Ukrainoje sulaikyti Maidano aktyvisto J.Verbickio kankintojai

Ukrainoje sulaikyti asmenys, kurie šių metų sausio 21-osios rytą Kijeve pagrobė ir nuvežę į mišką kankino opozicijos atstovus Jurijų Verbickį ir Igorį Lucenką. Tarp sulaikytųjų yra ir šio nusikaltimo organizatorius. Apie tai liga.net žurnalistams sakė laikinasis vidaus reikalų ministras Arsenijus Azarovas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-27 14:51, atnaujinta 2018-02-15 21:21

Pasak ministro, įtariamieji sulaikyti trečiadienį, tačiau baimindamasis nepakenkti tyrimui A.Azarovas sulaikytų nusikaltėlių pavardžių ir pagrobimo aplinkybių kol kas neviešina.

„Galiu pasakyti, kad pagrindinis vykdytojas sulaikytas. Tai anksčiau teistas žmogus, gimęs 1976 metais. Praeityje jis buvo sporto meistras, dabar pripažintas recidyvistu“, – liga.net sakė A.Azarovas.

Laikinasis ministras teigė, kad opozicijos lyderių pagrobimą buvo užsakę asmenys, kurie buvo susiję su buvusiais Viktoro Janukovyčiaus valdžios žmonėmis politinėse ir teisėsaugos struktūrose.

Paklaustas, koks buvo pagrobimo motyvas, A.Azarovas atsakė: „Bandymas išgąsdinti.“

J.Verbickio kūnas buvo rastas sausio 22 dieną Borispolio rajono miške, netoli Kijevo. Nustatyta, kad vyras prieš mirtį buvo kankinamas, o po to paliktas vienas miške su užmautu ant galvos maišu nesugebėjo iš jo išeiti ir sušalo.

51 metų J.Verbickis dirbo Lvove seismologu, mėgo alpinizmą, priklausė alpinizmo klubui „Ekstrem“. Nuo 1994 metų J.Verbickis dirbo Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Geofizikos institute, taip pat mokė geografijos vienoje Lvovo mokykloje.

Kartu su juo dirbusi Irina Keleman laikraščiui „Vysokij zamok“ iškart po vyro žūties teigė, kad visas kolektyvas apraudojo Jurijaus netektį: „Tai buvo geras žmogus, ramus, tylus, santūrus. Dirbo su mumis ne vienus metus. Užsiėmė alpinizmu, pažinojo daug Rusijos sportininkų, su jais važinėjo į Kaukazą.“

Į Maidaną vyras atvyko vos prieš kelias dienas iki pagrobimo darbe pasiėmęs atostogų. Nors artimieji jį bandė atkalbėti nuo kelionės į Kijevą, vyras jiems pasakė, kad negali būti namuose, kai Maidane vyksta tokie svarbūs visai Ukrainai įvykiai.

J.Verbickis turėjo 25-erių dukrą.

Kartu su J.Verbickiu pagrobtam I.Lucenkai pavyko išeiti iš miško. Jis teigė, kad juos pagrobė apie dešimt jaunų, puikiai sudėtų vyrų. „Visų tikrai neatpažinčiau, bet kai kurių akis įsiminiau. Jie buvo iš Rytų Ukrainos, kalbėjo taip, kaip būdinga atvykėliams iš ten“, – pasakojo I.Lucenka.

Parengė Asta Kuznecovaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.