Sąstingio JAV pasekmės – žlunga vestuvės, atostogos ir svajonės

Amerikietė Dana Johnson nuo vaikystės svajojo, kad jos vestuvės įvyks Josemičio nacionaliniame parke. Tokį neišdildomą įspūdį jai padarė pamatytos vestuvinės nuotraukos su kvapą gniaužiančiais krioklių vaizdais fone. Praėjus dviem dešimtmečiams, dabar jau 27 metų D.Johnson, dirbanti slaugytoja San Diege, ketina tuoktis. Vestuvės buvo numatytos penktadienį – suprantama, išsvajotoje vietoje. Bet amerikietės svajonė gali ir neišsipildyti. JAV vyriausybės įstaigų uždarymas reiškia, kad uždaromi ir nacionaliniai parkai. Juose numatytos vestuvių ceremonijos „pakimba ore“, rašo usatoday.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2013, 10:13 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:23 PM

Daugeliui federalinei valdžiai pavaldžių įstaigų darbuotojų pirmoji uždarymo diena iš tiesų buvo pusiau darbo diena. Atostogauti išvarytiems darbuotojams buvo pasakyta ateiti į darbą ir keturias valandas jame praleisti nieko nedirbant. Daugelis valdžios įstaigų interneto svetainių nustojo veikti. Duris užvėrė ir Smitsoniano instituto muziejai, ir Nacionalinis zoologijos sodas. Nacionalinio parko tarnyba aptveria monumentus.

Būsimoji nuotaka D.Johnson su mama ir seserimi septynias valandas keliavo į Josemičio parką tikrinti, ar bus įmanomas koks nors atsarginis planas, jeigu antrąją savaitės pusę parkas bus uždarytas. Ji svarsto įvairias galimybes – perkelti datą, susirasti kitą vietą netoli parko arba tuoktis namuose San Diege. Ji nežino, kuris variantas būtų geriausias, nes nežino, kiek laiko nedirbs valstybinės įstaigos.

„Tai buvo mano vaikystės svajonė. Aš visada to norėjau, – sako ji. – Jaučiuosi beviltiškai. Tai priklauso ne nuo manęs. Priklausau nuo jų malonės ir negaliu nieko padaryti.“

Lieka be pajamų

Valdžios įstaigų uždarymo, kuris prasidėjo antradienį, poveikį pajuto daugybė paprastų amerikiečių. Kai kuriems tai reiškia rimtus finansinius rūpesčius.

Getisberge, Pensilvanijos valstijoje, gyvenantys tėvas ir sūnus Andrew ir Stephenas Robinsonai abu dirba Federalinėje ypatingųjų situacijų valdymo agentūroje. Jie abu pakliuvo tarp šimtų tūkstančių valstybinių įstaigų darbuotojų ir rangovų, kurie išvaromi atostogų.

51 metų S.Robinsonas penkerius metus dirbo techninės priežiūros padalinyje. Jam buvo pasakyta, kad jo darbo laikas bus bent jau sumažintas. 20 metų A.Robinsonas yra studentas, ne visą darbo dieną dirbantis koordinatoriumi Nacionalinėje gaisrų akademijoje. Jam gresia iš viso neturėti darbo.

„Mano tėtis yra pagrindinis šeimos aprūpintojas, – sako Andrew. – Sunku, kai suvoki, kad gali negauti atlyginimo, kai nežinai, kiek laiko negalėsi dirbti. Tai didelis stresas.“

Andrew sako nežinantis, kaip reikės mokėti už mokslą, automobilį ir sveikatos draudimą.

„Gėda, kad kongresmenai ir kongresmenės gaus atlyginimus, bet atims juos iš šimtų tūkstančių viduriniosios klasės vyriausybinio sektoriaus darbuotojų“, – sako jis.

Dave'as Donohue'as iš San Francisko nedirba vyriausybėje, tačiau krizė palietė ir jį. Jis susirūpinęs dėl kitą mėnesį suplanuotos jo šeimos kelionės į Meksiką. 41 m. D.Donohue'as, jo žmona Kathleen ir jų 11 mėnesių sūnelis Milo turėjo vykti švęsti mažylio močiutės 75-ojo gimtadienio.

Tačiau Milo kelionei į Meksiką reikalingas pasas. D.Donohue'as sako paraišką pateikęs prieš dvi savaites. Dabar vyksta lenktynės su laiku. Valstybės departamentas sakė, kad paraiškas tvarkys ir toliau, bet tai gali pasikeisti, jeigu įstaigų uždarymas užsitęs.

„Nemanau, kad Meksikos pasienio darbuotojams bus įdomu, kad mano sūnus neturi paso, nes JAV vyriausybė sustabdė veiklą“, – sako D.Donohue'as.

36 m. Karen Carey iš Vermonto valstijos su šeima tikėjosi įgyvendinti savo svajonę ir šį rudenį įsigyti namą. Dabar visi reikalai sustojo.

K.Carey paskola besirūpinantis tarnautojas sako, kad dėl įstaigų darbo sustabdymo jų įstaiga gali nedirbti iki lapkričio 15 dienos, todėl reikia pratęsti pardavimo sutartį. Tai gali turėti įtakos ir dabar pasiūlytoms palūkanų normoms.

