Japonija išgelbėjo karingą žygį sumaniusį kiną

Vienas Kinijos pilietis, mėginęs

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 2, 2014, 11:52 AM, atnaujinta Feb 18, 2018, 1:03 AM

35 metų vyras pakilo iš Kinijos Fudziano provincijos trečiadienio rytą, tikėdamasis nusileisti vienoje iš Tokijo administruojamų salų.

Šis užmojis buvo ambicingas, nes karšto oro balionas skrenda nešamas vėjo, o tos salos tėra mažyčiai sausumos lopinėliai Rytų Kinijos jūroje, už 359 kilometrų nuo baliono starto vietos.

Tiek Pekinas, kuris tas salas vadina Diaoju, tiek Tokijas, kuris jas vadina Senkaku, laiko tą teritoriją sava, o įtampa tarp abiejų šalių dėl šio ginčo kai kada smarkiai padidėdavo.

Praėjus kelioms valandoms nuo skrydžio pradžios, kinų oreivis pasiuntė pagalbos prašymą ir nusileido jūroje, o Japonijos gelbėjimo sraigtasparnis rado jį už 22 kilometrų į pietus nuo kelionės tikslo, nurodė pareigūnai.

Oreivis, kuris per šį incidentą nenukentėjo, buvo perduotas Kinijos patrulių laivui, plaukiojusiam netoli Japonijos teritorinių vandenų.

Japonijos pakrančių sargybos paskelbtose nuotraukose matomas pusiau subliūškęs spalvingas dryžuotas balionas, plūduriuojantis jūros paviršiuje.

Pranešimuose nurodoma, kad išgelbėtas oreivis yra Xu Shuaijunas, kuris 2012-aisiais tapo pirmuoju žmogumi, karšto oro balionu perskridusiu Kinijos šiaurės rytinę Bohajaus įlanką.

Savo paskyroje Kinijos socialiniame tinkle „Weibo“, panašiame į „Twitter“, Xu Shuaijunas paskelbė trumpą žinutę, kurioje nurodė, jog buvo saugiai grąžintas į Fučingo miestą Fudziano provincijoje.

„Aš saugiai grįžau, – rašo jis. – Ačiū visiems, kurie rūpinosi.“

Aktyvistai iš abiejų šalių ne kartą mėgino išsilaipinti ginčijamose salose, bet dažniausiai tokios pastangos būdavo blokuojamos. Tačiau 2012 metais 12 japonų nuplaukė į krantą iš aktyvistų flotilės, kurią sudarė 20 laivų. Anksčiau tais metais į salas panašiai atplaukė 14 Pekino politiką palaikančių aktyvistų iš Honkongo.

Įtampa regione buvo labai padidėjusi praeitą lapkritį, kai Kinija netikėtai paskelbė naują oro erdvės gynybos atpažinimo zoną Rytų Kinijos jūroje, apimančią ir ginčijamas salas.

Kinijos valstybiniai laivai ir lėktuvai prie jų buvo priartėję dešimtis kartų, siekiant pademonstruoti Pekino teritorines pretenzijas, ypač kai Japonija 2012-ųjų rugsėjį nacionalizavo kai kurias iš tų salų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.