Žmogaus teisių gynėjai ragina JAV prezidentą nepersekioti E.Snowdeno

Daugiau nei 120 pilietinės visuomenės organizacijų, ginančių žmogaus teises visame pasaulyje, kreipėsi į JAV prezidentą Baracką Obamą, kad būtų nutrauktas Edwardo Snowdeno bei kitų pilietinių teisių pažeidimų viešintojų persekiojimas. Šį kreipimąsi pasirašė ir Žmogaus teisių stebėjimo institutas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 6, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:03 AM

Žmogaus teisių stebėjimo instituto įkūrėjo Henriko Mickevičiaus teigimu, E.Snowdeno atskleista informacija paskatino ilgai atidėliotą, tačiau būtiną viešą diskusiją apie visuotinį elektroninį sekimą daugelyje pasaulio valstybių.

JAV veržiasi net į ES piliečių erdvę

„Šio žmogaus dėka sužinojome, kad didelė dalis mūsų privataus gyvenimo elektroninėje erdvėje yra sistematiškai perimama ir stebima valdžios.

Nelaimei, užuot atlikusi tyrimą ir nubaudusi tuos, kurie įvykdė beprecedentį, vieną iš didžiausių pasaulinių mūsų teisių pažeidimų, JAV vyriausybė pasirinko, vaizdžiai kalbant, nušauti žinios nešėją, o Europos šalių vyriausybės mielai atskubėjo jai į pagalbą“, – įsitikinęs jis.

H.Mickevičiaus nuomone, šalys paskelbė E.Snowdeno pasą negaliojantį, įsikišo trukdydamos jam rasti prieglobstį, netgi sukliudė nepriklausomos užsienio valstybės prezidento kelionei, siekdamos bet kokia kaina nubausti pažeidimus paviešinusį žmogų.

„Nerimą kelia tai, kaip tokia žmogaus medžioklė paveiks šalis, kurios JAV standartus laikė pavyzdžiu savo politikai. Nuo šiol šios valstybės galės pateisinti drąsių žmonių bei žurnalistų puolimą. Persekiojimą tų, kurie nepaisydami pavojaus viešina nusikalstamą elgesį, korupciją ir kitus visuomenei pavojų keliančius pažeidimus“, – įsitikinęs jis.

JAV siekia E.Snowdeno teismo

Buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas E.Snowdenas pabėgo iš Jungtinių Valstijų į Honkongą, atskleidęs detalių apie Amerikos vykdomo didelio masto šnipinėjimą internete. Jungtinės Valstijos siekė, kad jis būtų išduotas ir stotų prieš teismą.

Tačiau E.Snowdenui buvo leista išvykti iš Honkongo, kuris yra didelę autonomiją turinti Kinijos teritorija, į Rusiją.

Birželio 23-iąją į Rusiją atvykęs E.nowdenas buvo įstrigęs Maskvos Šeremetjevo oro uosto tranzito zonoje, ieškodamas galimybės išvykti į šalį, kuri suteiktų jam prieglobstį.

Ilgiau nei mėnesį įstrigęs Maskvos Šeremetjevo oro uosto tranzito zonoje, E.Snowdenas rugpjūčio 1-ąją, Rusijai jam suteikus laikinąjį prieglobstį, pagaliau ištrūko į miestą.

Baltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė peržiūrėsiantys JAV ir Rusijos prezidentų susitikimo, planuojamo surengti rugsėjo pradžioje, planus dėl Maskvos sprendimo suteikti prieglobstį Amerikos žvalgybos paslapčių viešintojui E.Snowdenui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.