Piratavimu kaltinamas estas traukiasi iš ministro patarėjo posto

Tačiau jis pareiškė nesitrauksiantis iš politikos. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 30, 2014, 12:54 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:05 PM

Kaip informuoja „Interfax“, E.N.Krossas trečiadienį savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Šiandien pateikiau gynybos ministrui prašymą atleisti mane iš patarėjo pareigų. Nenoriu niekam suteikti priežasties kaltinti Estijos valstybę, Gynybos ministeriją arba mano partiją, jog man teikiama „apsauga“, kuri atrodo įtartinai.“ 

Jis pridūrė ketinantis ginti savo interesus ir gerą vardą kaip privatus asmuo. 

„Nenoriu, kad politiniai žaidėjai mestų šešėlį ant gynybos ministerijos ir Estijos valstybės gynybos“, – pažymėjo E.N.Krossas. 

Tačiau jis pareiškė nesitrauksiantis iš politikos. 

Antradienį Estijos žiniasklaida pranešė, kad JAV paprašė Estijos gynybos ministro Urmo Reinsalaus neleisti E.N.Krossui dirbti su NATO ir Estijos paslaptimis, taip pat informavo, jog ministro patarėjui uždrausta atvykti į Jungtines Amerikos Valstijas. 

Nurodoma, kad U.Reinsalus patenkino šį prašymą, todėl E.N.Krossas sausio 15-ąją buvo priverstas paskelbti, jog jis nekandidatuos į valdančiosios Tėvynės ir „Res Publica“ sąjungos (IRL) pirmininko postą prieš vasario 8-ąją vyksiančius rinkimus. 

Pasak politologų, E.N.Krossas turėjo dideles galimybes laimėti partijos vadovo rinkimus ir pakeisti tame poste savo viršininką – U.Reinsalų. Tokiu atveju jam taip pat būtų atsivėręs kelias perimti ministro portfelį. 

Šio politiko populiarumą įrodė ir spalio 20 dieną vykę Talino savivaldybės rinkimai, per kuriuos E.N.Krossas surinko 6897 balsus ir liko trečias, o U.Reinsalus surinko tik 2509 balsus. 

Tuojau po savivaldos rinkimų E.N.Krosso šalininkai jo partijoje pareiškė, kad balsavimą paveikė Rusija, kurios prašymu Interpolas paskelbė E.N.Krosso tarptautinę paiešką. 

Interpolo paieška buvo paskelbta prašant Rusijos Tyrimų komitetui, kurs E.N.Krosą kaltina piratavimu – „Arctic Sea“ užgrobimo užsakymu ir organizavimu. 

Pirmąjį prašymą paskelbti paiešką Tyrimų komitetas pateikė Interpolui dar 2012 metų sausį, tačiau iš pradžių jis nebuvo patenkintas, kilus įtarimams, kad E.N.Krossas gali būti persekiojamas dėl politinių priežasčių. 

Tačiau pernai spalį Interpolo komisija nutarė, kad nėra pagrindo E.N.Krosso bylos laikyti politine, ir leido jį įtraukti į ieškomų asmenų sąrašą. 

Numatoma, kad ketvirtadienį Interpolo komisija pakartotinai peržiūrės E.N.Krosso bylą. 

E.N.Krossas anksčiau yra dirbęs Estijos žvalgybos tarnybų koordinatoriumi ir prezidento patarėju saugumo reikalams. Jis taip pat buvo ankstesnio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio patarėjas per tos šalies karą su Rusija 2008 metais. Iš ankstesnių postų Estijoje jis buvo priverstas pasitraukti dėl kaltimų finansinėmis aferomis ir valstybės lėšų grobstymu. 

Su Maltos vėliava plaukiojęs sausakrūvis „Arctic Sea“, gabenęs 1 mln. dolerių vertės medienos krovinį, 2009 metų liepos 22 dieną išplaukė iš Suomijos Jakobstado uosto į Alžyro Bedžajos uostą, kur turėjo atplaukti rugpjūčio 4 dieną. 

Liepos pabaigoje ryšys su laivu nutrūko, rugpjūčio 18 dieną sausakrūvis buvo aptiktas netoli Žaliojo Kyšulio salų. Paaiškėjo, kad jį užgrobė grupė, į kurią įėjo keli Estijos, Latvijos ir Rusijos piliečiai, taip pat asmenys, neturintys pilietybės. Netrukus laivą išlaisvino Rusijos karinio laivo „Ladnyj“ jūreiviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.