Kodėl japonai skers delfinus?

Japonijoje, Taidžio kaimelyje, vakar prasidėjo kasmetės delfinų skerdynės. Nutraukti tokių šiurpių žudynių nepadėjo ir pasaulyje kilusi milžiniška pasipiktinimo banga.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2014, 7:10 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:22 AM

Nors kritikos pažėrė ir JAV ambasadorė Japonijoje Caroline Kennedy, ir menininkė Yoko Ono, japonai laikėsi savo tradicijų – ėmė skersti į seklius įlankos vandenis suvarytus delfinus, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Guardian“, „Independent“ ir AP.

Šiais metais kaimiečiai planuoja išskersti maždaug 250 delfinų. Aplinkosaugininkų organizacija „Sea Shepherd“ dar mėgino užkirsti kelią šių protingų jūrų žinduolių skerdynėms, bet nespėjo – kruvina akcija prasidėjo ankstyvą rytą.

Gyvūnai praėjusią savaitę buvo suvaryti į nedidelį užutėkį. „Sea Shepherd“ aktyvistai jau anksčiau buvo nufilmavę delfinų gaudymą Taidžio kaimelyje, kuris pritraukė viso pasaulio dėmesį 2010 metais, kai populiarumo sulaukė „Oskarą“ laimėjęs dokumentinis filmas „Įlanka“ („The Cove“) apie delfinų medžioklę.

Tiesa, daugiau nei 50 delfinų buvo atrinkta parduoti akvariumams ir jūrų parkams.

Iš to Taidžio žvejai užsidirbs milijonus JAV dolerių.

Kitų delfinų laukia niūresnis likimas – jų mėsa kai kuriose Japonijos vietovėse laikoma delikatesu, tad už mėsą irgi bus suplota nemažai pinigų.

„Šie delfinai kankinami dar prieš nužudymą, japonai specialiai plaukia ant jų savo laiveliais“, – piktinosi „Sea Shepherd“ aktyvistė Melissa Sehgal.

Nemažą dalį tarptautinės aplinkosaugininkų bendruomenės piktina tai, kaip japonai įvilioja delfinus į spąstus. Žvejai po vandeniu vieną į kitą daužo metalinius stulpus, taip sutrikdydami itin jautrius delfinų jutimo organus. Tuomet gyvūnai lengvai suvaromi į užutėkį ir po kelių dienų išskerdžiami.

Vis dėlto, nepaisydama kritikos, Japonijos valdžia toliau atkakliai gina delfinų medžioklę ir skerdynes.

„Delfinų gaudynės yra viena mūsų žvejybos pramonės tradicijų ir tai vyksta nenusižengiant įstatymams“, – paskelbė ministrų kabinetas.

O kai kurie delfinų mėsos mėgėjai iš Japonijos netgi šaipėsi iš JAV kritikos.

„Tai yra juokinga: amerikiečiai kalba apie delfinų žudynes, nors patys Japonijos miestus yra subombardavę atominiais ginklais“, – piktinosi vienas japonų komentatorius socialiniame tinkle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.