Žuvusių Ukrainoje – daugiau kaip 100, daugybė dingusių be žinios

Ukraina toliau skaičiuoja aukas – žuvusiųjų skaičius kasdien didėja, be žinios dingusių sąraše kol kas yra 325 žmonės. Paskutiniais duomenimis vien per kruvinus susirėmimus vasario 18-20 dienomis Kijeve žuvo 87 žmonės, tarp jų 12 milicijos ar kitų jėgos struktūrų pareigūnų.

Pergalė buvo aplaistyta krauju.<br>AP nuotr.
Pergalė buvo aplaistyta krauju.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Feb 27, 2014, 6:28 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:52 PM

Neabejojama, kad žuvusiųjų bus daug daugiau, nes iš ligoninių ir toliau pranešama apie sunkiai sužeistus aktyvistus, kuri buvo smarkiai sumušti ar sužeisti, kai į juos šaudė snaiperiai. Žmonės gydomi reanimacijoje, tačiau šansų, kad jie išgyvens mažai.

Taip pat pranešama, kad iki šiol nepavyko identifikuoti kelių vasario 20 dieną nušautų aktyvistų. Su savimi jie jokių dokumentų neturėjo, jų nepasigedo ir artimieji. Jų kūnai vis dar laikomi miesto morge.

Į šį 87 žuvusių asmenų sąrašą neįtraukti kituose miestuose nužudyti Maidano aktyvistai bei žuvusieji šių metų sausį, kai Hruševskio gatvėje kilo pirmieji protestuotojų ir milicijos bei „Berkuto“ susirėmimai.

Ukrainos „Wikipedia“ duomenimis, žuvusiųjų skaičius jau perkopė 100. Vien nuo pernai metų gruodžio 22 iki šių metų vasario 13 dienos buvo nužudyti 8 Maidano aktyvistai.

Paskutinis jų, Sergejus Sinenko iš Zaporožės gyvas sudegė savo automobilyje, kai iki šiol nenustatyti asmenys iššovė į jo automobilio benzino baką. Vyro kūną žmona atpažino tik iš vestuvinio žiedo.

Du žmonės buvo nužudyti Chmelnyckio mieste, žmonėms bandant šturmuoti Viktoro Janukovyčiaus valdžios pastatus. Vasario 19 dieną šiame mieste žuvo 21 metų Dmitro Pagoras, o vasario 22 dieną buvo nušauta 75 metų Liudmila Šeremeta.

Vasario 19 dieną po nežinomo sunkvežimio vairuotojo ratais žuvo 37 metų kaimo Podibna gyventojas. Jis kartu su aplinkinių kaimų gyventojais blokavo kelią Odesa – Kijevas, kad į sostinę neįvažiuotų kariai ir „tituškos“, tačiau vieno sunkvežimio vairuotojas nusprendė veržtis tiesiai per ant kelio stovinčius žmones.

Taip pat yra žuvusių asmenų, kurių artimieji duomenis renkantiems aktyvistams nepranešė jų vardų ir pavardžių. Iki šiol nežinomi duomenys jaunuolio, kurį sausio 18 dieną „Berkuto“ pareigūnai numetė nuo kolonados prie „Dinamo“ stadiono ir, kuris mirė sausio 21 dieną ligoninėje.

Nežinoma ir asmens tapatybė, kurio lavonas sausio viduryje buvo rastas Kijevo pakraštyje su surištomis rankomis ir kojomis.

Sausio 18-osios rytą po susirėmimų Marinskio parke buvo pranešta, kad vienam Maidano aktyvistui sužvėrėję „Berkut“ kariai nupjovė galvą. Iki šiol šios informacijos niekas negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, tačiau trečiadienio rytą „YouTube“ pasirodė vaizdo įrašas, kaip milicininkai ant neštuvų išneša žmogų be galvos. Po pietų šis įrašas iš interneto buvo pašalintas.

Kas tas žmogus neštuvuose nežinoma, begalvio kūno nei Kijevo centre, nei jo priemiesčiuose niekas nerado. Gali būti, kad šis žmogus yra dingusiųjų sąraše.

Dabar dingusiais be žinios yra įvardijama 325 žmonės. Sąrašas nuolat keičiasi, vieni žmonės randami ligoninėse, antri, po kiek laiko su artimaisiais susisiekia patys.

Dingusių be žinios sąraše yra 12 merginų ir moterų.

Už demokratinę Ukrainą Kijeve kovojo ne tik šios šalies piliečiai. Tarp žuvusių yra baltarusis, rusas ir trys gruzinai.

Baltarusijos pilietis Michailas Žiznevskis buvo nušautas Hruševskio gatvėje sausio 22 dieną, Rusijos pilietis, 38 metų Kaliningrado srities gyventojas Igoris Tkačiukas mirė vasario 20 dieną.

Vasario 20 dieną snaiperis nušovė 50 metų Gruzijos pilietį Georgijų Arutiunianą. Naktį iš vasario 20 į 21 buvo nušautas Davidas Kipianis, o vasario 18 dieną barikadose Instituto gatvėje buvo rastas 53 metų Zurabo Churcijaus lavonas. Spėjama, kad vyrui sustojo širdis.

Žuvusiųjų amžius įvairus, nuo 17-amečio jaunuolio iki 72 metų pensininko. Jų specialybės taip pat įvairios: IT specialistas, dailininkas, stalius, geografijos ir biologijos mokytojas, fizikos mokytojas, universiteto dėstytojas, Politikos ir ekonomikos instituto ekspertas, teatro režisierius ir t.t.

Tarp žuvusiųjų taip pat yra studentų, buvęs Ukrainos deputatas, dziudo meistras, kuris pernai Sofjoje vykusiose varžybose Ukrainai iškovojo sidabro medalį bei du žurnalistai – laikraščio „Vesti“ korespondentas Večeslavas Veremėjus bei ukrainietiškos „Wikipedijos“ redaktorius Igoris Kostenko.

Tarp mirusiųjų dvi moterys – Chmelnyckyje nušauta L.Šeremeta bei 62 metų Antonina Dvorianec, kurios širdis sustojo vasario 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.