„Aš ir mano šeima tikimės, kad čia bus tik nedidelis nuosmukis, – sako K.Carey. – Tai didelis sandoris. Dabar mūsų gyvenimas sustojo.“

Moteris sėkmingai perėjo visus namo pirkimo procedūros etapus ir sukryžiavusi pirštus laukė, kada bus patvirtinta jos paskola, ir čia įstaigų darbas sustojo.

„Turiu pasakyti, kad tai nelinksma“, – sako ji.

Griūva atostogų planai

Valdžios įstaigų darbo sustabdymo poveikį iš karto pajuto ir nacionaliniai parkai.

Prie Asatigo salos nacionalinio pajūrio parko pakabintas įspėjimas: „Nacionalinis pajūris uždarytas. Federalinės vyriausybės darbo sustabdymas“. Įėjimą į lankytojų centrą atitvėrusios užtvaros, užrakinti viešieji tualetai.

Nacionalinio parko tarnyba įspėjo stovyklautojus, kad jie privalo išvykti per 48 valandas. Nelinksmą žinią pranešantys pareigūnai sako stovyklautojų veiduose matantys nusivylimą.

Panaši situacija ir Didžiojo kanjono nacionaliniame parke. Ir čia lankytojams buvo pasakyta, kad parkas uždarytas.

„Aš nusivylęs. Ką man dabar daryti? – skundžiasi Estebanas Estevezas, dviem savaitėms atostogų atvykęs iš Argentinos. – Maniau, kad tas visas uždarymas įvyks vėliau, ne tada, kai aš čia.“

Sandi Huke dėl uždaryto nacionalinio parko greičiausiai neįvyks sekmadienį numatytas maratonas, kuriame planavo dalyvauti daugiau kaip 1100 bėgikų. Jeigu iki penktadienio vyriausybė neatnaujins darbo, varžybos neįvyks.

„Maratonui jau esame beveik pasiruošę, – sakė organizatorė Isabel Meldrum. – O dabar dėl šito kvailo vyriausybės uždarymo mes turėsime jį atšaukti. Ar įsivaizduojate, kaip apmaudu? Nenoriu net galvoti apie tai, nes pradėsiu verkti.“

Amy Schumann su vyru ir 19 mėnesių sūneliu keliavo iš Bozmano Montanos valstijoje į Naująją Angliją, Akeidijos nacionalinį parką Meino valstijoje. Dabar jie įstrigo Vermonte, atšaukė viešbučio rezervaciją Meine ir bando kurti naujus planus.

„Mes pakeitėme planus. Neparemsime vietos ekonomikos, leisdami pinigus dujoms, maistui ir kt.“, – sako A.Schumann.

Floridos gyventojas Joe Bresnahanas poilsiavo Didžiųjų Dulsvųjų Kalnų nacionaliniame parke ir sužinojo, kad dėl valdžios darbo sustabdymo turės nutraukti atostogas. Lankytojai buvo išmesti iš parko. Pasipiktinęs amerikietis ragina šalies piliečius per kitus rinkimus balsuoti, nepriklausomai nuo partijos, už bet ką kitą, tik ne už dabartinius Kongreso narius.

Paliečia daugybę sričių

Hailand Folso, esančio netoli JAV karo akademijos miestelio Vest Pointe, gyventojas Jamesas Clarkas miesteliui prognozuoja liūdnus laikus, nes dauguma gyventojų dirba akademijoje.

„Tai sužlugdys miestelio ekonomiką, – sako J.Clarkas. – Tai sužlugdys visus. Čia vien tik šeimyninis verslas.“

Denveryje gubernatorius Johnas Hickenlooperis skyrė valstybės lėšų apmokėti 120 inžinierių darbui, kad šie atstatytų potvynio sugriautą pagrindinį greitkelį. Dabar žmonės negali dirbti savo darbo.

Vyriausybės krizė palietė netgi tautodailininkus. Septyniasdešimtmetė krepšių pynėja But Ames iš Derbio miestelio Vermonte sukorė ilgą kelią iki Vašingtono, kad su savo darbais dalyvautų Smitsoniano instituto Renwicko galerijoje suplanuotoje šventėje.

Tačiau numatytas įspūdingas pristatymas neįvyks. Vietoj jo planuojama kita, mažesnė šventė. Krepšiai kol kas lieka užrakinti uždarytoje galerijoje. Močiutė, suprantama, nusivylusi.

Vyriausybės darbo sustabdymas vos per vieną dieną palietė daugybę pačių netikėčiausių sričių.

JAV prezidentas Barackas Obama dėl to atšaukė kitą savaitę turėjusį įvykti oficialų vizitą Malaizijoje. Kaip praneša BNS, B.Obama planavo aplankyti Malaiziją ir pasakyti ten kalbą spalio 11 dieną per kelionę po keturias Pietryčių Azijos šalis. Prezidentas taip pat ketino dalyvauti regioniniuose viršūnių susitikimuose Indonezijoje ir Brunėjuje.

O „The Guardian“ rašo, kad dėl krizės nutrūko NASA įspėjimai „Twitter“ tinkle apie netoli Žemės skriejančius asteroidus ir galimus jų smūgius.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.