Iš komos atsibudęs lenkas ateistas padavė į teismą kunigą

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jan 14, 2014, 7:21 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:14 PM

Praėjusią savaitę Ščecino teisme pradėta svarstyti byla dėl savo kontroversiškumo prikaustė ne tik Lenkijos, bet ir užsienio žiniasklaidos dėmesį.

66 metų ateistas padavė į teismą ligoninę ir kunigą už tai, kad jam komos būsenos buvo suteiktas Paskutinis patepimas. Vyriškis savo skriaudą įvardijo kaip tikėjimo laisvės pažeidimą ir pareikalavo priteisti 90 tūkst. zlotų piniginę kompensaciją.

Vyriškis paprašė teismo jo pavardę įslaptinti ir į bylos nagrinėjimo posėdžius nevaikšto, nes esą bijo patirti katalikų fanatikų agresiją. Jo interesus ginantis advokatas Krzysztofas Gurbinas pareiškė, kad tikisi bylą laimėti, nes šalies konstitucija garantuoja sąžinės laisvę.

Kartu advokatas priminė, kad tautiečiai katalikai jokiu būdu nesutiktų, kad Paskutinį patepimą jiems suteiktų kitai religijai atstovaujantys dvasininkai. Advokatas perteikė savo ieškovo žodžius, kad jam nėra skirtumo, ar Paskutinį patepimą suteikė katalikų kunigas, ar nykštukas, jis paprasčiausiai tokios procedūros neprašė.

Ligoninę teisme ginanti advokatė Agnieszka Zak-Myslak pareiškė, kad negalima bausti už geros valios poelgį. Suteikti Paskutinio patepimo sakramentą esą prašo patys ligoniai ir jų artimieji, tačiau mielaširdingas kunigas pasiaukojo jį suteikti visiems, patekusiems į kritinę situaciją.

Anot A.Zak-Myslak, netikinčiam ligoniui šis sakramentas nieko nereiškia, tad ir bylinėtis dėl jo yra nelogiška.

Ščecino kurijos atstovas spaudai, kunigas Slawomiras Zyga vis dėlto pareiškė, kad, reaguodama į šią bylą, kurija surengė specialų kunigų pasitarimą. Jame nusprendė ateityje Paskutinio patepimo sakramentą ligoninėse atlikti tik prašant sergančiajam ar jo giminaičiams.

Ieškovas nuo pat pradžių apgailestavo, kad ligoninės personalas per pusantro mėnesio, kai jis gulėjo komos būsenos po planinės širdies operacijos, patingėjo pasikonsultuoti dėl Paskutinio patepimo sakramento su jo šeima. Tokiu būdu esą būtų sužinoję, kad jis yra ateistas, atsiribojantis nuo visų religinių procesijų.

Apžvalgininkai atkreipė dėmesį, kad Ščecino teismas iš pradžių šį skundą atmetė, tačiau bylą pakartotinai nagrinėti nurodė Aukščiausiasis teismas. Spėjama, kad Aukščiausiojo teismo principingumą lėmė pernai Lenkijoje prasidėjusi visuotinė Bažnyčios ir jai nuolaidžiaujančių valstybės institucijų kritika.

Visuomenę tariamai padrąsino liberalūs naujojo popiežiaus Pranciškaus pareiškimai, kritikuojantys kunigų pasipūtimą ir atitrūkimą nuo tikinčiųjų. Popiežiaus Pranciškaus sužavėta Lenkijos visuomenė įsidrąsino ir ėmė viešinti konservatyvumu garsėjančių vietos kunigų pedofilijos, gobšumo, girtuokliavimo prasižengimus bei piktnaudžiavimą valdžia.

Kaip teigia Varšuvos žiniasklaida ir teologai, dėl patiriamos kritikos vietos Bažnyčia šiuo metu išgyvena neregėtai sunkią krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?