Policijos detektyvės – žiurkės

Policijoje dirba šunys, žirgai, ir tai nieko nestebina. Tad kodėl negalėtų būti tarnybinių žiurkių? Nyderlandų policijos bandymai rodo, kad tai reali galimybė, padėsianti sutaupyti daug pinigų, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Spiegel.de” informacija.

Roterdamo policijoje įdarbintos žiurkės – uolios ir ypač naudingos darbuotojos, taupančios miesto lėšas.
Roterdamo policijoje įdarbintos žiurkės – uolios ir ypač naudingos darbuotojos, taupančios miesto lėšas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2013, 8:33 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:26 AM

Roterdamo policijos keturkojai padėjėjai gyvena nedideliame name miesto pakraštyje. Pratybų aikštelėje loja šunys, o žirgai ilsisi arklidėje.

Šalia sandėlio, kuriame laikomos šunims skirtos antklodės, virvės ir kiti daiktai, yra mažas tamsus kambarėlis, skirtas dar vieniems gyvūnams – žiurkėms.

Jame gyvena elitinio būrio narys Derrickas – uoliausias pareigūnės Monique Hamerslag mokinys. Kartu su šia žiurke čia treniruojasi dar trys genties atstovai.

M.Hamerslag įleidžia Derricką į narvą, kuriame kabo keturi maži maišeliai. Viename jų – alfa fenilacetoacetonitrilas, populiaraus narkotiko metamfetamino prototipas.

Žiurkė atspėja nedvejodama. Derrickas būna teisus 98,8 proc. atvejų. Tokį tikslumą gali pasiekti tik kompiuteriai.

Žmonėms dažniausiai pasibjaurėjimą keliančiam gyvūnui padeda prigimtis. Jis turi tūkstantį skirtingų receptorių, kurie padeda atpažinti kvapus.

Šiuo atžvilgiu Derrickas pranašesnis net už šunis, kuriuos gamta apdovanojo 900 receptorių. Žmogus jų turi 380.

Žiurkė vos per kelias sekundes gali užuosti ne tik narkotikus, bet ir parako pėdsakus ar kitus kvapus. Procesas daug greitesnis ir pigesnis nei laboratoriniai tyrimai, trunkantys mažiausiai 2 valandas.

To negali nevertinti taupyti spaudžiama Nyderlandų policija. Svarbus ir laikas. Šalies įstatymai draudžia apriboti žmogaus laisvę ilgiau nei 6 valandoms, jeigu prieš jį nėra jokių įkalčių.

Žinoma, žiurkė nepakeis šuns, nes ji negali dirbti nusikaltimo vietoje. Užtat ši detektyvė gali tirti mėginius.

Žiurkių trenerė M.Hamerslag yra ir „žiurkės policininkės” idėjos autorė. Ši mintis pareigūnei kilo prieš dvejus metus policijos akademijoje rašant baigiamąjį darbą.

Studentė tyrinėjo gyvūnų panaudojimą tiriant kriminalinius nusikaltimus. Ji pažymėjo, kad Afrikoje žiurkės mokomos rasti užkastas minas, ir iškėlė klausimą, ar jos galėtų aptikti ir kitas medžiagas.

Absolventės darbas neliko nepastebėtas. Už inovatyvumą jos projektui buvo skirta parama. Eksperimentas trunka jau dvejus metus.

„Teoriškai žiurkes galima treniruoti su bet kokiomis medžiagomis, netgi dantų pasta”, – įžvalga pasidalijo M.Hamerslag.

Kadangi žiurkių mokymas atima daug laiko, policija tikisi netrukus sukurti kompiuterizuotą mašiną, kuri perimtų trenerio darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.