Šališkai Ukrainos įvykius nušvietusiam veikėjui – karjeros šuolis Rusijoje

Rusijoje nebeliko valstybinės naujienų agentūros „RIA Novosti“. Vietoj jos prezidento Vladimiro Putino įsakymu įkuriama tarptautinė informacijos agentūra „Rusija šiandien“, o jos vadovu paskiriamas Dmitrijus Kiseliovas – tas pats, kuris pademonstravo propagandisto virtuoziškumą, sekmadienį televizijos kanalo „Rossija 1“ laidoje „Savaitės žinios“ tendencingai nušviesdamas Kijevo įvykius ir specialiai iškraipydamas įvykių eilės tvarką.

D.Kiseliovas pasakojo, kaip mitinguojantys eurointegracijos šalininkai „barbariškai sunaikino“ pagrindinę Ukrainos naujametinę eglutę.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
D.Kiseliovas pasakojo, kaip mitinguojantys eurointegracijos šalininkai „barbariškai sunaikino“ pagrindinę Ukrainos naujametinę eglutę.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-09 12:07, atnaujinta 2018-02-19 22:13

Kaip rašo newsru.com, D.Kiseliovas pasakojo, kaip mitinguojantys eurointegracijos šalininkai „barbariškai sunaikino“ pagrindinę Ukrainos naujametinę eglutę, panaudodami ją barikadų statybai, taip pat apie demonstrantus su „tuščiomis akimis“.

Siužete nebuvo nė žodžiu užsiminta apie ginkluotą „Euromaidano“ išvaikymą, nei apie sumuštus žurnalistus, nei apie „Berkuto“ sumuštus žmones prie Ukrainos prezidento administracijos pastato.

Kremlius „RIA Novosti“ reorganizaciją aiškina siekiu padidinti efektyvumą ir sumažinti biudžeto išlaidas.

Ultrakonservatyvios pažiūros

Kaip rašo BNS, V.Putino paskirtas D.Kiseliovas yra žinomas dėl savo prieštaringai vertinamų konservatyvių pažiūrų. Rugpjūtį jis vienoje savo laidoje pareiškė manantis, kad homoseksualių žmonių organai netinka persodinimui ir turėtų būti deginami.

Įsakas, kuriuo visas „RIA Novosti“ perduodamas „Rossija segodnia“ žinion, įsigalioja nuo jo paskelbimo. Rusijos prezidentas turi teisę paskirti arba atšaukti valstybinės naujienų agentūros vadovą.

Kremlius aiškina taupymu

Rusijos naujienų agentūros „RIA Novosti“ ir kitų valstybinių žiniasklaidos kanalų pertvarkymas atliekamas siekiant didinti veiksmingumą ir mažinti išlaidas, pirmadienį žurnalistams pranešė Kremliaus administracijos vadovas Sergejus Ivanovas.

Apie „RIA Novosti“ restruktūrizavimą skelbiantis prezidento Vladimiro Putino „įsakas nukreiptas siekti dviejų pagrindinių tikslų“, nurodė S.Ivanovas.

Pasak jo, pirmasis tikslas – „racionaliau naudoti biudžeto lėšas, skiriamas valstybiniams informaciniams kanalams“.

Antrasis uždavinys – „didinti valstybinės žiniasklaidos darbo veiksmingumą“, pridūrė jis.

V.Putino įsake nurodoma, kad po „RIA Novosti“ likvidavimo visas jos turtas, įskaitant biurus užsienyje, bus perduotas „Rossija segodnia“.

Reorganizuotos agentūros būstinė įsikurs Maskvos Zubovo bulvaro 4-ajame numeryje.

Iš anksto neinformavo

Anglų kalba transliuojančios valstybinės televizijos „Russia Today“ (RT) vyriausioji redaktorė Margarita Simonian pareiškė, kad nebuvo informuota apie planuojamą „RIA Novosti“ likvidaciją ir naujos agentūros įkūrimą.

„Aš, kaip ir daugelis kitų, sužinojau apie šią naujieną per radiją ir iš jūsų naujienų pranešimų, – M.Simonian pirmadienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“. – Patikėkit, žinau ne daugiau negu jūs.“

Ji patvirtino, kad apie planuojamą „RIA Novosti“ pertvarkymą niekas nebuvo iš anksto informuotas.

„Su manimi niekas nieko neaptarinėjo“, – teigė RT redaktorė.

Pasak M.Simonian, ją taip pat stebina akivaizdus naujosios agentūros ir jos vadovaujamos televizijos pavadinimų panašumas.

„Tikiuosi, kad greitai galėsiu sužinoti daugiau“, – pridūrė ji.

„Russia Today“ buvo įkurtas „RIA Novosti“ 2005 metais per dukterinę organizaciją „TV Novosti“. Tai pirmoji Rusijos naujienų televizija, transliuojanti apskritą parą laidas anglų kalba.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.