JAV pranešė, kad Šiaurės Korėja įjungė Jongbjono reaktorių

JAV pranešė, kad iš Šiaurės Korėjos Jongbjono branduolinio komplekso kyla dūmai. Spėjama, kad įjungtas reaktorius, skelbia BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 12, 2013, 10:47 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:14 AM

Johnso Hopkinso universiteto JAV ir Korėjos instituto pranešimas paskelbtas tinklalapyje „38 North“. Institutas naudojasi palydovinėmis nuotraukomis veiklai Šiaurės Korėjoje stebėti.

Reaktorius garo turbinomis generuoja elektrą. Rugpjūčio 31 dieną darytoje palydovinėje nuotraukoje garų spalva ir tirštumas rodo, kad elektros sistema įjungta arba tuoj bus įjungta, sakoma instituto pranešime.

„Panašu, kad reaktorius per kelias ateinančias dienas darbą pradės visu pajėgumu. Vadinasi, bus pradėta plutonio gamyba, - BBC sakė pranešimo autorius Jeffrey Lewisas. - Jie tikrai stengiasi padidinti branduoliniam ginklui skirtos medžiagos kiekį. Tai, manau, turi įtakos deryboms.“

Pchenjanas balandį, suintensyvėjus įtampai regione, pažadėjo aktyvuoti įrenginius pagrindiniame Jongbjono branduoliniame komplekse.

Reaktorius gamina plutonį, kurį Šiaurės Korėja gali panaudoti branduolinio ginklo gamybai.

Pasak analitikų, Pchenjanas jau turi 4-10 branduolinių ginklų arsenalą, kurie buvo pagaminti prieš Jongbjono reaktoriaus išjungimą 2007 metų viduryje.

JAV specialusis pasiuntinys politikai Šiaurės Korėjos atžvilgiu Glynas Daviesas ketvirtadienį pareiškė, kad jei pasitvirtintų informacija, jog šalies Jongbjongo branduoliniame komplekse vėl buvo paleistas reaktorius, tai būtų rimtas reikalas.

„Šie pranešimai, manau, yra nepatvirtinti. Aš galiu tik pakomentuoti žvalgybinę medžiagą... Jeigu pasirodys, kad šie pranešimai yra tiesa... tai bus labai rimtas reikalas“, - G.Daviesas sakė žurnalistams Tokijuje.

„Tai būtų virtinės JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas“, - pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas