politikė pavadino netiksliu. Tačiau mažoji koalicijos partnerė Žaliųjų partija – jos parama yra būtina J.Gillard vadovaujamai mažumos vyriausybei – pareikalavo pradėti tyrimą dėl pastato ateities.

„Laikas atlikti nepriklausomą tyrimą dėl šios apgailėtinos ASIO pastato istorijos, – kalbėjo Žaliųjų partijos lyderė Christine Milne. – Reikia išsiaiškinti, kokia vagystės apimtis ir kaip tai paveiks statinio tinkamumą numatytam tikslui.”

Politikės nuomone, naujajam ASIO pastatui, kuris per statybų laikotarpį pabrango apie 200 mln. JAV dolerių, daugiau negalima skirti pinigų. Bent tol, kol bus įvertinti padaryti nuostoliai.

JAV ambasadą Maskvoje teko nugriauti

Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje pastatyta JAV ambasada Maskvoje nebuvo tokia saugi, kaip įsivaizdavo amerikiečiai.

Sovietų šnipai, apsimetę statybų darbininkais, pastate sumontavo visą klausymosi sistemą, kuri buvo atrasta devintojo dešimtmečio pradžioje. Pastate esančios betono kolonos buvo taip prikimštos klausymosi įrangos, kad galiausiai buvo nuspręsta pastatą griauti ir statyti naują.

Tik šįkart buvo naudojamos amerikinės medžiagos, o dirbo iš JAV atvykę statybininkai. Kol naujasis pastatas nebuvo baigtas, ambasados darbuotojai privalėjo bendrauti raštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.