Vokiečiai turės ir trečiąją lytį

Teisinė revoliucija. Taip nuo lapkričio Vokietijoje įsigaliosiančią tvarką apibūdina žiniasklaida. Šalyje netrukus gyvens ne tik vyrai ir moterys, bet ir trečiosios – neapibrėžtos lyties – asmenys.

Naujagimių tėvai Vokietijoje nuo šių metų lapkričio mėnesio galės nepriskirti lyties ką tik gimusioms atžaloms.<br>„123rf.com” nuotr.
Naujagimių tėvai Vokietijoje nuo šių metų lapkričio mėnesio galės nepriskirti lyties ką tik gimusioms atžaloms.<br>„123rf.com” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2013, 8:45 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:47 PM

Lapkričio 1-ąją Vokietijoje gimsiančių kūdikių tėvai pildys jau kitokius dokumentus. Gimimo liudijime nebereikės būtinai nurodyti, kas yra naujagimis – vyras ar moteris.

Tėvai galės tiesiog pažymėti grafą, rodančią, jog kūdikio lytis yra neapibrėžta, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Spiegel International” ir „The Independent”.

Tad žmonės, neva turintys abiejų lyčių požymių, vėliau galės patys pasirinkti, kuo nori būti – vyrais ar moterimis.

Pagal įstatymą jie taip pat galės likti neapibrėžtos lyties asmenimis visą gyvenimą.

Pirmieji – australai

Vokietija yra pirmoji šalis Europoje, kurios dokumentuose atsiras trečioji lytis.

Toks įstatymas priimtas gegužę, tačiau apie jį imta garsiau kalbėti pastarosiomis savaitėmis. Dienraščio „Suddeutsche Zeitung” redakcija naujoves apibūdina net kaip „teisinę revoliuciją”.

Tiesa, Vokietija nėra pirmoji šalis pasaulyje, kurioje imtasi tokių pokyčių.

Šią vasarą trečioji lytis oficialiai atsirado ir Australijoje. Nuo liepos 1 dienos šalies gyventojai pildydami visus dokumentus gali pasirinkti grafas: „vyras”, „moteris”, „neapibrėžtas-interseksualus”.

Australijos piliečiai, turintys vyrų ir moterų bruožų, jau nuo 2011 metų gali pase nurodyti, kad priklauso trečiajai lyčiai.

Tačiau iki šiol tai jie galėdavo padaryti tik pritarus gydytojui po procedūrų, viena kurių – hormonų terapija. Nuo liepos 1-osios australams gydytojo pritarimo nebereikia.

Ar naujovės patogios?

Australijos generalinis prokuroras Markas Dreyfusas sako, kad pakeisti įstatymai palengvins kasdienį transseksualų ir interseksualų – žmonių su abiejų lyčių požymiais – gyvenimą.

Ar tvarka trečiajai lyčiai priskiriamiems asmenims taip pat bus patogi ir Vokietijoje, paaiškės laikui bėgant. Bet jau dabar išryškėjo įvairių neaiškumų.

Trečioji lytis bus nurodoma gimimo liudijime.

Tačiau nežinoma, kaip keisis kiti šalies gyventojų dokumentai, pavyzdžiui, pasas. Gaudami pastarąjį vokiečiai vis dar renkasi iš dviejų lyčių.

Atsilieka nuo Berlyno

Permainos Vokietijoje laikomos spaudimu Briuseliui. Anot žmogaus teisių organizacijos „ILGA Europe” atstovo Silvano Agius, Europos Sąjunga lyčių klausimu yra palyginti atsilikusi.

„Europos lygmeniu reikalai juda lėčiau nei turėtų”, – tvirtina S.Agius.

2010 m. Briuselyje buvo parengtas pranešimas apie transseksualų ir interseksualų mažumas, imtasi žingsnių, kuriais siekiama užkirsti kelią lyčių diskriminavimui. Tačiau „ILGA Europe” atstovas įsitikinęs, kad pažanga stringa.

„Vokietijos žingsnis padidins spaudimą Briuseliui. Ir tai vertinu tik teigiamai”, – sakė S.Agius. 

Rekomenduoja lyties keitimo gydymą

Bostono vaikų ligoninės vadovas daktaras Normanas Spackas teigia, kad pediatrai turi žinoti, jog egzistuoja vaikai, kurie mano esantys priešingos lyties asmenys, ir jie nusipelno gydymo.

Pasak vaikų ligų specialisto, mažamečiams, įsitikinusiems, kad jie gimė ne tame kūne, yra lipdoma lyties tapatybės sutrikimo etiketė. Jo nuomone, tokia psichiatrinė diagnozė klaidinga. Anot N.Spacko, vaikams reikia gydymo ir galimybės gyventi kaip priešingos lyties atstovams.

Kai vaikui sueina 11–12 metų ir pasirodo pirmieji lytinio brendimo požymiai, jam turėtų būti skiriami brendimą slopinantys vaistai. Pasak N.Spacko, vaistų poveikis nėra negrįžtamas ir organizmo nežaloja.

Tokie vaistai skiriami per anksti bręsti pradedantiems vaikams, kad jie suspėtų subręsti emociškai ir įsitikintų, kad tikrai nori pakeisti lytį. N.Spacko žodžiais, po tokio gydymo tik 1 iš 97 vaikų ryžosi galutinei lyties keitimo operacijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.