Nuskurdusi čigonė nori susigrąžinti Graikijoje paliktą šviesiaplaukę Mariją

Bulgarijos romų tautybės moteris, kaip manoma, esanti tikroji pas Graikijos romus rastos baltaplaukės Marijos motina, pareiškė norinti mergytę susigrąžinti. 35 metų Sasha Ruseva sako, kad Marijos, kuriai dabar ketveri, nepardavė, o buvo priversta ją palikti pas draugus Graikijoje, nes negalėjo pateikti teisinių dokumentų, reikalingų jai parsivežti namo į Bulgariją, rašo „Daily Mail“.

S.Ruseva turi daugiau vaikų, kurie yra albinosai.<br>"Reuters" nuotr.
S.Ruseva turi daugiau vaikų, kurie yra albinosai.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2013, 12:04 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:42 PM

Tačiau žurnalistai išsiaiškino, kad moteris jos pavarde anksčiau du kartus buvo areštuota dėl bandymų parduoti vaikus Graikijoje, bet abu kartus buvo paleista už užstatą.

Albinosų genas

Policija mano, kad DNR testas parodys, jog S.Ruseva yra biologinė Marijos motina.

Žurnalistai surado moterį skurdžioje Bulgarijos Nikolajevo romų stovykloje, kur jos šeima gyvena susigrūdusi viename kambaryje ir neturi vandentiekio.

Jos vyras, 37 m. Atana Rusevas, savo šeimoje turi albinosų geną, kuris galėjo nulemti Marijos šviesius plaukus ir blyškią odą.

Iš kitų poros vaikų net penki yra šviesiaplaukiai ir labai panašūs į Mariją.

Kai per policijos reidą Graikijos romų stovykloje buvo rasta šviesiaplaukė mėlynakė mergaitė, kilo daug šurmulio dėl paslapties apgaubtos jos tapatybės.

Pora, ketverius metus apsimetinėjusi jos tėvais ir pelnėsi, versdami ją elgetauti, manoma, ją nusipirko už tūkstantį eurų.

Marija sulaukė viso pasaulio dėmesio. Tūkstančiai žmonių skambino, būdami įsitikinę, kad žino, kas ji tokia.

Neturėjo pinigų dokumentams

S.Ruseva verkdama kalbėjo: „Aš nepardaviau Marijos, aš jos neatsikračiau. Pastaruosius ketverius metus niekada neužmiršau Marijos. Meldžiuosi už ją kiekvieną dieną. Aš noriu ją susigrąžinti, noriu ją susigrąžinti.“

S.Ruseva pirmo vaiko susilaukė būdama vos 13 metų. Marijos pradėjo lauktis, kai nuvyko su vyru dirbti laukuose į ūkį Graikijoje.

Vyriausioji duktė liko Bulgarijoje prižiūrėti kitų vaikų. Tačiau ji ištekėjo ir norėjo išsikraustyti, todėl motina buvo priversta sugrįžti.

Ji tvirtino, kad negalėjo su savim išsivežti Marijos, nes Graikijos valdžia reikalavo sumokėti „šimtus eurų“ už dukters gimimo liudijimą, o ji tiek sumokėti negalėjo.

„Pagimdžiau Mariją maždaug prieš ketverius su puse metų. Neprisimenu tikslios datos. Rūpinausi Marija septynis mėnesius, bet turėjau sugrįžti į Bulgariją pasirūpinti kitais savo vaikais. Palikau savo dukterį savo kambario draugei. Ji taip pat romė. Palikdama Mariją, prašiau tos moters parsiųsti ją į Bulgariją. Bet ji to nepadarė. Neprisimenu jos vardo, tai buvo prieš ketverius metus“, – pasakojo S.Ruseva.

„Man trūko Marijos, bet aš neturėjau pinigų ir nežinojau, ką daryti. Keletą kartų skambinau tai moteriai ir sužinodavau, kad jai viskas gerai, ji saugi. Nežinau, kodėl ji ją laikėsi taip ilgai, kodėl neparsiuntė man atgal“, – sakė Marijos motina.

„Nebeturėjau pinigų skambinti moteriai į Graikiją, ir lioviausi bandyti su ja susisiekti. Nežinojau, kas nutiko su mano vaiku. Bet aš niekada nesilioviau jos ilgėtis, ji – mano kūnas ir kraujas“, – aiškino ji.

