Kambodžoje vyksta rinkimai

Kambodžiečiai sekmadienį

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 28, 2013, 12:20 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:38 PM

Premjeras, buvęs raudonųjų khmerų kovotojas, atrodo toks įsitikinęs pergale, kad net nesivargino asmeniškai dalyvauti šių parlamento rinkimų kampanijoje.

Jo politiniai priešininkai, kuriems postūmį suteikė jų lyderio Samo Rainsy sugrįžimas iš užsienio, šiuose rinkimuose nulėmė tam tikrą retos konkurencijos lygį.

Tačiau opozicija taip pat skundžiasi balsų klastojimo ženklais ir perspėjo, kad Huno Seno pergalė bus „bevertė“ be S. Rainsy dalyvavimo.

Prancūzijoje išsilavinimą įgijęs buvęs bankininkas į Kambodžą grįžo liepos 19 dieną, sulaukęs netikėtos karaliaus malonės dėl kriminalinių nuosprendžių, kurie, jo teigimu, buvo politiškai motyvuoti.

Tačiau jam uždrausta kelti savo kandidatūrą, nes, kaip sakė pareigūnai, buvo pernelyg vėlu įtraukti jo pavardę į rinkimų registrą.

Jo Kambodžos nacionalinio gelbėjimo partija (KNGP) sakė aptikusi tokių pažeidimų kaip dešimtys tūkstančių dvigubų rinkėjų pavardžių. Dėl to kai kurie žmonės galėtų balsuoti dukart.

„Daugiau žmonių balsuos už mus, - sakė S. Rainsy. - Tačiau įtariu, kad valdančioji partija, tai žinodama, sukčiaus daugiau, sukčiaus kaip išprotėjusi“.

Vietos rinkimų stebėtojai „Komitetas už laisvus ir teisingus rinkimus Kambodžoje“ teigia, kad iki 1,25 mln. žmonių, kurie gali balsuoti, nėra įtraukti į rinkėjų sąrašus.

Balsavimas prasidėjo 7 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku ir baigsis 15 valandą. Rinkėjų sąrašuose yra maždaug 9,6 mln. žmonių, kurių daugiau kaip trečdalis yra jaunesni nei 30 metų.

Šypsodamasis Hunas Senas pabučiavo savo balsalapį ir įmetė jį į balsadėžę rinkimų apylinkėje mokytojų rengimo centre Ta Khmao mieste netoli sostinės Pnompenio.

60-metis premjeras, kuris žadėjo valdyti iki jam sueis 74-eri, yra nuolat kaltinamas žmogaus teisių trypimu ir kitokių politinių nuomonių slopinimu.

Nors drabužių eksportas bei turizmas nulėmė dviženkliu skaičiumi matuojamą ekonomikos augimą, Kambodža tebėra viena skurdžiausių pasaulio valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.