Mirė „Oskaro“ laureatas austrų aktorius M.Schellas

Pasaulinio garso austrų aktorius Maximilianas Schellas, kuris 1962 metais pelnė geriausio aktoriaus „Oskarą“ už vaidmenį filme „Niurnbergo procesas“, vasario 1 d. mirė Insbruko (Austrija) klinikoje. Jam buvo 83 metai. Mirties priežastis - komplikacijos po ūmios ir sunkios ligos, pranešė jo agentė Patricia Bambauer. M.Schellas buvo laikomas vienu garsiausių vokiškai kalbančių aktorių pasaulyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 2, 2014, 4:22 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:33 PM

M.Schellas gimė Vienoje 1930 metais. Jo šeima pabėgo į Šveicariją, kai naciai Austriją prijungė prie Vokietijos.

Per savo karjerą M.Schellas nusifilmavo daugiau kaip 40 vaidybinių juostų. Pasaulinę šlovę jis pelnė praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje. Jis nusifilmavo keliuose vokiečių filmuose, o 1958 metais išvyko į Holivudą. JAV debiutavo filme "Jaunieji liūtai" pagal Irwino Shaw romaną.

1962 metais aktorius gavo "Oskarą" už geriausią vyrišką vaidmenį Stanley Kramerio filme "Niurnbergo procesas". M.Schellas suvaidino advokatą, ginantį keturis buvusius teisėjus, apkaltintus priėmus neteisingus nuosprendžius nacizmo metais.

Tarp kitų filmų, kuriuose jis vaidino, - "Topkapi", "Jaunieji liūtai", "Tiltas per toli", "Operos vaiduoklis". M.Schellas buvo ir prodiuseris, tarp jų - filmo pagal Franzo Kafkos romaną "Pilis". Jis režisavo filmus "Pirmoji meilė", "Teisėjas ir jo budelis", 1984 m. sukūrė dokumentinį filmą "Marlene" apie aktorę Marlene Dietrich.

M.Schello žmona buvo rusų aktorė Natalija Andreičenko. 1989 m. jiems gimė duktė Nastia. Su N.Andreičenko aktorius išsiskyrė 2005 metais.

Be kino, M.Schellas domėjosi muzika, tapyba, rašė, buvo laikomas gabiu pianistu ir dirigentu.

M.Schellas buvo aktorės Angelinos Jolie krikštatėvis.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.