Kinija Japonijos premjerą paskelbė nepageidautinu asmeniu

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe dėl savo apsilankymo prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventykloke tapo nepageidaujamas Kinijoje. „Kinų tauta nepriims tokio Japonijos vadovo, o Kinijos vadovybė su juo nesusitiks“, – pirmadienį pareiškė Užsienio reikalų ministerijos Pekine atstovas.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 30, 2013, 3:22 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:01 PM

Sh.Abe praėjusį ketvirtadienį tapo pirmuoju Japonijos premjeru nuo 2006 metų, apsilankiusiu šventykloje, kurioje pagerbiami ir Antrojo pasaulinio karo laikų nusikaltėliai.

Kinijos užsienio reikalų ministerija dar tą pačią dieną „visiškai nepriimtinu kinams“ pavadino Sh.Abes elgesį. Apsilankymas šioje šventykloje esą „labai žeidžia žmonių Azijoje jausmus“.

Jasukunio šventykloje japonai pagerbia 2,5 mln. savo tautiečių, kurie nuo 1853 metų žuvo karuose. Ši šventykla vertinama labai prieštaringai, nes čia pagerbiami ir karo nusikaltėliai, kuriems sąjungininkų tribunolas skyrė mirties bausmę. Istorikų vertinimu, Japonijos kariuomenė per Antrąjį pasaulinį karą Azijoje nužudė daugiau kaip 20 mln. žmonių.

Japonijos ir Kinijos santykiai jau ir taip yra įtempti. Šalys nesutaria dėl salų grupės, į kurias abi reiškia pretenzijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.