Du kartus kaltinta vaikų prekyba

S.Ruseva su vyru užregistravo vaiko gimimą prieš ketverius metus Lamijos ligoninėje, už keturių valandų kelio nuo Farsalos stovyklos, kur Marija buvo rasta.

Graikijos policija mano, kad Mariją pardavė vaikais prekiaujanti gauja, kuri siūlo naujagimius bevaikėms poroms už 25 tūkst. eurų. Manoma, kad Marija buvo parduota taip pigiai, nes policija pradėjo lipti gaujai ant kulnų.

Teismo įrašai rodo, kad S.Ruseva buvo areštuota 2009 m. pradžioje – tuo laikotarpiu, kai Marija buvo perduota Graikijos romams – įtariant bandymu parduoti vaiką, bet buvo paleista už užstatą ir pabėgo su vaiku.

Šių metų sausį S.Ruseva buvo areštuota Tesalonikuose, netoli Bulgarijos sienos, dėl to paties nusikaltimo. Šįkart vaikas buvo paimtas į globos įstaigą, o motinai skirta bauda, bet ji dingo prieš teismo posėdį.

Lamijos miesto, kuriame gimė Marija, vicemeras Sotiris Koutsobelis sakė: „Panašu, kad S.Ruseva nuolat pardavinėjo vaikus.“

Vaiko identifikacijos kortelė – vienintelis dokumentas, reikalingas vežti vaikui iš Graikijos į Bulgariją ar atgal, kainuoja tik 15 eurų.

Vyras, teigiantis, kad yra S.Rusevos brolis, tvirtino, kad ji pardavė Mariją už 250 eurų.

Jis sakė vietos radijui: „Mes žinojome, kad mano sesuo Graikijoje susilaukė vaiko ir atidavė jį draugams, nes negalėjo juo pasirūpinti, bet ji ir jos vyras gana dažnai ją matė Farsaloje. Jie vis dar labai myli Mariją. Ji mums sakė, kad už vaiką pora jai sumokėjo 250 eurų.“

Šeima skursta

Ketvirtadienio rytą S.Rusevą ir jo vyrą suėmė ir kelias valandas klausinėjo Bulgarijos policija, bendradarbiaudama su Graikijos pareigūnais. A.Rusevas teigė: „Negavau jokių pinigų už Mariją. Policija mus apie ją klausinėjo, bet mes nieko nežinome. Mes jiems pasakėme, kad norime ją susigrąžinti.“

Taip pat vyras prasitarė, kad neprisimena visų savo vaikų vardų, nes jų yra labai daug.

Pasak jo brolio, A.Rusevas, prieš dvi dienas pirmą kartą pamatęs Marijos nuotrauką per Bulgarijos televiziją, „ėjo iš proto“ ir nuo tada visiškai nebegeria. Šeima gyvena iš Bulgarijos valstybės skiriamų pašalpų vaikams (160 litų per mėnesį), maitinasi bulvių sriuba ir namine duona.

„Pažiūrėkite į mus, pažiūrėkite, kur mes gyvename. Mes nieko neturime. Turime tiktai vieną lovą. Joje miega trys vaikai. Visi kiti turime gulėti ant grindų, – skundėsi S.Ruseva. – Nežinau, už ką nupirkti jiems drabužių. Todėl išleidžiu juos į mokyklą purvinus, be batų ar drabužių. Pažiūrėkite į mane. Pažiūrėkite, kokia aš purvina.“

Šiuo metu atliekami S.Rusevos DNR testai, policija renka informaciją apie jos pastarųjų metų keliones į Graikiją.

Graikijos policijos viršininkas Astelios Matziokas sakė: „Ši informacija yra patikimiausia, kokią turime, ieškodami Marijos tėvų.“

39 m. Hristosas Salis ir 40 m. Eleftheria Dimopoulou, kurie apsimetinėjo Marijos tėvais, sėdi areštinėje Graikijoje, kaltinami vaiko pagrobimu. Marijos atvejis paskatino susirūpinti dėl prekybos vaikais romų bendruomenėje.

Po atvejo Graikijoje Airijos policija iš romų tėvų atėmė du šviesiaplaukius, mėlynakius vaikus, kurie atrodė nepanašūs į savo tėvus. Bet DNR testai parodė, kad berniukas ir mergaitė tikrai jų, ir vaikai buvo grąžinti.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.