Turtuolio verslininko įvaizdžiui neatsispyrė ir čekai

Čekijos socialdemokratai šeštadienį laimėjo Parlamento rinkimus, bet neabejotinai tikėjosi kur kas geresnių rezultatų. Mat dabar visos kortos – antrąją vietą užėmusios populistinės partijos ANO rankose, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Reuters” ir AP informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-28 06:53, atnaujinta 2018-02-20 19:31

Apžvalgininkai nuspėjo teisingai: rinkėjai iš tiesų nubaudė centro dešiniąsias partijas, kurios šalį dvejus metus klampino tiek ekonominiuose sunkumuose, tiek korupcijos skandaluose.

Dar prieš kelerius metus prognozė, kad kraštutiniai kairieji – komunistai – surinks net 15 proc. balsų ir taikysis į valdančiąją koaliciją kartu su socialdemokratais, buvo vadinama fantastine.

Tačiau lygiai taip pat niekas nesitikėjo, kad čekai nubaus ir kairiuosius.

Socialdemokratai ir komunistai netikėtai neužsitikrino daugumos, mat sužibo naujos partijos ANO žvaigždė.

Pabūgo komunistų iškilimo

ANO šeštadienį surinko net 18,7 proc. balsų ir tik nežymiai nusileido socialdemokratams, kurių sąskaitoje – 20,5 proc. balsų.

„Tikėjomės ne tokio rezultato”, – pripažino socialdemokratų lyderis Bohuslavas Sobotka ir priminė, kad šeštadienio pasirodymas partijai buvo blogiausias nuo 1993 metų, kai Čekoslovakija skilo į dvi atskiras šalis.

Manoma, kad rinkėjus, ypač pensininkus, kurie dar atsimena 1968-ųjų Prahos pavasarį, kiek išgąsdino socialdemokratų ryžtas formuoti koaliciją su komunistais.

Ir nors prezidentas, buvęs komunistas Milošas Zemanas būtent socialdemokratams pasiūlys formuoti vyriausybę, tai padaryti bus itin nelengva.

„Priežastis, žinoma, yra netikėtai puikus ANO pasirodymas. Ministrų kabinetas be šios partijos neįmanomas”, – konstatavo politologas Tomas Lebeda.

Rinkėjus patraukė sėkmė versle

Naują populistinę partiją įsteigė 59 metų milijardierius Andrejus Babišas, kuriam sėkmingai pasirodyti rinkimuose nesutrukdė nei slovakiška kilmė, nei neaiški politinė programa.

ANO rinkimų kampanija iš esmės susidėjo iš vienintelės žinutės – kad A.Babišas nėra politikas.

„Neičiau į politiką, jei šalis normaliai funkcionuotų, – neseniai teigė šis žiniasklaidos ir žemės ūkio magnatas. – Bet taip nėra, nors prieš Antrąjį pasaulinį karą buvome viena labiausiai išsivysčiusių valstybių Europoje.”

Anot analitikų, Čekijos rinkėjai į ANO lyderį žvelgia kaip į klestintį verslininką, kuris pinigus užsidirbo pats, o ne imdamas kyšius – kaip politikai iš tradicinių partijų.

„Čekus A.Babišas traukia taip, kaip italus Silvio Berlusconi ir austrus euroskeptikas Frankas Stronachas. Žmonės tiki, kad jis valstybę valdys kaip verslininkas”, – teigė Rytų Europos politikos ekspertas Seanas Hanley.

Itin reiklus viršininkas

A.Babišo, sukaupusio 2 mlrd. dolerių vertės turto, verslas iš tiesų sėkmingas. Jo valdomose bendrovėse Vidurio Europoje, kurių bendra apyvarta siekia 7 mlrd. dolerių, dirba 28 tūkst. žmonių.

Kalbama, kad šis magnatas yra itin reiklus viršininkas, griežtai kontroliuoja visas savo verslo šakas ir miega vos kelias valandas per parą.

A.Babišas taip pat vengia naujųjų technologijų. Jis nešiojasi popierinį kalendorių, kuriame surašyta jo dienotvarkė, ir aiškina: „Šių duomenų niekas nepavogs.”

Tiesa, kritikai atkreipia dėmesį, kad savo turtus A.Babišas susikrovė būtent dėl kapitalistinių reformų, kurias jis dabar taip aršiai kritikuoja.

Be to, miljardierius turi neigti savo ryšius su daugelio vyresnių čekų nekenčiama komunistinės Čekoslovakijos slaptąja policija „StB”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.