Rusijos kosmonautai skundžiasi menkais atlyginimais

Rusijos kosmonautas, Aleksandro Volkovo sūnus, Sergejus Volkovas, pateikė ieškinį savo motinai maitintojai – Jurijaus Gagarino kosmonautų rengimo centrui. S.Volkovas šventai įsitikinęs, kad vadovybė jam moka gerokai per mažai – vietoje priklausančių 160–180 tūkst. rublių kas mėnesį jis gauna bene perpus mažesnę sumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Sep 27, 2013, 6:30 PM, atnaujinta Nov 3, 2022, 3:14 PM

Atsakovu teismo salėje taps ne kartą į kosmosą kartu su S.Volkovo tėvu kilęs ir dabar kosmonautų rengimo centrą valdantis kosmonautas Sergejus Krikaliovas.

Dienraščio „Lietuvos rytui“ spec. žurnalistui Maskvoje nepavyko pakalbinti ieškovo, kadangi šis griežtai atsisakė savo finansinius reikalus aptarinėti su užsienio spaudos atstovais.

Teigiama, kad įsiplieskęs konfliktas neturi nieko bendro su kokiais nors asmeniškumais, esą visi kosmonautai yra vieninga šeima. S.Volkovui nebepatinka, kaip aukščiausioji valdžia žiūri į kosmonautus – kosmoso užkariautojams mokama mažiau nei Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ sekretorėms.

Visai neseniai kosmonauto alga siekė 40 tūkst. rublių, o už nepriekaištingai atliktą darbą buvo galima gauti 20 proc. piniginį priedą.

Palyginimui - vidutinė Rusijos Federacijos prezidento administracijos darbuotojo alga siekia 179 tūkst. rublių, ir tai – neįskaitant priedų. Aukštesnes pareigas einančių „Gazprom“ darbuotojų algos siekia net 100 tūkst. rublių, o komercinės aviacijos pilotai ir lėktuvų kapitonai gauna „kosminius“ – 400 tūkst. rublių siekiančius atlyginimus.

Tikėtasi, kad prieš metus išleistas vadovybės nutarimas, pagal kurį kosmonautų algos turėjo pakilti iki 90 tūkst. rublių, o priedai, priklausomai nuo kosmonauto įdirbio ir pasiekimų, siekti nuo 55 iki 120 proc., užglaistys nepasitenkinimo pliūpsnius.

Tačiau net ir šiuo atveju susidaranti suma yra penkis kartus mažesnė nei ta, kurią savo banko sąskaitose išvysta amerikiečių astronautai. Pastarieji uždirba net 120 tūkst. dolerių per metus.

Nepaisant pažadų, buvę karinių pajėgų lakūnai-kosmonautai iki šiol nėra gavę didesnių atlyginimų – išmokėti jiems priklausančius priedus vis delsiama. Ginčai su kosmonautų rengimo centru yra bevaisiai, mat vadovybė šio klausimo spręsti nelinkusi.

S.Volkovas į teismą ėjo ne todėl, kad jaučiasi esąs vertas kiekvieno jam teisėtai priklausančio cento – bylinėtis kosmonautas pasiryžo visų savo kolegų ir bičiulių, susidūrusių su tokia pačia problema, vardu.

Ieškinys bus nagrinėjamas spalio 4 dieną Maskvos apskrities Šelkovskio rajono teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.