V.Janukovyčiaus viloje rasta unikali pirmoji ukrainietiška knyga

Radiniai buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus Mežyhirjos viloje stulbina ne tik prabangos ir blizgučių mėgėjus, bet ir kultūros puoselėtojus bei mokslininkus. V.Janukovyčiaus viloje aptikta unikali biblioteka, kurioje – ir ypač reta sena knyga, 1574 m. leidimo Ivano Fiodorovo „Apaštalas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2014, 9:49 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:42 PM

Tai – beveik mūsų Martyno Mažvydo „Katekizmo“ atitikmuo, pirmoji Ukrainos teritorijoje spausdinta knyga.

Šiuo metu pasaulyje išlikę apie 130 šios knygos egzempliorių, bukinistų rinkoje knyga vertinama apie 30 tūkst. dolerių, rašo zn.ua.

Apie unikalių knygų kolekciją savo tinklaraštyje pranešė žurnalistas ir visuomenės veikėjas Dmitrijus Gnapas.

„Šiąnakt savigynos, „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai ir „Automaidano“ aktyvistai man parodė vertingų knygų saugyklą Mežyhirjoje... Janukovyčius įsigudrino pavogti Ukrainos raštijos vertybes. Ir paliko senovinę biblioteką bėgdamas nuo žmonių pykčio“, – rašė aktyvistas.

D.Gnapas pateikė pas V.Janukovyčių rastos pirmosios ukrainietiškos spausdintos knygos – I.Fiodorovo „Apaštalo“ – nuotraukas. „Nuo jos prasidėjo Ukrainos knygų leidyba“, – pabrėžė aktyvistas.

Kaip įrodymą, kad knyga originali, aktyvistas pateikė nufotografuotą Ukrainos knygos ir leidybos muziejaus pažymą, pasirašytą direktoriaus pavaduotojos Liudmilos Haukos.

Aktyvistas taip pat pažymi, kad V.Janukovyčiaus rezidencijoje aptikta ir daugiau unikalių Ukrainos raštijos paminklų – 1680 m. Inokentijaus Gizelio „Bendroji minėja“, 1654 m. Michailo Sliozkos „Apaštalas“, 1704 m. leidimo Evangelija ir „kitų neįkainojamų Ukrainos raštijos vertybių“. Visos knygos – su atitinkamomis mokslinėmis pažymomis apie originalumą.

„Akivaizdu, kad šitos knygos turėjo būti valstybinių muziejų saugyklose, ir buvo tiesiog pavogtos iš ten valdingo diktatoriaus malonumui“, – mano aktyvistas.

Liturginė knyga „Apaštalas“, I.Fiodorovo išspausdinta Lvove 1574 m., yra pati seniausia išlikusi knyga, išleista Ukrainos teritorijoje. Pirmąjį „Apaštalo“ leidimą I.Fiodorovas kartu su Piotru Mstislavecu išspausdino 1564 m. Maskvoje.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.