„Angry Birds“ padeda šnipinėti išmaniųjų telefonų savininkus

Žaidimas „Angry Birds“ JAV ir Didžiosios Britanijos žvalgyboms padeda rinkti informaciją apie išmaniųjų telefonų savininkus. Edwardo Snowdeno pateikti dokumentai rodo, kad tarnybos gali perimti duomenis iš išmaniųjų telefonų programėlių, vadinamų „leaky apps“, informuoja „The Guardian“. Be populiariojo žaidimo „Angry Birds“, kaip šnipinėjimo įrankiai gali tarnauti „Google Maps“ žemėlapių, socialinių tinklų „Facebook“, „Twitter“ ir „LinkedIn“ bei fotoalbumų „Flickr“ programėlės.

Kokiai mobiliajai operacinei sistemai sukurtas priedas, neturi reikšmės.<br>„Angry Birds“ nuotr.
Kokiai mobiliajai operacinei sistemai sukurtas priedas, neturi reikšmės.<br>„Angry Birds“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 28, 2014, 2:29 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:18 AM

Informacija iš priedų, prieinama specialiosioms tarnyboms, skirstoma į dvi rūšis: techninę ir asmeninę. Prie pirmosios kategorijos priskiriama išmaniojo telefono modelis ir jo identifikacija, prie antrosios – naudotojo lytis, amžius ir buvimo vieta, jo šeimyninė padėtis, o taip pat jo seksualinės preferencijos bei draugų sąrašas.

Kokiai mobiliajai operacinei sistemai sukurtas priedas, neturi reikšmės. E.Snowdeno dokumentuose (jų data – 2007-2012 m.) tvirtinama, kad galima perimti duomenis iš programų, skirtų tiek „Android“, tiek „iOS“.

Spėjama, kad vienas iš duomenų gavimo būdų yra informacijos, skirtos mobiliesiems reklaminiams tinklams, perėmimas. Tokiems tinklams reikalingi asmeniniai duomenys apie vartotoją, kad būtų galima žmogui parodyti relevantišką, tai yra, atitinkančią jo interesus, reklamą.

E.Snowdeno dokumentuose tiesiogiai kalbama tik apie tai, kad JAV Nacionalinio saugumo agentūra ir Didžiosios Britanijos Vyriasuybinės komunikacijos tinklas turi galimybę peržiūrėtii duomenis iš mobiliųjų priedų. Ar specialiosios tarnybos naudojasi šia galimybe, ir jei taip – kokiu mastu, nepatikslinama.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.