V.Putinas pasirašė įstatymą dėl Krymo aneksijos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA, „Reuters“, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2014, 12:18 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:49 AM

Per valstybinę televiziją tiesiogiai transliuojamoje ceremonijoje Kremliuje V. Putinas pasirašė įstatymą, ratifikuojantį sutartį dėl Krymo prijungimo prie Rusijos, taip pat įstatymą dėl dviejų naujų Rusijos federacinio statuso subjektų - Krymo Autonominės Respublikos ir Sevastopolio miesto - sukūrimo. 

Rusijos parlamento aukštieji rūmai - Federacijos Taryba - anksčiau penktadienį vienbalsiai ratifikavo sutartį, pagal kurią Krymą numatoma inkorporuoti į Rusijos teritoriją, ignoruojant tarptautinės bendruomenės poziciją, kad tas pusiasalis yra Ukrainos dalis.

Visi 155 posėdyje dalyvavę senatoriai per televizijos transliuotą posėdį nubalsavo už sutartį, kurią antradienį prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė po Kryme praeitą savaitgalį paskubomis surengto referendumo, per kurį to Juodosios jūros pusiasalio gyventojai triuškinama dauguma pritarė atsiskyrimui nuo Ukrainos ir prisijungimui prie Rusijos.

Kremlius pareiškė laikantis Krymą Rusijos dalimi nuo tos sutarties pasirašymo momento.

Šiam žingsniui jau trečiadienį pritarė parlamento žemieji rūmai - Valstybės Dūma - todėl jis gali būti galutinai įgyvendintas vėliau penktadienį, jeigu jį pasirašys V.Putinas.

Ukraina ir Vakarų šalys laiko neteisėtu referendumą, kuris buvo surengtas praėjus dviem savaitėms po to, kai Rusijos pajėgos faktiškai perėmė kontrolę Kryme.

JAV ir Europos Sąjunga (ES) atsakė į Rusijos ir Krymo vietos valdžios, paskelbdamos sankcijas jų pareigūnams. Ketvirtadienį JAV prezidentas Barackas Obama nurodė išplėsti tas sankcijas, nukreiptas prieš V.Putino aplinkos veikėjus ir juos palaikančius didžiuosius bankus.

Savo ruožtu Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas penktadienį sakė, kad Ukrainos krizę galima išspręsti tik diplomatiniu keliu, gerbiant teritorinį šios suskaldytos buvusios sovietinės respublikos vientisumą. 

Ban Ki-moonas atvyko į Ukrainą kitą dieną po Maskvoje įvykusių derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kurių metu išreiškė didelį susirūpinimą šia didžiausia krize tarp Rytų ir Vakarų po Šaltojo karo. 

„Ši dabartinė krizė gali būti išspręsta tik taikiais diplomatiniais sprendimais, pagrįstais Jungtinių Tautų chartijos principu, įskaitant pagarbą Ukrainos suverenumui, vienybei ir teritoriniam vientisumui“, – sakė Jungtinių Tautų vadovas po susitikimo su Ukrainos prezidento pareigas einančiu Oleksandru Turčynovu. 

Ban Ki-moonas sakė, kad atvyko į Kijevą „labai sunkia širdimi“. 

„Tai vieni dramatiškiausių ir sunkiausių laikų per Ukrainos istoriją“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.