Rusijos kariai užėmė karines Ukrainos bazes, yra sužeistųjų

Davė ultimatumą

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 22, 2014, 3:08 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:11 AM

Beginklai ukrainiečiai išsirikiavę stojo prieš užpuolikus, kurie nukreipė savo ginklus į ukrainiečius.

Vienas ukrainietis sužeistas, kai rusų kariai šturmavo šią bazę, kuri Kryme yra viena paskutinių lig šiol dar pavaldžių Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, sakė agentūrai „Reuters“ Ukrainos pulkininkas Julijus Mamčuras.

Davė ultimatumą

Belbeko bazėje esantiems ukrainiečių kariams šeštadienį buvo duotas ultimatumas pasiduoti per valandą, nes kitaip bus surengta ataka. Tačiau Ukrainos gynybos ministerija paskelbė, kad kariai atsisakė tai padaryti.

Bazę, kuri yra viena iš kelių likusių karinių objektų Kryme, vis dar kontroliuojamų ukrainiečių karių po pusiasalio prijungimo prie Rusijos, apsupo rusų pajėgos, įskaitant snaiperius ir šarvuočius transporterius.

„Rusijos kariai mūsų aerodrome davė mums valandą pasiduoti arba jie pradės šturmą. Mes niekur neisime. Pažiūrėkime, koks bus šturmas“, - „Reuters“ sakė Belbeko bazės vado pavaduotojas Olegas Podovalovas.

„Okupantai apsupo Belbeko aerodromą. Mūsiškiams pateikė ultimatumą – (jeigu jie) neišeis be ginklų, prasidės šturmas“, – Ukrainos žurnalistė Natalija Sedleckaja patvirtino socialiniame „Twitter“. 

Belbeko bazės vadas nurodė kelioms dešimtims objekte esančių karių šaudyti į orą, jeigu jie būtų užpulti. Tačiau bazę rusai visgi užėmė.

Laikraštis „Ukrainskaja pravda“ nurodė, kad Rusijos kariai buvo įjungę sireną. 

Pasak žurnalistės Miriamos Draginos, ukrainiečių karinio dalinio vadas Julijus Mamčuras ragino karius tesėti savo duotą karinę priesaiką. 

Ukrainos gynybos ministerija pranešė penktadienį, kad Krymo karinės bazės oficialiai vis dar kontroliuojamos ukrainiečių, tačiau dabar daugumą jų okupavo rusių kariai, kurie iškėlė Rusijos trispalvę.

Užėmė bazę Novofiodorivkoje

Šeštadienį buvo šturmuota Ukrainos oro pajėgų bazę Novofiodorivkos miestelyje, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Galiausiai Ukrainos kariai pasidavė ir atidavė ginklus.

Ukrainiečiai laikėsi apie valandą, užsibarikadavę centriniame štabe. Tačiau apie 14 val. vietos laiku jie pasidavė, ir po derybų su Krymo valdžia, atidavė ginklus.

Vėliau ukrainiečių kariai atliko Ukrainos himną, nuleido šalies vėliavą ir paliko bazę.

Įėjimas į ją dabar saugomas, o kiti kariai ir pareigūnai sekmadienį čia susirinks 9 val. ryto, kur jiems bus išdėstyti tolimesni nurodymai.

Neginkluotų, civiliais drabužiais vilkinčių žmonių minia šeštadienį, šaukdami „Rusija! Rusija!”  įsiveržė į bazę, esančią Novofiodorivkos miestelyje, ir pradėjo daužyti pastatų langus. Tuo tarpu ukrainiečiai kariai užsibarikadavo pastatuose ir mėtė dūminius užtaisus į įsibrovėlius nuo stogo.

 Kai kurie užpuolikai tuos užtaisus sviesdavo atgal į karius. 

Anot naujienų agentūros UNIAN, Ukrainos gynybos ministerijos spaudos centro vadovas Vladyslavas Selezniovas 13 val. 14 min. parašė paskyroje tinkle „Facebook“, kad „šturmuojama Novofiodorivka“. Vėliau pridūrė, kad šturme dalyvauja „tituškos“.

„Ukrainos bazės personalas apmėtytas dūminiais užtaisais. Pilna dūmų. Mes atsitraukėme į štabo pastatą, „žali žmogeliukai“ stovi atokiau, stebi“, – pateikia V.Selezniovas vieno iš karių žodžius.

Rusijos kariai nesikišdami stebėjo, kaip protestuotojai nuleido Ukrainos vėliavą ir vietoje jos iškėlė Rusijos karinių jūrų pajėgų simbolį – baltą Šv.Andriejaus vėliavą su mėlynu kryžiumi. 

„Tai mano dalinys, ir turiu jį ginti!“ – vienas Ukrainos karys nuo bazės stogo sušuko Rusijos kariškiams. 

Vienas rusų karininkas vėliau įėjo į pastato vidų derėtis su ukrainiečiai, o protestuotojų miniai buvo liepta pasitraukti. Vėliau kelios dešimtys ukrainiečių karių buvo pastebėti išeinantys iš bazės, o Rusijos kariai stovėjo šalimais. 

V.Selezniovas citavo šaltinius toje bazėje, kurie sakė, jog dauguma užpuolikų buvo nevietiniai. 

„Tarp užpuolikų esama vietinių, tačiau daug nevietinių. Mums jų veidai nepažįstami“, – V.Selezniovas citavo vieną šaltinį. 

Užimtas povandeninis laivas

Šeštadienį Rusijos Juodosios jūros laivynas pranešė, kad šalies pajėgos Kryme taip pat užėmė vienintelį Ukrainos turėtą povandeninį laivą ir iškėlė ant jo Rusijos vėliavą.

„Buvęs Ukrainos povandeninis laivas „Zaporižė“ maždaug prieš valandą buvo nuplukdytas prie Rusijos Juodosios jūros laivyno povandeninių laivų divizijos“, – laivyno atstovas Viačeslavas Truchačiovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Ukrainos vėliavą ant to dyzelinio elektrinio povandeninio laivo pakeitė Šv.Andriejaus vėliava – balta su mėlynu kryžiumi, Rusijos karinių jūrų pajėgų simbolis.

Šeštadienį Sevastopolio įlankoje buvo pastebėtas povandeninis laivas, kuris tikriausiai buvo „Zaporižė“.

Anksčiau, kol priklausė Ukrainos pajėgoms, jis bazavosi Sevastopolio uostamiesčio pakraštyje esančioje Šaulių įlankoje.

Rusijos pajėgos šią savaitę užgrobė kelis Ukrainos karinių pajėgų laivus, taip pat jų štabą Sevastopolyje, stiprindamos savo karinę kontrolę Kryme, kuris Maskvos sprendimu buvo prijungtas prie Rusijos Federacijos.

Ukrainiečių išvyksta nedaug?

 Mažiau nei 2 tūkst. iš 18 tūkst. Kryme tarnaujančių ukrainiečių karių nusprendė išvykti iš pusiasalio, remdamasi Rusijos gynybos ministerija skelbia „RIA Novosti“.

„Remiantis kovo 21-osios duomenimis, mažiau nei 2 tūkst. ukrainiečių karių Kryme nusprendė išvykti į Ukrainos regionus“, - sakoma ministerijos pranešime.

Norintiems tęsti tarnybą Ukrainos ginkluotosiose pajėgose bus suteiktas transportas, kuriuo jų šeimos ir daiktai bus pervežti į Ukrainos teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.