Amerikiečiams tragedijos metines priminė paviešinti Niutauno žudynių skambučiai

Pernykštės žudynės Sendi Huko pradinėje mokykloje Konektikuto mieste Niutaune sukrėtė ne tik Ameriką, bet ir visą pasaulį. Nuo šiol kraupų 2012 metų gruodžio 14-osios nusikaltimą, per kurį Adamas Lanza iššaudė 20 mažamečių ir 6 mokyklos darbuotojus, primins policijos paviešinti į paniką puolusių žmonių skambučių gelbėjimo tarnyboms įrašai, skelbia naujienų agentūra AP.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Dec 5, 2013, 4:18 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:19 PM

Pokalbių įrašuose girdėti, kaip dispečeriai ragina į isteriją bepuolančius skambinančiuosius slėptis, o fone vienas po kito skamba mirtini šūviai.

Šaulys, 20-metis A. Lanza į Sendi Huko mokyklą įsiveržė ankstų gruodžio 14-osios rytą ir pusiau automatiniu šautuvu šaltakraujiškai iššaudė 20 vaikų bei šešis suaugusiuosius. Jaunuolis prieš tai savo namuose taip pat nušovė savo motiną, o jau mokykloje, į ją atskubėjus policijai, nusižudė.

Skambučių telefonu 911 įrašai buvo paskelbti oficialiame Niutauno miesto tinklalapyje – bet tik po to, kai to per teismą išsireikalavo naujienų agentūra AP.

Antai viena skambinusioji policijai drebančiu balsu pareiškė, kad mokyklos pastato viduje kone nepertraukiamai šaudo užpuolikas.

„Akies krašteliu kažką pamačiau. Jie bėgioja koridoriumi. Ak, jie vis dar bėgioja ir šaudo. Aš Sendi Huko mokykloje, prašau“, - maldavo moteris.

Per kelias ateinančias minutes mokyklos darbuotojai, įstrigę pastato viduje, gelbėtojų vis prašė padėti. Girdėti, kad skambinusieji bandė nerėkti ir išlikti ramūs.

Vienas pirmųjų 911 paskambino mokyklos sargas Rickas Thorne’as, kuris greitakalbe išbėrė, kad kažkas išdaužė langą prie paradinių mokyklos durų ir kad jis girdi kažką šaudant. Su dispečeriais sargas kalbėjosi kelias minutes.

„Čia vis dar šaudoma, prašau, padėkite! – dispečerio maldavo R. Thorne’as, o tuo metu fone pasigirdo 6-7 šūviai. – Tai dar tęsiasi!“

Kaip skelbiama tyrėjų praėjusią savaitę išplatintame pranešime, Niutauno policijos pareigūnai į Sendi Huko mokyklą atvyko po pirmojo skambučio praėjus vos 4 minutėms. Bet policininkai į pastatą įžengė tik dar po 6 minučių, kadangi buvo baiminamasi dėl galimo antrojo šaulio.

Tiesa, neaišku, ar toks uždelsimas lėmė daugiau žūčių, nes A. Lanza nusišovė praėjus minutei po to, kai prie mokyklos, o ne jos viduje pasirodė pirmasis policininkas.

Iš viso iš Sendi Huko mokyklos į Niutauno policiją tą tragišką gruodžio trečiadienį buvo paskambinta septynis kartus. Tiesa, kiek kartų skambinta Konektikuto valstijos policijai, neaišku – AP dar nesuteikta teisė gauti tokią informaciją.

Valstijos pareigūnai prieštaravo pokalbių įrašų paviešinimui – esą jie žudynių aukų artimiesiems sukeltų dar daugiau skausmo. Bet AP vadovai turėjo savų argumentų.

„Suprantame, dėl ko kyla pasipriešinimas. Tas nusikaltimas buvo siaubingas, - teigė viena naujienų agentūros vyriausiųjų redaktorių Kathleen Carroll. – Bet reikia atsiminti, kad šie įrašai, kaip ir skambučių 2001 metų rugsėjo 11-ąją duomenys ar kiti policijos dokumentai, yra vieši pagal įstatymą. Jų peržiūra yra normali informacijos rinkimo praktika atsakingose žiniasklaidos priemonėse“.

Policija praėjusią savaitę galutinai ir oficialiai nustatė, kad A. Lanza veikė vienas. Nors priežastys, kodėl 20-metis ryžosi žudynėms, nenustatytos, vaikiną tyrėjai apibūdino kaip „iš esmės pakrikusios psichikos“.

„Jis buvo susipažinęs su šaunamaisiais ginklais ir galėjo gauti tiek jų, tiek šaudmenų. Jis buvo apsėstas minčių apie masines žudynes, ypač – 1999 metų žudynes Kolumbaino vidurinėje mokykloje Kolorade“, - skelbiama tyrėjų pranešime.

Tragedija Niutauna JAV atgaivino kalbas apie galimą šaunamųjų ginklų įsigijimo ir laikymo kontrolės sugriežtinimą. Bet kalbos ir liko kalbomis.

Pasipriešinus įtakingiems ginklų pramonės lobistams, ryškesnių naujovių nacionaliniu lygmeniu nesulaukta. Ir nors Konektikute ir Kolorade ginklų laikymo įstatymai buvo sugriežtinti, kitose valstijose suvaržymai, atvirkščiai, buvo atlaisvinti.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.