Nutekintas įrašas: JAV spjūvis ES ar Rusijos provokacija?

Rusijos televizijos kanalas ir naujienų portalas „RT“ penktadienį kelios minutės po vidurnakčio pranešė, kad interneto svetainėje „Youtube“ atsirado įrašas, kuriame du JAV diplomatai planuoja Ukrainos ateitį. Tame pačiame pokalbyje nuskamba europiečius įžeidžianti frazė „Fuck the EU“ (P*sau ES). Kremliaus finansuojamas RT nurodė, kad pokalbį paviešino Ukrainos slaptosios tarnybos, tačiau amerikiečiai dėl to kaltina Rusiją.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 7, 2014, 9:25 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:48 PM

 Jeigu amerikiečių įtarimai turi pagrindo, galima spėti, jog šio įrašo paviešinimas yra  bandymas supriešinti JAV ir ES, kurios dėl Ukrainos iš esmės laikosi vienodos pozicijos. 

Slapta įrašytas pokalbis buvo paviešintas tuo metu, kai politinių problemų namuose slegiamas Ukrainos vadovas Viktoras Janukovyčius ketvirtadienį vakare išskrido į Sočį susitikti derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir dalyvauti olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje.

Minėtas vaizdo klipas sumontuotas iš nemenko politikų nuotraukų rinkinio, pridėti rusiški titrai.  Teigiama, kad tai - JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry įgaliotinės Europoje Victorios Nuland ir JAV ambasadoriaus Kijeve Geoffrey Pyatto pokalbis. Jo metu kalbėta apie tris Ukrainos opozicijos lyderius Vitalijų Klyčko, Arsenijų Jacenkiuką ir Olehą Tiahnyboką.

Tikrame ar sumontuotame pokalbyje tariama V.Nuland išreiškia nuomonę, kad V.Klyčko netinkamas būti Ukrainos vicepremjeru ir apskritai dirbti vyriausybėje.

„Nemanau, kad tai yra reikalinga, ir kad tai gera idėja“, - sakė į V.Nuland panašus balsas.

Ji priduria, kad V.Klyčko esą galėtų toliau užsiiminėti politika. Moters manymu, geriausias kandidatas į naujos vyriausybės vadovo postą – A.Jaceniukas. 

G.Pyatto balsu kalbantis asmuo pažymi, kad baiminasi, jog bus bėdų su O.Tiahnyboku ir „jo vaikinais“.

Pokalbyje tariami diplomatai kalbėjo ir apie JT generalinio sekretoriaus Ban Ki Moono planus savo įgaliotiniu Ukrainoje skirti Olandijos diplomatą Robertą Serry.

R.Serry paskyrimas būtų „puiku“, tada JT galėtų „sulipdyti“ reikalus Ukrainoje, sakė tariamoji V.Nuland ir pridūrė: „Žinai, p*sau ES“.

Beveik tuo pačiu metu „Youtube“ pasirodė ir dar vienas telefoninis pokalbis, kuriame esą kalbasi du ES diplomatai – Europos išorės veiksmų tarnybos pareigūnė Helga Schmid ir ES ambasadorius Ukrainoje Janas Tombinski.

Kalbėdamiesi tariami Europos diplomatai būgštauja, kad JAV bando perimti Ukrainos reikalų kontrolę į savo rankas ir sudaryti įvaizdį, kad ES yra neryžtinga. 

A.Merkel pasmerkė JAV diplomatės pastabas

JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki nepaneigė JAV diplomatų pokalbio autentiškumo.

„Manome, kad šitaip rusai pasiekė dar žemesnį lygį. Jie labai aktyviai šią žinią skleidė“, - sakė J.Psaki, pažymėdama, kad pirmasis įrašą paviešino aukštas Rusijos pareigūnas.

„Kadangi pirmieji įrašą pamatė ir paviešino Rusijos vyriausybės pareigūnai, manau, kad tai kai ką sako apie Rusijos vaidmenį“, - antrino Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney.

Pati V.Nuland penktadienį atsisakė komentuoti  telefoninį pokalbį.

„Nekomentuosiu privataus diplomatinio pokalbio“, – sakė V.Nuland žurnalistams Kijeve po derybų su opozicijos atstovais ir prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

„Tai išties įspūdingi žvalgybos darbo metodai. Garso įrašo kokybė labai gera“ - pridūrė diplomatė. 

 ES taip pat parodė nenorinti būti įtraukta į polemiką. 

„Mes nekomentuojame nutekintų tariamų telefoninių pokalbių“, – pareiškė ES užsienio politikos vadovės Catherine Ashton atstovė spaudai. Ji pridūrė, kad ES yra įsipareigojusi padėti Ukrainos žmonėms dabartinėje politinėje krizėje. 

Aštresnę nuomonę išdrįso pareikšti Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Pasak jos, „visiškai nepriimtina“, kad JAV aukšto rango diplomatė pavartojo keiksmažodį, kalbėdama apie Europos Sąjungos veiksmus sprendžiant politinę krizę Ukrainoje. Šiuos A.Merkel žodžius perdavė jos atstovė.

 „Kanclerė šį pareiškimą laiko absoliučiai nepriimtinu ir nori dar kartą pabrėžti, kad (ES užsienio politikos vadovė Catherine) Ashton atlieka didžiulį darbą“, – sakė  Christiane Wirtz.

  V.Klyčko atstovė spaudai, paprašyta pakomentuoti šį įrašą, sakė: „Mūsų pozicija tokia, kad nėra prasmės komentuoti pokalbius, kurių autentiškumo niekas nepatvirtino“.

Rusai savo vaidmens ginasi

  Rusijos vicepremjero patarėjas, kuris vienas pirmųjų internete pasidalijo nuoroda į vaizdo įrašą su slapta įrašytu dviejų amerikiečių diplomatų telefoniniu pokalbiu, pareiškė, kad nei jis, nei Rusijos vyriausybė neprisidėjo prie šio įrašo nutekinimo.

 Dmitrijus Loskutovas naujienų agentūrai AP penktadienį telefonu sakė, kad jis naršė viename socialiniame tinkle, kai pamatė vaizdo įrašą, kuriame V.Nuland riebiai supliekia Europos Sąjungą.

Pasak pareigūno, jo sprendimas pasidalyti nuoroda į vaizdo įrašą nesusijęs su jo darbu Rusijos vyriausybėje. 

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.