Prancūzų vietos rinkimai: išbandymas valdžiai, viltis radikalams

Sekmadienį Prancūzijoje prasidėjo

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 23, 2014, 2:16 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:47 AM

Balsavimas vyksta 36 tūkst. Prancūzijos miestų, miestelių ir kaimų, juose renkami merai ir savivaldybių tarybų nariai.

Kiek mažiau nei milijonas žmonių (beveik 1 iš 60-ies gyventojų) yra kandidatai šiuose rinkimuose.

Prieš šešerius metus Socialistų partija vietos rinkimus laimėjo triuškinamu rezultatu, tačiau, ekspertų nuomone, dabar rinkėjai partiją gali „nubausti“ už nepasiteisinusias viltis atgaivinti šalies ekonomiką ir sumažinti 10 proc. siekiantį nedarbą.

Prancūzijos radikalių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen savivaldos rinkimus siekia panaudoti savo politinių pozicijų sustiprinimui, tuo tarpu skandalų krečiamo buvusio prezidento Nicolas Sarkozy konservatoriai tikisi partijos sugrįžimo į šalies politinį gyvenimą.

Nors visų dėmesys nukreiptas į Paryžių, kur dėl mero posto atkakliai varžosi socialistų atstovė Anne Hidalgo ir konservatorė Nathalie Kosciusko-Morizet, tikrasis iššūkis tradicinėms Prancūzijos partijoms slypi 596 kituose miestuose, kur M.Le Pen Nacionalinis frontas tikisi gauti ne mažiau kaip 1000 vietų savivaldos institucijose.

Partijos lyderė mano, kad jos politinė jėga gali gauti 10-15 vidutinio dydžio miestų merų postus.

Kraštutinių dešiniųjų pergalė šiuose rinkimuose būtų pirmasis tikrai rimtas signalas apie radikalėjančią Europą prieš pat gegužę vyksiančius Europos Parlamento (EP) rinkimus.

Nacionalinis frontas baiminasi, kad islamo kultūra ilgainiui užgoš prancūzų civilizaciją, jei musulmonų imigracija į šalį nebus apribota.

Partija taip pat priešinasi globalizacijai ir Europos Sąjungos (ES) suvaržymams Prancūzijos suverenitetui.

2011 m. Nacionalinio fronto vairą iš tėvo perėmusi M.Le Pen dėjo visas pastangas atsikratyti rasistinio partijos įvaizdžio ir panašu, jog darbai duoda vaisių.

Apklausos rodo, jog M.Le Pen partija 10 proc. rinkimų barjerą peržengs keliose dešimtyse apygardų. Taip pat ir tai, jog maždaug ketvirtadalis rinkėjų svarsto, ar balsuoti už Nacionalinį frontą.

Praėjusią savaitę Prancūzijos premjeras Jeanas Marcas Ayrault'as paragino piliečius „daryti viską“, kad radikalai nelaimėtų rinkimuose. Laimėjęs pirmajame ture, Nacionalinis frontas turėtų didelės įtakos galutinių kovo 30 dienos rinkimų rezultatams.

Pagal rinkimų sistemą, bet kuri partija, užsitikrinusi 10 proc. paramą pirmajame rate, turi teisę kelti savo kandidatus antrajame rate kovo 30 dieną.

Šie vietos valdžios rinkimai taip pat turi būti labai svarbūs moterims: kad ir koks būtų dviejų balsavimo ratų galutinis rezultatas, neabejotina, kad Paryžius pirmą kartą mero poste turės moterį.

Rinkimų taisyklių pakeitimai taip pat reikšmingai padidins moterų skaičių vietos valdžios institucijose svarbiose Prancūzijos kaimo vietovėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.