Savo vaikus atostogauti išsivežę britai atsidūrė teisme

Už atostogas su šeima gali gauti nemenką baudą. Tuo įsitikino britų Stewarto ir Natashos Sutherlandų šeima, kuriai dėl išvykos į užsienį teko minti net teismo slenkstį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 6:44 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:34 AM

Bėda ta, kad poros vaikai dėl atostogų savaitę nėjo į mokyklą. Už tai tėvams ne tik skirtos baudos, bet ir grėsė iki trijų mėnesių kalėjimo bausmė.

Jungtinėje Karalystėje, Šropšyro grafystėje, gyvenanti pora su dviem savo 15 ir 13 metų dukterimis bei 6-mečiu sūnumi praėjusio rugsėjo pabaigoje išvyko į Graikijos Rodo salą atostogauti.

Vaikai dėl kelionės praleido pamokas, o pagal rugsėjo 1-ąją įsigaliojusius įstatymus moksleiviai gali neiti į mokyklą tik išskirtinėmis aplinkybėmis.

Tad priežastis, dėl kurios Sutherlandų vaikai nėjo į mokyklą,nebepateisinama, nors iki įstatymo įsigaliojimo moksleiviai galėdavo dėl atostogų praleisti pamokas 10 dienų per metus.

S.  ir N. Sutherlandams skirta 360 svarų sterlingų (daugiau nei 1490 litų) bauda. Kadangi ji buvo nesumokėta per 21 dieną, bauda padvigubėjo.

Tačiau Sutherlandų šeima nutarė verčiau stoti prieš teismą, nei mokėti paskirtą baudą.

39-erių S.Sutherlandas teisme teisinosi šeimos atostogas užsakęs likus 11 mėnesių iki įstatymo sugriežtinimo.

Tuo metu vyras esą apie rengiamas pertvarkas nieko nežinojęs, o kai sužinojo, pinigai už kelionę jau buvo sumokėti.

Šeima nusprendė, jog vykti visiems kartu atostogauti būtina, nes jie turėjo problemų su vyresniąja dukterimi – jos elgesys mokykloje ir pamokų lankomumas prastėjo. Negana to, šeima buvo neatostogavusi 5 metus.

Anot S.Sutherlando, jie abu su žmona dirba, tad dažniausiai vienas būna namuose, kitas – darbe.

Be to, S.Sutherlando, kuris dirba Gynybos ministerijos apsaugoje, darbo grafikas toks, kad jo gali nebūti namuose per Kalėdas, gimtadienius, šventes.

Vyras negalėjo imti atostogų ir per vaikų mokyklos atostogas. Tad šeima retai randa laiko pabūti kartu.

„Taip, mokykla svarbi, tačiau jaučiu, kad laikas, praleistas šeimoje, taip pat svarbus. Po mūsų atostogų vaikų elgesys ir mokymosi rezultatai smarkiai pagerėjo“, – kalbėjo britas.

Porai už įstatymo pažeidimą grėsė netgi kalėjimo bausmė.

Tačiau teismas nusprendė, kad pamokas praleidusių moksleivių tėvai turi sumokėti 1000 svarų sterlingų (4140 litų) baudą. Iš šios sumos 363 svarus sudaro teismo išlaidos.

„Žmonės, kurie rengia tokius įstatymus ir taisykles, negyvena realiame pasaulyje“, – piktinosi S.Sutherlandas.

Vyras teigia, jog kiti tėvai, veždamiesi vaikus atostogauti, meluoja mokyklos darbuotojams, kad atžalos serga. Tačiau S.Sutherlandas sakė teisybę, nes esą norėjo pamokyti vaikus sąžiningumo.

„Netgi girdėjau, kad vietos mokyklos pataria tėvams sakyti, jog jų vaikai serga, kad būtų išvengta baudų. Kokią pamoką jie išmoksta? Kad gerai meluoti ir apgaudinėti?“ – klausė S.Sutherlandas.

Parengė Jurgita Žilinskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.