Šiaurės Korėja sutinka atnaujinti veiklą Kesongo pramonės zonoje

Šiaurės Korėja trečiadienį pranešė, kad atnaujins veiklą kartu su Pietų Korėja valdomoje Kesongo pramonės zonoje. Toks sprendimas priimtas netrukus po to, kai Seulas užsiminė, kad leistų Kesongo darbą nutraukti visam laikui, praneša „Reuters“.

Kesongo pramonės zona yra laikoma pagrindiniu Pchenjano pajamų šaltiniu.<br>AP
Kesongo pramonės zona yra laikoma pagrindiniu Pchenjano pajamų šaltiniu.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 7, 2013, 1:29 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:39 AM

Šiaurės Korėjos komitetas taikiam Korėjos suvienijimui, kuris tvarko Pchenjano ryšius su Seulu, pasiūlė derybas dėl veiklos atnaujinimo ir žadėjo užtikrinti pramonės kompleksą lankančių Pietų korėjiečių saugumą. Apie tai pranešė valstybinė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA. Pranešimas buvo paskelbtas praėjus maždaug 90 minučių po to, kai Pietų Korėja paskelbė, kad pradės skirstyti kompensacijas Kesongo zonoje veikusioms įmonėms. Paprastai tokios kompensacijos reiškia, kad gamyklos bus visam laikui uždarytos.

Pietų Korėja mokėti kompensacijas nusprendė, kai Pchenjanas 10 dienų neatsakė į Seulo galutinį pasiūlymą pradėti derybas dėl veiklos Kesongo zonoje atnaujinimo. Pietų Korėja pareiškė, kad amžinai nelauks. Seulas tiesiogiai nepranešė, kad nori visam laikui uždaryti Kesongo zonoje esančias gamyklas, bet tai buvo griežčiausia retorika nuo Kesongo krizės pradžios prieš keturis mėnesius.

Kesongo pramonės regionas - specialus administracinis rajonas Šiaurės Korėjoje. Regione kartu su Pietų Korėja buvo įkurtas Kesongo pramonės parkas. Kesongo pramonės zona yra laikoma pagrindiniu Pchenjano pajamų šaltiniu.

Balandžio pradžioje Šiaurės Korėja atšaukė iš ten darbininkus, kai šalies santykiai su Pietų Korėja smarkiai pablogėjo po vasario 12 d. įvykdyto branduolinio bandymo. Nuo tada veikla zonoje, kur daugiau nei 120 Pietų Korėjos gamintojų įdarbino apie 53 tūkst. Šiaurės Korėjos gyventojų, buvo visiškai sustabdyta pirmą kartą per visą dešimtmetį, kai vykdomas šis projektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.