Į Maskvą vykti nesaugu

„Per pastaruosius kelerius metus Rusija grįžo į sovietų laikus. Geriau nuo jos laikytis atokiai”, – savaitgalį ištarė suomių teisininkas. Maskvos oro uoste iš vyro buvo atimti dokumentai, o jis pats įkalintas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2013, 2:35 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:57 PM

Knygų „Sovietų kaltė” („The Soviet Guilt”) ir „Sovietų karo nusikaltimai Suomijos atžvilgiu” („Soviet War Crimes Against Finland”) autorius Kari Silvennoinenas buvo sulaikytas Šeremetjevo oro uoste. Remdamasis „Finrosforum” apie tai pranešė dienraštis „Lietuvos rytas“.

Iš Helsinkio į verslo susitikimą Maskvoje atvykęs suomis tvirtina, kad jo dokumentai buvo tvarkingi.

Nepaisant to, jis net 14 valandų praleido užrakintas be maisto ir vandens. Rusų pareigūnai sulaikymo priežasčių K.Silvennoinenui nenurodė.

„Jie sako, kad aš nebuvau suimtas, bet kambarys buvo užrakintas”, – vėliau žurnalistams pasakojo K.Silvennoinenas.

Pasipiktinęs suomis susisiekė su verslo partneriu iš Sankt Peterburgo Vasilijumi Davydovu, su kuriuo planavo susitikti Maskvoje.

Pastarasis paskambino Šeremetjevo oro uosto Pasienio apsaugos tarnybai ir sužinojo, kad K.Silvennoinenas bus išsiųstas į tėvynę.

Esą Maskva sužinojo apie būsimą teisininko susitikimą su asmeniu, susijusiu su kriminaline byla Suomijoje. Neva taip bandyta K.Silvennoineną nuo tos bylos atgrasyti.

Šeštadienį suomis buvo įsodintas į Rusijos skrydžių bendrovės „Aeroflot” lėktuvą, skridusį į Helsinkį. Bet dokumentai vyrui nebuvo sugrąžinti – jo pasą pasieniečiai perdavė „Aeroflot” lėktuvo įgulai.

Kai apie 17 val. lėktuvas nusileido Suomijos sostinėje, K.Silvennoineno buvo paprašyta palaukti, kol išlips visi keleiviai. Esą jo pasiimti atvyks policija.

Sunerimęs vyras nepakluso ir nusprendė išlipti iš lėktuvo su kitais keleiviais. „Aeroflot” įgula jį bandė sulaikyti jėga, bet suomiui pavyko pasprukti.

Jis kreipėsi į oro uosto Migracijos tarnybą, ir pareigūnai, nuėję į lėktuvą, paėmė K.Silvennoineno dokumentus. Jiems incidentas pasirodė labai keistas.

Savaitgalį nei Maskva, nei Helsinkis įvykio nekomentavo. K.Silvennoinenas įsitikinęs, kad akibrokštą patyrė dėl savo kritiškų kūrinių.

„Kadaise buvau persona non grata Sovietų Sąjungoje. Dabar esu nepageidaujamas ir Rusijoje. Norėčiau sužinoti oficialią sulaikymo priežastį.

Aišku, jie niekada neatskleis tikrųjų motyvų”, – kalbėjo nemalonų nuotykį patyręs vyras.

Suomijoje aktyvistai paragino vyriausybę reaguoti griežtai ir pristabdyti bevizio režimo su Rusija derybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.