Ukrainietį kankino. Bet kas ir kodėl?

Daugiau negu savaitę iki šiol nenustatytų asmenų muštas ir kankintas Ukrainos įvykių dalyvis Dmitrijus Bulatovas vakar Vilniuje papasakojo, ką patyrė. Tačiau neatsakytų klausimų dar liko.

D.Bulatovas spaudos konferencijoje rodė atpjautą ausį (nuotr. apačioje) ir kitas sužalojimų žymes, tačiau kas su juo taip pasielgė, iki šiol neaišku.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Bulatovas spaudos konferencijoje rodė atpjautą ausį (nuotr. apačioje) ir kitas sužalojimų žymes, tačiau kas su juo taip pasielgė, iki šiol neaišku.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-07 07:50, atnaujinta 2018-02-16 14:48

35 metų D.Bulatovas išgarsėjo Ukrainoje ir už jos ribų kaip „Automaidano“ judėjimo lyderis. Kartu su kitais ukrainiečiais jis organizuodavo protestus transporto priemonėmis prie prezidento Viktoro Janukovyčiaus prabangaus būsto Kijevo pakraštyje, taip pat prieš milicininkus. Tačiau sausio 23-iąją vyras iš Kijevo tiesiog dingo.

„Man buvo pranešta, kad valstybė areštuoja visą mano turtą. Kai sužinojau šią informaciją, pastačiau automobilį, sėdau į taksi ir nuvažiavau į bankomatą paimti pinigų.

Kai atvažiavau prie bankomato, pamačiau apie dešimt žmonių, vilkinčių treningais.

Laukiau, kada tie žmonės pasitrauks. Mane įtraukė į mikroautobusą. Porą kartų sudavė per galvą, gulėjau veidu į grindis. Tada uždengė galvą maišu“, – Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje, kur iki šiol yra gydomas, sakė D.Bulatovas.

Kas nutiko po to, nesutariama iki šiol, mat ukrainietis pasakoja savo versiją, o jo kritikai kurpia sąmokslo teorijas.

Melavo, kad nemuštų

„Kalbėsiu lėtai, nes labai blogai jaučiuosi. Man sukasi galva“, – sakė sekmadienį į Lietuvą gydytis atskraidintas D.Bulatovas.

Po to, kai jis buvo pagrobtas, apie jo likimą Ukrainoje sklido gausybė gandų – esą jis kankinamas, o gal jau nužudytas, palaidotas miške ar net sudegintas. Bet D.Bulatovas liko gyvas. Kur ir kodėl jis buvo nuvežtas, vyras sakė nežinąs iki šiol.

„Man atrodė, kad apie valandą mane kažkur vežė. Atvežė į kažkokią vietą, medinį kambarį.

Kambaryje buvo šilta, ten buvo tik medinė lova ir kibiras vietoj tualeto.

Tie žmonės kasdien mušė mane per galvą. Uždengė nosį, paguldė mane ant žemės ir pradėjo pilti vandenį. Kasdien jie mušė labai stipriai, profesionaliai“, – pasakojo D.Bulatovas.

Jį esą vertė į kamerą kalbėti, kad jis yra JAV šnipas, kad Amerika duoda pinigų Maidanui.

„Jie viską įrašė. Pasakiau, kad amerikiečiai davė 50 tūkst. dolerių, už šiuos pinigus pirkome benzino „Automaidano“ automobiliams, padangas. Sakiau netiesą, kad tik mane mažiau muštų“, – sakė D.Bulatovas.

Įtaria Rusijos saugumiečius

Kas tokiais metodais reikalavo iš D.Bulatovo pinigų ir informacijos? Ukrainos milicija tikina, kad yra trys versijos: D.Bulatovą pagrobė siekdami išpirkos, norėdami jį tiesiog sumušti arba sukurstyti riaušes.

Bet kas tie „jie“? Tikslaus atsakymo nėra iki šiol. Žinoma, „Automaidano“ lyderis turi savų įtarimų.

„Kaip buvęs sportininkas manau, kad jie buvo profesionalai.

Jie mušė labai stipriai ir taikliai“, – sakė aktyvistas. Jo manymu, kankintojai galėjo priklausyti Rusijos specialiosioms tarnyboms.

Be to, pasak D.Bulatovo, su pagrobimu gali būti susijęs Ukrainos politikas Viktoras Medvedčukas – žinomas oligarchas, vienas iš nedaugelio likusių ištikimų V.Janukovyčiui ir Muitų sąjungos su Rusija šalininkas.

D.Bulatovo teigimu, grobikai dažnai klausinėjo apie incidentą, kai buvo išlaužta V.Medvedčuko namo tvora – esą tai tik sustiprino įtarimus.

„Jiems labiausiai rūpėjo, kas duoda pinigus „Automaidanui“, kiek Amerikos ambasadorius davė pinigų, kieno nurodymų klausėme, kokie mūsų ryšiai su amerikiečiais“, – sakė D.Bulatovas.

Jis tikina, kad „Automaidanas“ – privati iniciatyva, kuriai savanoriškai aukoja pavieniai žmonės ir organizacijos.

Pats D.Bulatovas iki protestų vadovavo nevyriausybinei organizacijai „Socialiai atsakinga visuomenė“. V.Janukovyčiaus šalininkai ir D.Bulatovo kritikai teigia, kad per tokį neva nekaltą fondą buvo plaunami JAV ir ES pinigai, skirti protestuotojams.

Kankinimo žymės – tikros

Kankintas vyras tvirtino nesuprantąs, kodėl jį paliko gyvą.

„Jie ketino prikalti mano rankas prie lentų, mušė į tas pačias kūno vietas. Net negalėjau judėti.

Tai buvo taip skausminga, kad prašiau jų mane nužudyti, nes to kentėti jau nebegalėjau“, – sunkiausias akimirkas prisimena D.Bulatovas. Bet vėliau jis netikėtai buvo išvežtas į mišką ir ten paliktas. Aktyvistas nusigavo iki artimiausio kaimo, kur jam buvo iškviesta pagalba.

Kalbas, kad D.Bulatovas iš tikrųjų nebuvo kankintas, o jo istorija esą yra įtartina, paneigė jį gydantis Krūtinės chirurgijos skyriaus vedėjas Paulius Gradauskas.

Jis sakė, kad ukrainietis išties patyrė daugybę sužalojimų – daugybinius nugaros, rankų, kojų, veido, kaklo sumušimus.

Bene labiausiai matomos žaizdos – atpjauta dalis ausies ir įpjautas skruostas. Ir nors kaulų lūžių ir vidinių sužalojimų nenustatyta, D.Bulatovas priverstas gerti raminamuosius, be kurių esą negali užmigti, jį kankina košmarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.