Gresia ir nuostoliai, ir pavojus

JAV federalinės vyriausybės uždarymas reiškia ne tik priverstines pravaikštas šimtams tūkstančių amerikiečių, bet ir galimą neapsižiūrėjimą, jei prie Žemės pavojingai priartėtų asteroidas.

Karo veteranai iš Misisipės prasiveržė pro policijos užtvaras prie Antrojo pasaulinio karo memorialo Vašingtone.<br>AP nuotr.
Karo veteranai iš Misisipės prasiveržė pro policijos užtvaras prie Antrojo pasaulinio karo memorialo Vašingtone.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2013, 8:56 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:28 PM

Vakar, antrąją jau seniai regėtos politinės krizės Amerikoje dieną, apie 800 tūkstančių federalinių darbuotojų ir vėl buvo priversti likti namie negaudami atlyginimo, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „The Huffington Post” ir „Los Angeles Times”.

Turistai ir toliau skėsčiojo rankomis negalėdami patekti į garsiausius nacionalinius parkus ir monumentus – prižiūrimus federalinės valdžios, todėl laikinai uždarytus.

Bet kenčia ir verslininkai. Vašingtone boluoja tuščios vietos užkandinėse ir restoranuose, o aplink nacionalinius parkus – tušti kambariai gausybėje viešbučių.

„Pinigai į orą.” Taip priverstinį JAV ekonomikos stabtelėjimą vadina specialistai – viena vyriausybės uždarymo valanda mokesčių mokėtojams kainuoja 12,5 mln. dolerių.

Neveikia populiari paskyra

Antradienį darbo vietas kartu su kitais buvo priversti palikti ir daugelis JAV nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) darbuotojų.

„NASA misijos beveik visiškai sustos”, – dar pirmadienį paskelbė Amerikos prezidentas Barackas Obama, kurio žodžius patvirtino faktas, kad vakar į darbą atvyko vos 600 iš 18 tūkst. šios tarnybos darbuotojų.

Nepatogumai akivaizdūs. Štai nuo antradienio neveikia NASA paskyra „AsteroidWatch” socialiniame tinkle „Twitter”, kurią užsiprenumeravę beveik 2 mln. internautų.

Paskyroje tradiciškai skelbiama informacija apie galimai pavojingai prie Žemės priartėjančius asteroidus ir kometas. Tad dabar tokių duomenų greitai rasti nepavyktų.

Žinoma, tai nereiškia, kad Žemei pavojų galintys sukelti dangaus kūnai nėra stebimi. Moksliniai stebėjimai toliau vykdomi universitetuose, nemiega ir privatūs astronomai.

Verslininkai grąžo rankas

Verslininkams galvą skauda labiau. Uždarius vyriausybę nustojo veikti kelios darbdaviams svarbios programos, be to, mažesnis turistų srautas viešbučių savininkams reiškia didesnius nuostolius.

Štai antradienį buvo išjungta vyriausybinė interneto sistema „E-Verify”, kuri leidžia verslininkams nustatyti, ar potencialūs samdiniai gali legaliai dirbti JAV.

Smulkiojo verslo administracija nebepriima paraiškų paskoloms – išskyrus kompanijas, kurių valdoma infrastruktūra nukentėjo per kurią nors stichinę nelaimę.

Demokratų ir respublikonų – o būtent pastaruosius dėl vyriausybės uždarymo kaltina 72 proc. rinkėjų – verslius amerikiečius tiesiog gniuždo.

Krizė ypač skaudi žmonėms, kurių verslas tiesiogiai priklausomas nuo federalinių darbuotojų ar valstybės išlaikomų objektų – pavyzdžiui, nacionalinių parkų.

Tri Riverso miestelyje Kalifornijoje, prie Sekvojų nacionalinio parko, du viešbučius valdantis Dennis Villavicencio pripažino, kad vyriausybės uždarymas jo šeimai „yra tikra katastrofa”.

„Svečiai jau atšaukia anksčiau užsakytas nakvynes. Jei visa tai truks kelias savaites ir parkas liks uždarytas, tiesiog turėsime atleisti žmones”, – sielojosi 46 metų D.Villavicencio.

Veteranai nepaisė draudimo

Turistai sutrikę vaikščiojo ir Vašingtone.

Jie monumentus ir muziejus Nacionalinėje alėjoje rado uždarytus, užtvertus ir apjuostus plastikinėmis juostomis su užrašais „Policijos linija. Draudžiama peržengti”.

Sunkiai JAV iškovotos nepriklausomybės simbolis – Laisvės statula Niujorke – taip pat liko neprieinama nusivylusiems svečiams.

Vis dėlto viena grupė pasirodė esanti drėbta iš tvirtesnio molio: senyvo amžiaus karo veteranai iš Misisipės prasiveržė pro visas užtvaras prie Antrojo pasaulinio karo memorialo.

Manoma, kad 92 senolius prie memorialo prileido keli įstatymų leidėjai, gudriai nukreipę policininkų dėmesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją