Lenkės protestas: per Kalėdas darysiuosi abortą

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Sociologė pareiškė, kad nebijo policijos įsikišimo, nes persileidimą galima iššaukti įvairiais būdais.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Sociologė pareiškė, kad nebijo policijos įsikišimo, nes persileidimą galima iššaukti įvairiais būdais.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Dec 24, 2013, 2:01 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:12 PM

Prieškalėdinę Lenkiją sukrėtė šokiruojantis skandalas – garsi vietos feministė, ištekėjusi, 42 metų sociologijos mokslų daktarė Katarzyna Bratkowska pareiškė, jog per Kalėdas darysis abortą.

Sukrėstas tokio pažado, vienuolis jėzuitas Krzegorzas Krameris kreipėsi į sociologę, prašydamas nedaryti aborto ir leisti jam įsivaikinti būsimą kūdikį, pažadėdamas mesti kunigystę ir atsidėti to vaiko gerovei. Feministė atmetė vienuolio pasiūlymą.

K.Bratkowska savo pareiškimą dėl aborto paskelbė per diskusiją televizijoje, išgirdusi vieno religingo seimūno raginimus uždrausti abortus daryti net išprievartautoms bei išsigimusį vaisių nešiojančioms moterims. Vėlesniuose interviu ši garsi moterų teisių aktyvistė nepateikė įrodymų, kad tikrai yra nėščia, tačiau jos pažadas darytis abortą sukėlė audrą Lenkijoje, kurios net 95 procentai gyventojų teigia esantys aktyvūs katalikai.

Lenkijos Seimas prieš dvidešimt metų įstatymiškai uždraudė abortus, leisdamas juos daryti vien ypatingos išimties atvejais – kai vaisius yra išsigimęs bei kai moteris pastojo po išprievartavimo.

Per metus dabar legaliai yra padaroma vos apie 500 abortų, tačiau, kaip spėjama, nelegaliai arba užsienyje kasmet abortus pasidaro virš 150 tūkst. lenkių.

Sociologė pareiškė, kad nebijo policijos įsikišimo, nes persileidimą galima iššaukti įvairiais būdais – tabletėmis, pargriūnant ant žemės, išsikaitinus karštoje saunoje ar paprašius pagalbos užsienio medikų.

Vienuolio K.Kramerio kreipimąsi sociologė esą atmetė todėl, kad kunigai visada dėl aborto abejojančias moteris ragina gimdyti ir leisti kitiems įsivaikinti kūdikį, ignoruodami faktą, kad nėštumas gali sužlugdyti karjerą, pakenkti sveikatai, kad vaiko atidavimas gali sukelti ilgametę savigraužą ir depresiją arba moteris jaučiasi tam dar nesubrendusi. Ši garsi moterų aktyvistė pareiškė, kad abortų uždraudimu vyrai siekia pademonstruoti savo viršenybę, nes priešingu atveju privalėtų priimti įstatymą, kad vyrai privalo būti organų donorais sergantiems vaikams ir privalo dovanoti sveiką inkstą ligoniams. Sociologė kaltina, kad abortus uždraudę vietos seimūnai siekė vien politinės naudos ir yra dviveidžiai, nes apsimeta nežinantys fakto, kad abortų nesumažėjo, tik jie tapo nelegalūs arba daromi kitose šalyse.

Sociologė dviveidyste politikus apkaltino ir dėl to, kad jie uždraudė abortus, tačiau visiškai nesirūpina vaikus gimdančių moterų gerove, daugiavaikes šeimas versdami skursti. Anot sociologės, moterys turi teisę abortą darytis dėl subjektyvių priežasčių, o abortus reiktų mažinti ne draudimais, bet sudarant geresnes sąlygas auginti vaikus.

Tūkstančiai pasipiktinusių internautų socialiniuose tinklapiuose apkaltino feministę viešos vaikžudystė aktu siekiant suteršti Kalėdų šventę Lenkijoje. Tuo tarpu K.Bartkowska teigia, kad jos apsisprendimą iš6aukė prieš savaitę viešumon iškilęs faktas, kad Seimo įstatyminė komisija paruošė siūlymą visiškai uždrausti abortus.

Seimūnai tokiu pasiūlymu esą siekė įtikti kunigams, o ji priminė, kad jau dabar galiojantys draudimai yra žeminantys moteris ir antidemokratiški, viduramžiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.