V.Janukovyčiaus šalininkų rengiamas Antimaidanas primena farsą

Specialiai lrytas.lt, Varšuva-Kijevas

Antimaidane savaitgaliais milicininkų daugiau, nei protestuojančių.<br>R.Butrimo nuotr.
Antimaidane savaitgaliais milicininkų daugiau, nei protestuojančių.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2014-02-03 17:41, atnaujinta 2018-02-16 18:23

Ukrainos sostinėje Kijeve vyksta dvi keletą mėnesių besitęsiančios demonstracijos - vadinamasis Maidanas ir Antimaidanas.

Pirmoji demonstracija žavi autentiška žmonių drąsa ir pasiaukojimu ginti demokratines vertybes, o antroji labiau primena farsą.

Antimaidanas yra įsikūręs už Aukščiausiosios Rados esančiame Marinsky parke - vos už vienos metro stotelės nuo Maidano. Palapinių miestelį su dieną naktį degančiais laužais bei kariškomis lauko virtuvėmis čia įrengė ir mitingus organizuoja prezidento Viktoro Janukovyčiaus vadovaujamos Regionų partijos aktyvistai.

Važiuoja kaip į komandiruotę

Nors Antimaidano dalyviams irgi yra užtikrinamas nemokamas maitinimas, medicininė priežiūra, nakvynė, čia nuotaika visgi yra ne pakili, o slegianti. Maidane be pertraukos rengiami koncertai, paskaitos, rodomi filmai, veikia skraidanti biblioteka, gynėjai rengia viešas pratybas, tuo tarpu Antimaidano dalyviai nuobodžiauja.

Mat į Antimaidaną žmonės renkasi ne savo noru, ne iš idėjos, bet autobusais ir traukiniais yra atvežami iš Rytų Ukrainos pusiau prievarta. Formaliai vyksta savanoriai, tačiau iš tiesų Regionų partija nurodo valstybinėms gamykloms, įstaigoms deleguoti konkretų kiekį žmonių, o pastarieji važiuoja, nes bijo prarasti darbą.

Mitinguotojai į Antimaidaną yra išvežami kaip į darbinę komandiruotę - nuo pirmadienio iki penktadienio. Tad savaitgaliais Antimaidanas ištuštėja, ir po jį vaikšto beveik vien milicininkai.

Darbo dienomis Antimaidano mitinguose dalyvauja po keletą tūkstančių žmonių. Ant įrengtos scenos kas kiek laiko užlipa koks nors Regionų partijos aktyvistas ir perskaito atsišaukimą, kad remia prezidentą bei reikalauja išvaikyti antivalstybinį perversmą inicijuojantį Maidaną.

Patekti sunkiau, nei į Maidaną

Po pranešimų susirinkusiuosius linksmina iš garsiakalbių leidžiama sovietmečio laikus šlovinanti muzika. Į mitingą suvežtas jaunimas laiką bando paįvairinti spardydamas kamuoliu paverstus plastikinius butelius, o vyresni daugiausia laiko leidžia šildydamiesi prie laužų.

Keista, tačiau į prezidentą palaikančius mitingus patekti yra gerokai sunkiau, nei kad į opozicinį Maidaną. Parko teritoriją saugo ginkluoti milicininkai, nurodantys eiti vien tik pro centrinį įėjimą.

Paėjėjus į parko gilumą pasimato palapinių miestelis, aklinai aptvertas metaliniais skydais. Prie vienintelio įėjimo stovi apsaugininkai, tikrinantys ateinančiųjų dokumentus ir įleidžiantys tik tuos, kurie deklaruoja palaikantys V.Janukovyčių.

Opoziciją remiančios Ukrainos žiniasklaidos atstovai čia yra nepageidautini - vienos Kijevo televizijos korespondentai buvo sumušti ir prarado filmavimo kamerą. Lietuviškas žurnalisto pažymėjimas atveria kelią į stovyklą, bet ne laisvam pasivaikščiojimui, o kelionei su apsaugininku į komendanto palapinę.

Tėvas ir sūnus – skirtingose barikadų pusėse

Komendanto pavaduotoju prisistatęs trisdešimtmetis statybinės firmos savininkas Olegas Matsukas pasipasakoja, kad ėmęs organizuoti Antimaidaną užrūstino savo gimdytojus. Mat jie gyvena Lvove, labiausiai provakarietiškame ir prieš V.Janukovyčių nusistačiusiame mieste.

Iš televizijos reportažų sužinojęs apie sūnaus veiklą, tėvas su juo liovėsi bendrauti, o neseniai esą prisijungė prie Maidano gynėjų. Taip tėvas ir sūnus atsidūrė skirtingose barikadų pusėse.

"Tėvas nesupranta, kad Ukraina nėra priaugusi prie vakarietiškos demokratijos, - teigia O.Matsukas. - Čia būtinas griežtas vienasmenis valdymas, kitaip kils chaosas.". Antimaidano komendanto pavaduotoją žavi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ir jis mano, kad Ukrainoje šiuo metu geresnio vadovo už V.Janukovyčių nėra.

Opozicija savo negalią esą parodė perėmusi valdžią po Oranžinės revoliucijos, o ir dabar nesugeba vieno lyderio išsirinkti. O.Matsukas teigia, kad vienintelė V.Janukovyčiaus klaida buvo ta, kad jis iš anksto neperspėjo visuomenės, jog Vilniuje nepasirašys Rytų partnerystės sutarties.

Nepasirašymas sukėlė savotišką šoką, todėl opozicijai esą tapo esą lengva sukviesti žmones protesto demonstracijoms. Pastarosios visgi esą beprasmiškai užsitęsė, protestai ėmė grėsti ekonominiam stabilumui ir net kelti pilietinio karo grėsmę.

Viliasi patekti į Radą

O.Matsukas teigia, kad tolesnių įvykių Ukrainoje nuspėti neįmanoma, nors viliasi, kad bus surengti pirmalaikiai rinkimai, kuriuose opozicija patirs dar didesnį sutriuškinimą. Tuo pačiu O.Matsukas viliasi, kad kaip Regionų partijos atstovui jam irgi pavyks patekti į Aukščiausią Radą.

O.Matsukas prasimanymu pavadino opozicinės žiniasklaidos tvirtinimą, kad iš Antimaidano dalyvių yra formuojami gerai apmokami "tituškų" būriai, puldinėjantys Maidano aktyvistus. O.Matsukas tvirtina, kad nei Regionų partija, nei milicija neturi nieko bendro su opozicionierių grobimais, kankinimais, žudymu, mašinų su Lvovo numeriais deginimu.

Tokias provokacijas esą rengia pati opozicija, kuri siekia valdžios diskreditacijos ir pirmalaikių rinkimų.

Susitikimo pabaigoje O.Matsukas visgi pripažino, kad ne iki galo supranta, kas šiuo metu apsprendžia Ukrainos įvykius, ir spėjo, kad galbūt taip vyksta oligarchų įtakos zonų persidalijimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.